Bližajo se zimske počitnice, zato je prav, da namenimo nekaj besed tudi smučanju in pakiranju, četudi se boste odpravili le za en dan na sneg. Zagotovo se strinjate z mano, da je pakiranje za zimski dopust veliko drugačno od ostalih dopustov in si ne želite kaj pozabiti ali spakirati premalo. Spodaj v članku pa vas čaka podroben seznam stvari, ki jih potrebujete za en dan ali za cel teden.

Sama sem mnenja, da je planiranje del vsakega uspešnega potovanja in izleta, ko gre za smučanje pa je to še toliko bolj pomembno, saj si ne predstavljam, da mi pozabljen kos uniči zimsko pravljico. J Ob tem pa ne smemo pozabit tudi na ustrezno izbiro opreme, saj so med smučanjem najbolj na udaru naše kolena, glava, rame, hrbet in roke. Bodite pripravljeni na vse in zmanjšajte tveganje za resnejše poškodbe.

Še preden se podamo v pakiranje, pa naj povem, da je ta članek namenjen tako smučarjem kot tudi bordarjem, vendar zaradi lažjega pisanja bom povsod uporabila smučanje, kar pa ne pomeni, da ne velja isto tudi za bordanje.

Še preden se podamo v pakiranje, pa naj povem, da je ta članek namenjen tako smučarjem kot tudi bordarjem, vendar zaradi lažjega pisanja bom povsod uporabila smučanje, kar pa ne pomeni, da ne velja isto tudi za bordanje.

Osnovna smučarska oprema

1. Pancerji in buci

Smučarska obutev je definitivno najpomembnejši del smučarske opreme, ki se mora popolno prilegat vaši nogi-stopalu. Izbira temelji glede na vaše znanje, fizično pripravljenost, želje, zahteve ter pričakovanja, ki jih imate od obutve. Namreč smučarski čevelj je tisti, ki posreduje naše gibanje smučem/bordu in omogoča vodenje.

Vsako stopalo je edinstveno, zato vam lahko neustrezna obutev lahko vodi v slabo voljo ali celo poškodbo. Najin nasvet je, da če se le da kupite in investirajte nekaj več denarja v obutev ter si ta kos opreme ne izposojajte.

Obiščite specializirano športno trgovino za smučarsko opremo, kjer vam bodo znali strokovno svetovati.

2. Smuči in bord

Preden se odpravite v nakup ali izposojo smuči/borda boste morali odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj in sicer kakšno je vaše znanje, fizična pripravljenost, fizične lastnosti smučarja (višina in teža), stil smučanja ter podlaga/teren, kjer boste smučali. Vse to vas bo pripeljalo do odgovora kako dolge smuči, kakšne širine smuči, kakšno konstrukcijo smuči, katere smuči so primerne za vaš namen smučanja. Izbira definitivno ni enostavna, saj je treba vse dejavnike skupaj povezat in ob tem ne pozabit tudi na smučarski čevlje, zato tudi to prepustite strokovnjakom.

3. Smučarske palice

Izberite pravo dolžino palic na način, da telesno višino v sm pomnožite z 0,7 in tako dobimo okvirno vrednost dolžine smučarske palice.
Recimo, da ste visoki 170 cm:

170 cm * 0,7 = 119 cm

Torej ustrezna dolžina palic je za vas 120 cm. (Palice so običajno velike na 5 cm, razen če kupite  nastavljive.)

4. Smučarska čelada

Smučarska čelada je v Sloveniji obvezna le za otroke do 14. leta, vendar previdnost ni nikoli odveč. Izberite čelado, ki se lepo prilega vaši glavi, vendar ob tem vas ne sme tiščati in ne poskakovati med premikanjem.

Po najino je fajn da je čelada nastavljiva, dovolj zračna in da ima notranje obloge snemljive in pralne.

Neprimerna čelada lahko povzroča težave kot so poplesavanje, drgnjenje, pretirano potenje in podobno kar nam lahko ovira pri kvalitetnem preživljanju na smučišču. Poleg tega pa je lahko taka čelada neustrezna pri zaščiti v primeru nesreče. 

5. Smučarska očala

Smučarska očala se morajo lepo prilegati smučarski čeladi, ob tem pa bodite pozorni tudi na kvaliteto stekel, saj s tem zaščitite svoje oči pred soncem.

Za ostal podroben seznam kaj je potrebno spakirat za en dal ali za več smučarskih dni pa si prenesite pdf.

Dodaj komentar