Albanija je ena izmed lažjih držav za planiranje in potovanje, pa vendar se nama je zdelo fajn, da pripraviva krajši seznam informacij, ki jih boste morda potrebovali, če se odločite za potovanje v Albanijo.

Dokumenti in viza

Slovenski državljani lahko v Albanijo potujemo tako z osebno kot tudi s potnim listom. Vizuma ne potrebujemo. Pred potovanjem pa vam vseeno svetujemo, da preverite aktualne informacije našega Ministrstva za zunanje zadeve.

Valuta

Valuta v Albaniji je albanski lek (ALL). Skrb kako do albanskega leka je odveč, saj se na vsakem koraku nahajajo menjalnice. Seveda so tečaji različni, na letališču je pričakovano najslabši, par korakov naprej pa dobiš že ugodnejšo menjavo. Plačila so možna tudi v evrih oz. kot nam je povedal gospod ob najemu avta:

V Albaniji vzamemo vse, evre, dolarje, kartice, lahko tudi prstan in zlato če ga imate. Samo, da plačate. :-)

Tečaj menjave euro / lek je trenutno nekje okrog 1:100, torej za lažje kalkuliranje cen le to delite s 100, npr 1000 je 10€. Pri plačilih z euri ali dolarji v trgovinah in hotelih imajo ti svoj tečaj, ki lahko precej varira.

Plačilo s kartico je možno v hotelu, restavracijah in trgovinah, pa vendar vam svetujem, da imate nekaj gotovine, saj povsod le nimajo možnosti plačila s karticami.

Jezik

Uradni jezik je albanščina, vendar s sporazumevanjem nismo imeli težav, saj v večini primerov so sogovorniki govorili angleško. Nekateri, predvsem starejši, uporabljajo tudi italijanščino.

Varnost

Čeprav je večina Albanije varna za potovanje, je vedno dobro biti pozoren na svojo varnost in predmete. Sami se nismo nikjer počutili ogrožene, ljudje so prijazni in gostoljubni.

Dostop do interneta

Kot vedno pri gostovanju izven EU izberemo esim za podatkovni prenos, saj so cene gostovanja s slovenskim ponudnikom ogromne. V Albaniji smo izbrali paket 5GB za 15€ preko aplikacije Airalo, ki je omogočala gostovanje v različnih omrežjih in delovala zanesljivo tudi v bolj skritih kotičkih in gorskih prelazih, večinoma s hitrostjo 4G, kar je bilo povsem dovolj za nemoteno navigacijo.

Najem avtomobila

Izbira rent a car-ja je velika. Takoj na izstopu iz letališča se nahaja 10 ponudnikov, kjer se lahko dogovoriš za najem avtomobila. Sami smo se odločili, da ne bomo tvegali in smo to uredili že pred odhodom. Izbrali smo Sicily by car, ki smo ga rezervirali preko Bookinga, saj je bila to najbolj ugodna opcija. Izbrali smo FIAT Pando hibrid in za 4 dni odšteli 40€, zraven pa smo izbrali še »polni kasko« za dodatnih 35€, ki zavaruje še ogledala, pnevmatike in vam v primeru okvar, izgube ključev ali poškodb na vozilu, preko zavarovalnice Zurich Insurance povrne stroške. Kljub temu pa je bilo ob prevzemu potrebno dati kavcijo v višini 500€, ki se rezervira na kreditni kartici (pozor: avto lahko prevzamete le s kreditno, z debitno tega ni mogoče) in ob vračilu vozila vrne (na vašem računu je zopet v nekaj delovnih dneh). Omejitve glede prevoženih km nismo imeli.

V Albaniji lahko voziš s slovenskim vozniškim dovoljenjem.

