Dobrodošli v Albaniji, deželi osupljive narave, bogate zgodovine in pristne gostoljubnosti. Čeprav je morda manj znana destinacija med turisti, je Albanija prava zakladnica nepozabnih doživetij, ki čakajo na odkrivanje. Ta neodkrit biser Balkana pogostokrat spregledamo, a tako zelo blizu nam je. V želji, da bi vam bilo planiranje potovanja v Albanijo čim lažje, sem spisala naš načrt potovanja, ki smo ga prepotovali v 4ih dneh, vi pa si ga lahko seveda razširite na več dni in tako bolj uživate v vsakem mestu in še bolj uživate v tem, kar vam ponuja ta čudovita destinacija.

Izbrati sever ali jug

Želeli smo si ogledati vse, a v 4 dneh pač vse žal ne gre, zato smo mi raje izbrali jug. Jug je prevagal, ker smo si želeli ogledat plaže, če nas mogoče kdaj premami poletni dopust v Albaniji. Poleg tega pa je nekaj mest, kjer smo začutili pravo Albanijo. Definitivno pa verjamem, da je super tudi sever, ki je po mojem mnenju velika zakladnica hribov in ta del države lahko izkoristite za bolj aktivne počitnice v gorah.

1. Dan – Spoznajmo albansko zgodovino

V dopoldanskem času smo pristali na letališče Tirana, ki je tudi glavno mesto. Kot našo prvo postojanko smo izbrali muzej BunkArt, ki se nahaja v Tirani. Gre za mrežo podzemnih bunkerjev, ki so jih med leti 1950 in 1980 zgradili v času komunistične diktature pod vodstvom Enverja Hoxhe. Več kot dve uri smo raziskovali podzemne hodnike, opremljene s slikami, razstavami in video posnetki, ki prikazujejo politično ozadje, družbeno življenje in vsakdanje izkušnje prebivalcev Albanije v času komunističnega režima. BunkArt ne le osvetljuje zgodovino države, temveč tudi spodbuja razmišljanje o pomembnosti demokracije, svobode govora in spoštovanja človekovih pravic. V kolikor ste navdušenec nad zgodovino in bi si želeli še bolj podrobno ogledati in vse prebrati, bi potrebovali še več časa za obisk.

V neposredni bližini BunkArta je Dajti Ekspres žičnica, ki omogoča dostop do Dajti Mountain Park, ki se nahaja na gori Dajti. Žičnica je priljubljena turistična atrakcija, ki obiskovalcem omogoča, da lahko uživajo v čudoviti naravi in panoramskih razgledih na mesto Tirano. Sami tega nismo obiskali, saj je bila pred nami več kot 2 uri dolga pot do obmorskega mesta Vlore, kjer smo tudi prespali in uživali v hotelskem SPAju.

2. Dan – Razgledi, ki očarajo


Vlore je mesto ob morju, vsi smo se strinjali, da smo na trenutek dobili občutek kot da smo prišli v Portorož. Verjamem, da to mesto ponuja veliko, vendar mi se žal nismo kaj dosti zadrževali, saj smo imeli za drugi dan splanirano kar dolgo pot in sicer namenjeni smo bili na skoraj da skrajni jug Albanije. Izbrali smo pot ob morju in tako uživali v čudovitih panoramskih razgledih.Panorama Llogara je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih razglednih točk, ki ponuja neverjeten panoramski pogled na Jonsko morje ter gorovje Llogara, ki se dviga na več kot 1.000 metrov nadmorske višine.

bunker


S ceste smo videli kar nekaj osupljivih plaž, ki bi jih z veseljem obiskala in se prepustila sončnim žarkom, ampak žal v tem dnevu nismo imeli časa za poležavanje. Naša prva prava postojanka, kjer smo se zadržali nekaj več časa je bil grad Porto Palermo znan tudi kot grad Ali Paše. Grad se nahaja ob obali Jonskega morja. Zgrajen je bil v začetku 19. stoletja s strani Ali Paše Tepelenskega, pomembnega osmanskega vladarja. Nekoč služila kot trdnjava za pomorsko obrambo. Z gradu se razprostirajo dih jemajoči panoramski razgledi na obalo in bleščeče morje pod njim. Vstopnina za v grad je bila cca. 3€/osebo.

