Preden začnemo o podrobnostih Pariza, bi se rada iz srca zahvalila kolegici Nini, ki je organizirala to potovanje v podtankost, jaz sem bila na tej poti le »potovalka«, ki ji je sledila. V Parizu smo bili 5 dni – 4 noči, vendar pot tja in nazaj nam je vzela 2 dni, tako, da smo imeli realno 3 dni za raziskovanje.

V Pariz smo potovali 2017, ko še ni bil aktualen Netflix in serija Emily in Paris, ko še nismo bili obsedeni z Instagramom in ostalimi družbenimi omrežji, ampak smo si želeli ogledati kulturne in zgodovinske znamenitosti Pariza. V kolikor vas ta del ne zanima, vam predlagam, da to blog objavo ne berete do konca, saj vam bo ta plan potovanja nezanimiv in mogoče celo dolgočasen.

1. dan

Leteli smo iz italijanskega letališča Venice Marco Polo v pariški Orly, kjer smo pristali popoldne. Letališče je oddaljeno cca 20 km ven iz mesta, naše Airbnb stanovanje pa je bilo še dlje na obrobju Pariza proti severu. V nastanitev smo prišli pozno popoldne in tako nam ni ostalo skoraj nič od dneva, kot le še večerja in spanje, saj je bilo pred nami nekaj napornih dni.  

2. dan

Zgodaj zjutraj smo se odpravili iz nastanitve proti centru, ker pa smo živeli 25km ven iz Pariza je naša pot vključevala vlak. Zanimiva izkušnja. Francozi slabo govorijo angleško, zato je bila komunikacija prvi dan kako in kje kupit karto zelo zabavna. Še sama sreča, da je Nina obvladala osnove francoščine in se je nekako sporazumela, da smo prišli do želenih kart.

Naša prva postojanka je bila stolnica Notre-Dame, ki ima prost vstop. Zaradi dežja se na žalost v njeni okolici kaj dosti nismo zadrževali, smo si pa do podtankosti ogledali njeno notranjost.

Ali ste vedeli?

2019 je notredamsko stolnico zajel požar, kar je povzročilo veliko materialno škodo na strehi, umetniška dela so na srečo bila ravno v tistem času na varnem, saj so jih že prej odstranili zaradi obnovitvenih del. Naš obisk je bil v letu 2017, kar pomeni, da smo jo videli še nepoškodovano.

Dež je malenkost pojenjal, zato smo od tukaj naprej vse prepešačili, namreč vse znamenitosti so nekje v razmiku 3km.

Od znotraj smo si ogledali cerkve St. Chapelle. Vstopnina v to cerkev je 11,80€, za študente mislim, da je brezplačna, vendar preverite preden jo obiščete. Cerkev velja za najvišji dosežek gotske arhitekture. V kolikor niste nek navdušenec nad cerkvami, arhitekturo in zgodovino lahko po mojem mnenju to izpustite.

Na poti v Pariški Pantheon (Panthéon de Paris) pa smo si ogledali fontano Saint Michele in seveda notranjost Pantheona, ki je sedaj prostor, v katerem se nahajajo grobnice ljudi, ki so najbolj zaznamovali francosko zgodovino.

stolnica Notre-Dame in notranjost pariškega Pantheona

Za zaključek dneva pa smo se sprehodili še skozi park Jardin du Luxembourg, naredili nekaj slik in se odpravili počasi proti domu.

Naše premike 2. dan po Parizu si lahko ogledate na spodnjem zemljevidu. Večji del mesta smo prehodili, za daljše razdalje smo uporabili avtobusni prevoz.

Kako uporabljati ta zemljevid? Kliknite v zgornjem desnem kotu zemljevida ikono, z napisom View larger map, v novem zavihku se vam odpre večja različica zamljevida. Zemljevid si lahko z zvezdico tudi shranite med svoje zemljevide.

3. Dan

Pred muzejem Louvere

Prvotno zastavljen plan je zaradi dopoldanskega dežja padel v vodo tako, da smo si ga malenkost prilagodili. Prva postojanka je bila muzej Louvre. Čeprav nisem ravno jutranji tip, sem vesela, da nas je Nina malo preganjala, saj ideja, da obiščemo Louvre zjutraj tik ob odprtju, se je izkazala za dobro. Na ta način smo se izognili pretirani gneči za vstop, je bila pa vseeno gneča ob znameniti da Vincijevi Mona Lizi.

Očitno nam ogledov muzejev še ni bilo dovolj, zato smo na hitro skočili samo čez reko Seno v muzej Orsay. Kar tako, ker je prost vstop in ker pač lahko. :-) Vendar smo kaj hitro spoznali, da smo dosegli svoj umetnosti limit v dnevu, zato smo zaključili z muzeji za ta dan in se sprehodili čez Tuileries Garden vse do Grande Roue De Paris.

