Tower Bridge - London

V mesta, ki nimajo morja, se nekako ne rada vračava, vendar London sva vseeno obiskala dvakrat in vse kaže, da ga bova še večkrat zaradi poslovnih razlogov. V ta namen sva vam pripravila nekaj osnovnih informacij, ki je prav, da jih veš preden splaniraš svoje potovanje v London.

Sporazumevanje

Londonu je izredno multinacionalno in multikulturno mesto in verjetno ni države na svetu, ki nima vsaj enega prebivalca bivajočega v tej prestolnici, tako da se lahko zgodi, da med potovanjem v nekem trenutku komunicirate tudi v slovenščini, hrvaščini ali katerem drugem jeziku, seveda je pa glavni uradni jezik angleščina. Pri slednji je potrebno upoštevati dejstvo, da imajo Angleži, podobno kot mi, ogromno različnih dialektov s svojimi naglasi besed in včasih lahko naletite na koga, ki ga je res težko razumeti, čeprav vam običajna angleščina ne predstavlja problema.

Dokumenti

Združeno kraljestvo od t.i. “Brexita” ni več del Evropske Unije, zato vstop z osebno izkaznico ni več mogoč, potrebujete veljaven potni list. Viza ni potrebna.

Valuta

Uradna denarna valuta v Angliji je funt (GBP ali £), menjalni tečaj je ponavadi nekje okrog 1 EUR = 0.9 GBP, torej si lahko za lažje razumevanje ceno v funtih rahlo povečate (za 10%) in dobite ceno v eurih. Kar se tiče menjave denarja pred odhodom ali kasneje v Londonu, je potrebno upoštevati, da London postaja (oziroma je skoraj že) v celoti “cashless society”, kar pomeni, da skoraj nikjer ne boste potrebovali papirnatega denarja, vsa plačila potekajo kartično, od prevozov, do trgovin, restavracij, celo ulični glasbeniki imajo POS terminale namesto tradicionalnih klobukov. Torej, menjava ni potrebna, razen če želite bolj za spomin obdržati nekaj bankovcev s podobo kraljice (oziroma kmalu kralja).

Dostop do Interneta

Tako kot na vstopne dokumente, je Brexit vplival tudi na telekomunikacijo, z izstopom iz EU se Anglija uvršča v enak tarifni razred kot preostale celine, kar pomeni, da vam operater zaračuna (po precej visokih cenah) vse dohodne, odhodne klice, smse in seveda mobilne podatke, slednji so še najdražji in v kolikor si ne boste omislili lokalne sim kartice, jih nujno blokirajte (v nastavitvah imate možnost onemogočanja roaminga v tujini), da vas ne preseneti kakšen visok račun, saj tudi če sami aktivno ne brskate, vam lahko aplikacije prenos uporabljajo v ozadju, brez da vi to opazite.
Skoraj povsod je na voljo (brezplačni) WIFI, če pa potrebujete mobilne podatke za lažjo navigacijo po mestu, si lahko kupite SIM kartico angleških ponudnikov. Prva možnost za nakup je že takoj na samem letališču, vendar je tam cena 2-3x višja, zato s tem raje počakajte in kartico kupite v kateri izmed trgovin (imajo jo skoraj vse trgovine z živili) v Londonu. Na voljo je več ponudnikov ter podatkovnih paketov, izbiro prilagodite svojim potrebam, za samo navigacijo je nekaj GB več kot dovolj.
Lahko pa že doma uredite esim, ki vam ustreza glede na ceno in količino podatkov. V Londonu ne boste imeli težave s signalom.

Vtičnica

Angleži uporabljajo svojo vrsto vtičnic (3 ploščati vtikači), ponavadi je v raznih Airbnbjih na voljo kakšen adapter, vendar je priporočljivo vzeti še kakšnega, da lahko hkrati uporabljate / polnite več naprav. Priporočava potovalni adapter, ki ima vrsto različnih priključkov za večino svetovnih držav.

Obiskati London spomladi ali jeseni?

Zagotovo boste ob svojem planiranju potovanja v London, se vprašali, kdaj je najboljši čas za obisk. London je eno takšno mesto, za katerega ne moremo trditi, kdaj je top turistična sezona, saj ima vsak letni čas svoj čar in je poln krajev, ki vam bodo vzeli dih. Po vseh napovedih je idealen čas za obisk med marcem in majem, saj veliko vlogo igra britansko vreme, za katerega lahko rečemo, da je na slabem glasu. V tem času sta mraz in slabo vreme že popustila, pomlad je obiskala parke in jih napolnila s cvetlicami.

Midva sva ga obiskala začetek marca 2020 in začetek septembra 2022 in morem reči, da mi je bil september veliko ljubši. Čeprav smo imeli v obakrat kar veliko sreče z vremenom, so mi bile septembrske temperature za raziskovanje mesta veliko ljubše. Se je pa to pozno obdobje poznalo tudi v parkih, ko je jesen že barvala listje v čudovite tople tone.

Preberi še Vodič po Londonu, kjer te popeljem čez vse glavne znamenitosti v samo petih dneh.

Kako se premikati po Londonu?