Uživaj ob morju

Vmes smo se ustavili še v mestu Borsch na kosilu in v sredini popoldneva pristali v Butrint National Archaeological Park, ker pa smo bili pozni in imeli še nekaj aktivnosti v planu, smo si ogledali le znan splav, ki vozi avtomobile in ostala prevozna sredstva na drugo stran zaliva in služi kot del glavne ceste iz smeri Ksamila proti Grčiji, v nasprotnem primeru se morate vrniti v Sarande in okrog Butrint lagune. Verjetno predvsem moški, boste ta splav prepoznali po kadru iz znane BBCjeve oddaje Top Gear, v katerem je trojica voditeljev na omenjen splav naložila, ki na pogled ne deluje precej zanesljivo, avtomobile kot so Rolls Royce in Bentley.

Od tam smo šli na eno krajši sprehod ob morju do Forgotten house in se potem počasi začeli vračati do Ksamila, kjer smo se sprehodili čez nekaj najlepših plaž. Zaradi vetra nismo mogli uživat na plaži in videti tiste prave barve nebeško modrega morja, smo pa vsaj videli urejene plaže in veliko, v tem pomladnem času še zaprtih, gostinskih objektov.

Dan smo zaključili v mestu Sarande, kjer smo tudi prespali.

3. Dan – Naravi izvir Blue Eye


Želeli smo si pristnost Albanije. Ta dan smo jo tudi dobili. Za zajtrk smo izbrali tradicionalno pito nadevano s sirom (byrek) in kavo v manjšem zakotnem baru, kjer so bili sami domačini. Sporazumevanje nam je šlo malce slabše, navadna kava z mlekom je postala cela fuzija okusov, vse do češnjevega sirupa, plačali smo jo pa tudi mastno. Cena tega, ko rineš, kjer ti ni mesto. :-)

Neokusno kavo smo kaj hitro pozabili, ko zagledali Blue Eye, naravni izvir, ki se nahaja v osupljivem parku Butrint. Ta naravni biser je znan po svoji čudoviti modri barvi in kristalno čisti vodi ter predstavlja edinstveno naravno znamenitost, ki privablja obiskovalce iz vsega sveta. Pot do izvira je v celoti betonirana, zato ni skrbi, da ne bi bili primerno obuti. Če imate otroke gredo lahko brez težav s kolesom ali poganjavčkom.

Vstopnina je bila: 1€ na osebo.


Gjirokaster in Mesto tisočerih oken

Naslednje mesto je bilo Gjirokaster. Mesto je zapisano na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine in ponuja obiskovalcem čudovit vpogled v tradicionalno albansko kulturo in življenje. Srednjeveška trdnjava, tlakovane ulice, kamnite hiše s strehami iz skrilavca, bazar, bunker iz hladne vojne… Mesto v katerem lahko veliko raziskuješ ali pa se preprosto usedeš v eno izmed gostiln v ulici, kjer je bazar in opazuješ dogajanje. Če ob tem naročiš še slastno kosilo je užitek zagotovljen. Sami smo izbrali Vojsava restaurant, kjer smo jedli najboljše kosilo tega potovanja. Definitivno bi si želela v tem mestu preživeti več časa in uživati v vsem kar ponuja. Gjirokaster še kdaj se vidiva. :-)

Vožnja po notranjosti Albanije čez hribe in doline se je ta dan kar vlekla, saj smo do naslednjega mesta Berat potrebovali več kot 3 ure. Berat, znan kot “Mesto tisočerih oken” je prav tako zapisan na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine. Ko pade noč, je sprehod po mestu romantičen. Kamnite hiše, osvetljene s toplimi lučmi, ustvarjajo čarobno igro svetlobe in sence, ki dajejo mestu pravljičen videz. Srednjeveška trdnjava, kamnite hiše in cerkve, ki se razprostirajo ob bregovih reke Osum, ustvarjajo čarobno kuliso, ki vas te očara.