Cena goriva

Cena goriva je dražja kot pri nas. Kljub temu, da pridobivajo svojo nafto, jo kupujejo in posledično je cena le te primerljiva z nami. Cena se od bencinskega servisa do servisa razlikuje, saj lahko vsak postavi svojo ceno. V kolikor boste malo opazovali cene boste lahko nekaj € privarčevali tudi z gorivom, saj se zgodi da je, v isti ulici, v razmaku le 100m, razlika tudi do 5 centov na liter. Višje cene so v večjih mestih ter seveda tik ob letališču, zato v primeru da imate najem po sistemu »full-full«, priporočamo da gorivo natočite nekoliko prej. Bencinski servisi niso samopostrežni, točenje goriva za vas vedno opravijo zaposleni, katerim tudi direktno ob točilnem mestu plačate z gotovino ali kartico (vzamejo tudi €).

Promet v Albaniji

Pred potovanjem sem prebrala kar nekaj blogov in nasvetov in povsod so bila opozorila, da ima Albanija slabe ceste, zato sem se na to pripravila. Sami sicer z našo mini Pandico nismo izzivali, vendar po teh glavnih cestah in avtocestah je po našem mnenju cesta dobra. Kje pa kje se najde kakšna večja luknja, ampak nič hujšega.

Najslabši del ceste smo imeli prvi dan, ko smo šli iz letališča v Bunk’art 1. Pa še ta del poti je bil slab zgolj zato ker delajo novo cesto…

Nekoliko bolj stresni del vožnje je le v Tirani, kjer je promet zelo gost, pravila pa, predvsem v krožiščih ne veljajo in je bolj po sistemu močnejšega, zato je tam dobro, da so vsi potniki v vozilu pozorni na dogajanje v prometu, ker se situacija tako hitro spreminja, da lahko voznik hitro kaj spregleda.

Hrana

Albanija ima bogato in raznoliko kulinariko. V 4 dneh smo jedli vsak dan odlično. Izbirali smo tako boljše, bolj prestižne restavracije, kot tudi navadne, ki se jih poslužujejo domačini, vendar nikjer nismo bili razočarani. Sarma, burek, pita, rakija, olive, morske jedi, različne vrste sirov, med, marmelade… vse je odlično. Svežega sadja in zelenjave je v Albaniji v izobilju, saj imajo ugodno klimo.

V večini urbanih območij v Albaniji je voda iz pipe običajno varna za pitje. Vendar pa se priporoča, da se pred pitjem vode iz pipe posvetujete z lokalci. V nekaterih manjših mestih ali podeželskih območjih lahko kakovost vode iz pipe varira, zato je pametno biti previden. Sami nismo nikjer tvegali, zato smo kupovali ustekleničeno vodo za pitje. Kot smo izvedeli, je težava v tem, da lahko občasno zmanjka vode v vodovodnem sistemu, kot nadomestilo v tem času pa ima večina stavb na strehi dodaten rezervoar, za katerega seveda ne skrbijo tako redno in pri uporabi vode iz slednjega lahko nastanejo določene želodčne težave.

Cenovno

Je Albanija poceni ali ne? Za ta odstavek sem kar nekaj časa razmišljala kaj naj napišem.

Definitivno je poceni, še posebej v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Cene namestitev, hrane in drugih storitev se zelo razlikujejo glede na to, v katerem mestu v Albaniji se nahajamo, pa tudi kateri letni čas izberemo za potovanje. Glede na to, da se hitro začuti velik razkorak med bogatimi in revnimi, je tako tudi s cenami. Po mojem mnenju Albanija ponuja za vsakega nekaj, samo sam se odločiš kako globoko boš pogledal v žep. Recimo na voljo imaš nastanitev za 80€ ali pa 23€. Obe sta enako čisti, dobri, le boljša ima morda kakšen dodatek. Vendar konec dneva v obeh lahko še vedno lagodno zaspiš.

Na splošno pa se lahko rečem, da je Albanija za večino obiskovalcev cenovno ugodna destinacija.

Upam, da so vam bile te informacije koristne in se boste bolje pripravili na potovanje v Albanijo. Verjamem, da če se odločite za potovanje boste uživali v obisku te čudovite države.

Dodaj komentar