London je mesto z absolutno fantastičnimi povezavami javnega prevoza od avtobusov, podzemne železnice, taksijev, prevozi po reki Temzi, koles…

Kot vsako mesto je tudi London razdeljen na cone, 1 in 2 je osrednji London, število se povečuje glede na oddaljenost od mesta.

Londonska podzemna železnica ali Underground

Prepoznali jo boste po značilnem logotipu londonske podzemne železnice, rdečem krogu z besedilom »Underground« v modrem polju. Če boste izbrali podzemno, se ne boste potrebovali sekirat za promet, gnečo, saj je običajno to najboljša in najhitrejša izbira. Je pa ta prevoz nekoliko dražji kot avtobusni, prav tako pa ne omogoča ravno veliko “ogleda” mesta, kot ga npr. avtobus.
Za razliko od avtobusa, je na podzemni potrebno kartico na čitalec položiti ob vstopu in izstopu iz postaje (ne morete zgrešiti, saj vas drugače ne spusti ven), da se tarifa vožnje pravino obračuna, saj so te različne glede na cono v katero potujete.

Avtobus

Avtobus je največkrat uporabljen in najbolj priljubljen prevoz v Londonu, verjetno zato, ker so linije zelo lepo razporejene in lahko brez odvečnih korakov prideš kamorkoli želiš v Londonu. Ta način prevoza je sicer nekoliko počasnejši od podzemne, saj je promet v Londonu po večini grozen, predvsem v urah, ko hodijo ljudje v službo in iz nje. Ampak o tem sem se razpisala v drugi objavi.

Sami smo se po večini posluževali avtobusa, saj smo na ta način še bolj začutili utrip mesta in si večkrat ogledali zgradbe morda z drugih zornih kotov.

Ena vožnja stane 1,65£. Ko vstopite na avtobus prislonite svojo brezstično bančno kartico na čitalnik (ob izstopu ni potrebno prisloniti kartice), v prvi uri po vstopu vam vsake naslednje vožnje ni potrebno plačati – čeprav se morate še vedno dotakniti čitalca novega avtobusa s svojo kartico, da imate veljavno vozovnico. Obstaja tudi dnevni limit, po katerem vam avtobusne vožnje (ali podzemne) ne zaračunavajo več in to je v našem času bilo 8,10 funta dnevno (oziroma 40 funtov tedensko), torej ko v istem dnevu plačate 4 vožnje, so vse naslednje, v 24h od prve, brezplačne.

Turistični avtobusi

Zagotovo boste videli turistične avtobuse, ki niso del javnega prevoza. Reče se jim “Hop on Hop off”, so nekoliko dražji, vendar z njimi lahko obiščete glavne znamenitosti Londona. Sami se ga nismo poslužili tako (ker smo vse videli iz običajnega avtobusa), da predlagam, da sami malo pogooglate. So pa vključeni tudi v vozovnice za ogled mesta, kot je London Pass.

Taksiji

Lahko bi rekli, da je London poln ikoničnih načinov prevoza vse od znamenitega dvonadstropnega rdečega avtobusa do podzemne, definitivno pa ne smemo spregledati črnih taksijev. Vožnja s taksijem je definitivno prav posebna izkušnja. Vse kar morate narediti je, da enemu izmed prostih taksistov pomahate (lučka na taksiju bo osvetljena, če je na voljo) in taksist vam bo ustavil, da vas pobere.

Kot zanimivost naj vam povem, da morajo vsi taksisti naučiti “Knowledge” – kar je podroben zemljevid Londona, saj pri vožnji ne smejo porabljati zemljevida ali tehnologij.

Ta oblika prevoza je najdražja, vendar je nekaj, kar je potrebno doživeti.

Hoja

No to ravno ne spada pod javni promet, vendar ne zanemarite dejstva, da si v središču Londona lahko večino znamenitosti ogledate peš in da je marsikdaj 2 postaji naprej hitreje, če se odpravite peš, kot pa če čakate na avtobus oz. iščete najbližjo podzemno.

Ne smemo zanemarit dejstva, da je hoja tudi najcenejši način potovanja in nama osebno najljubša, saj imava tako čas opazovat okolico in ljudi.

Način plačevanja javnega prometa

Obstajata kartici Oyster in Visitor Oyster, s katerima plačujete javni promet. Kako delujeta, kje jih kupite… si lahko preberete tukaj. Bodite pozorni, da lahko turistično “Visitor Oyster” kupite le pred odhodom na potovanje, v Londonu te ni mogoče dobiti nikjer. Mi se tega nismo posluževali, saj smo javni prevoz plačevali kar s svojimi brezstičnimi bančnimi karticami Visa in Mastercard, ki delujejo normalno v Združenemu kraljestvu. 

Aplikacija za lažjo orientacijo po mestu

Pri orientaciji po mestu in iskanju avtobusnih linij in ostalih možnosti prevoza pomagala brezplačna aplikacija Rome2rio. Izkazala se je kot zelo enostavna za uporabo, natančna pri lokacijah postaj in pri časovni napovedi prevoza.

Dodatek za moške :-)

Preberi kako do vstopnic za nogometno tekmo in hospitality izkušnji na Stamford Bridgeu.

Dodaj komentar