4. Dan – Tirana, glavno mesto Albanije

Zadnji dan pred odhodom domov smo izkoristili še za ogled glavnega mesta. Pot iz Berata do Tirane je bila dolga 2 uri, vendar zanimiva, saj so nas celo pot spremljala črpališča nafte.


Če ste preverili ceno nafte, ste lahko ugotovili, da je primerjljiva z našo. Albanija namreč vso izčrpano nafto proda in jo potem za končno potrošnjo zopet kupi.


Zadnje popoldne smo preživeli v Tirani. Živahno in barvito mesto, ki ponuja edinstveno mešanico kulture, zgodovine in sodobnosti. Središče mesta se ponaša z živahnimi trgi, parki in raznoliko arhitekturo. Na voljo so številne restavracije in kavarne, muzeji in galerije, ki predstavljajo kulturno dediščino mesta ter nakupovalna središča.

Naše raziskovanje Tirane se je začelo na Skanderbegovem trgu, kjer smo občudovali veličasten kip nacionalnega heroja in se sprehodili po slikovitem trgu, ki je središče mesta. Občudovali Et’hem Bejove mošejo in nadaljevali pot čez park Rinia do ikonične Piramide. Si ogledali mogočno mošejo Namazgah. Se sprehodili čez Tirana Castle in zaključili v nakupovalnem središču Toptani.

Ko sem delala plan sem se poigravala z mislijo, da bi morali naše potovanje začeti z raziskovanjem  glavnega mesta in potem nadaljevati pot proti jugu. Vesela sem, da smo naredili pot obratno. Za ljubitelje mest je Tirana zagotovo zanimivo mesto, vendar ima vse kar imajo velika mesta.

Naše potovanje po Albaniji je bilo kratko a sladko. Spoznali smo gostoljubne ljudi, okušali izvrstno albansko kulinariko in se potopili v bogato zgodovino in kulturo. Upam, da vam je bil ta blog opis v pomoč v planiranju svojega potovanja ali pa ste samo uživali v branju in spoznali skozi moje oči.


https://www.tiktok.com/@iskrivi.kilometri/video/7361815453431303456?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7285647876511761953


Planiranje 1.majskih počitnic na Santoriniju je za naju pomenilo tudi planiranje medenih tednov, ki jih nisva imela oz. so bili Maldivi del poroke in jih nisva tretirala kot medene tedne. Zato sva si pri organizaciji tega potovanja privoščila malenkost boljše nastanitve kot si jih sicer.

Vseeno pa nisva brezglavo rezervirala nastanitve, šla sva v podroben razcep Santorinija in padla je odločitev. V 7 dneh sva menjala kar 3 nastanitve. Zakaj? Beri naprej…

Kaj moraš vedeti preden potuješ na Santorini?

Santorini je Grški otok, ki leži v Egejskem morju in je eden izmed Kikladskih otokov. Njegovo uradno ime je Thira. V 16. stoletju je na tem otoku izbruhnil vulkan in tako oblikoval razgibano pokrajino.

Glavni mesti Santorinija sta Fira in Oia, ki sta znani po pobeljenih kockastih hišah, ki se razprostirajo po pečini in s tem zagotavljata nore razglede na morje in bližje otoke. Njihove plaže so sestavljene in črnih, rdečih in belih kamenčkov lave.

Santorini ti ponuja čudovite razglede, plaže, sončne zahode, luksuzne hotele, dobro vino in insta kotičke za popolne fotografije.