Naslednja postojanka je bil ogled Arc d’Triomph, vendar, ker je bil cilj, da si ga ogledamo ko pade mrak, smo si še prej ogledali cestni predor Pont de l’Alma, v katerem je umrla princesa Diana ter šli do Flame of Liberty, ki je z zlatimi lističi prekrita replika plamena bakle s Kipa svobode. Obenem pa smo si razgledovali z vseh možnih strani Eifflov stolp. Najlepši razgled nanj pa smo videli iz Jardins du Trocadéro (Gardens of the Trocadero) in Palais de Chaillot. Seveda je na tem mestu nastalo milijon slik, vendar zaradi slabega vremena ni nobena popolna, pa vendar važen je spomin. Seveda je bila želja se vsaj en del sprehodit po Elizejskih poljanah, vendar načrte so nam prekrižale takratne predsedniške volitve, na katerih je zmagal Emmanuel Macron, kar je pomenilo pravo norijo, euforijo, gnečo…. Vendar točno to smo si mi lahko ogledali v večernih urah na Arc d’Triomph (Slavoloku zmage), kako popolno. Pot domov je bila zaradi tega kar razburljiva, polna policističnih in vojaških patrulj, vendar doživetje, ki ga zagotovo ne bomo pozabili.

Eifflov stolp in Elizejske poljane iz Arc d’Triomph ponoči

Kako uporabljati ta zemljevid? Kliknite v zgornjem desnem kotu zemljevida ikono, z napisom View larger map, v novem zavihku se vam odpre večja različica zamljevida. Zemljevid si lahko z zvezdico tudi shranite med svoje zemljevide.


4. dan

muzej Les Invalides – Napoleonova grobnica

Dan smo začeli z razgledno točko Overlook of Paris, od koder smo imeli čudovit razgled nad celotnim mestom in nadaljevali proti Baziliki Srca Jezusovega (francosko Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre). V njeni okolici smo si privoščili nekaj slastnih barvnih makronov, kupili spominke za domov in uživali v vrvežu turistov. Od tod smo nadaljevali pot peš do Wall of love in dopariškega kabareta Moulin Rouge ter si seveda ogledali okoliške ulice okrožja Pigalle, ki velja za center pariškega nočnega življenja. Na to opozarjajo številne erotične trgovine.

Za zaključek pa smo si ogledali še muzej Les Invalides, kjer se nahaja Napoleonova grobnica ter Rodin Museum, kjer smo si ogledali kip »The thinker«.

Kako uporabljati ta zemljevid? Kliknite v zgornjem desnem kotu zemljevida ikono, z napisom View larger map, v novem zavihku se vam odpre večja različica zamljevida. Zemljevid si lahko z zvezdico tudi shranite med svoje zemljevide.

5. dan

Pot proti letališču. Bye, bye Pariz. See you soon.

Zagotovo se sedaj sprašujete: So 3 aktivni dnevi v Parizu dovolj?

Odvisno kaj pričakujete od potovanja, Pariza in kaj točno vas zanima ter odvisno koliko časa namenite določenim muzejem.

Zgornji plan potovanja v Pariz, ki smo ga imeli mi, ni enostaven. Ta ne vključuje posedanja v kavarnah, restavracijah in parkih, saj nam tega ni dopuščalo vreme, pa tudi sami nismo šli s tem namenom v Pariz. Želeli smo si v čim krajšem času ogledati vse glavne znamenitosti Pariza in to nam je tudi uspelo. Bilo je naporno, vendar vredno.  

V kolikor si želite sami nekoliko manj naporne dni prečrtajte katero izmed znamenitosti ali pa svoje potovanje podaljšajte za dan ali dva.

Romantični Pariz, brez romantike

Kot ste lahko že razbrali iz besedila in slik sem Pariz obiskala sama, brez Jureta, kar je za naju prava redkost oz. bolje rečeno, ko je najina zveza postala resna, sva postala neločljiva. Pa boste rekli:

Kako si lahko prav v romantični Pariz odletela sama?

Jure je tisti, ki ni ravno ljubitelj mest, saj tudi sama nisem, vendar se nekako lažje prilagodim. Poleg tega pa je naš izlet vseboval veliko muzejev, še več prehojenih korakov in malo zabave, zato jaz pravim, škoda človeka matrat, nismo vsi za vse. Definitivno pa imava v planu obiskat tudi Pariz skupaj in ga okusit na najin način. Bolj v miru, na romantičen način. Ko pride ta dan, boste definitivno obveščeni vi prvi.

Dodaj komentar