Najpomembnejša stvar pa je ta, da je Santorini lahko nabito poln, vendar, če ga obiščeš v predsezoni, tako kot sva ga midva, se izogneš večji gneči. Čisto iskreno, ne predstavljam si ravno Oie kako to poteka poleti v top sezoni, saj so bile že sedaj ulice nabito polne turistov. Več o tem pa pozneje…

Sporazumevanje

Na Santoriniju seveda govorijo grško, takšne so tudi oznake v prometu, vendar jih, zaradi velike količine turistov, veliko, vsaj tistih, ki so s slednjimi direktno povezani (lastniki prenočišč, restavracij, taksisti ipd), govori relativno tekoče tudi angleško, tako da komunikacija za osnovne stvari ne bo problem.

Dokumenti

Santorini je grški otok, ta pa spada v EU, zato je za vstop dovolj osebna izkaznica. Viza ni potrebna.

Slovensko vozniško dovoljenje je veljavno, zato lahko brez težav najameš avto ali katero drugo prevozno sredstvo.

Dostop do interneta

Brezplačen wifi imajo (verjetno) vsi hoteli ter restavracije, na sami poti po otoku pa boste za iskanje pravih poti, znamenitosti in dobre hrane prav tako potrebovali dostop do spleta, pri čemer lahko uporabite prenos podatkov, ki vam ga omogoča vaš operater. Večina naročniških paketov že vsebuje določeno količino prenosa podatkov v EU, kar pomeni, da lahko to storitev uporabljate tudi na Santoriniju, ne glede na to katero lokalno omrežje tam izberete in brez dodatnih stroškov, v kolikor ne dosežete omejitve, ki jo je operater dodelil, slednja je povprečno okrog 5GB, kar je več kot dovolj za cel teden brskanja, objav na socialnih omrežjih in podobno. Bodite pa pozorni, da količine podatkov ne presežete, saj so potem cene prenosa precej visoke. Običajno vas operater obvesti preko SMS sporočila, ko se bližate omejitvi, tako da vam ni potrebno o tem skrbeti celoten dopust.

Najbolj idealen čas za obisk?

Kot vedno, se vse se vrti okoli vremena, saj si ne želimo slabega. Je pa veliko odvisno tudi od tebe kaj pričakuješ od tega potovanja. V kolikor si želiš okusiti Santorini kot brezskrbno ležanje na plaži, ob bazenu in uživat v dolgih, vročih poletnih večerih, ga moraš obiskat v top sezoni, torej od junija do avgusta, vendar s tem vzeti v zakup to, da je gneča ter višje cene nastanitev in vseh ostalih storitev.

Definitivno je najboljši čas za obisk Santorinija od zgodnje do srednje pomladi ali srednje do pozne jeseni. Kot sem že prej omenila, ne da bosta ti dve okni veliko cenejši kot v poletnih mesecih, ampak bo tudi manj gneče, hkrati pa ti meseci še vedno ponujajo zabavne ugodnosti in dejavnosti.

Torej prihrani denar, vendar še vedno načrtuj razkošne počitnice in izberi pravi mesec za obisk Santorinija. Od konca marca do začetka junija in od začetka septembra do konca oktobra sta najboljši časovni opciji za obisk Santorinija.

V kolikor boste obiskali bolj južna turistična naselja, pa se dogajanje začne šele po 1. maju. Midva sva ravno zadnje dneve opazovala kako čistijo bazene, odpirajo restavracije in polnijo trgovine. Pred tem datumom je to dobesedno »ghost town«.

Najino mnenje je, da se boste lahko septembra in junija zagotovo lahko kopali v morju. Plaže so bile že konec aprila polne in ogromno ljudi v morju, sama pa sva pridelala tudi sončne opekline, saj sva podcenjevala moč sonca. Temperatura morja sicer ni bila 26, kot si jo sama želim, vendar osvežitev in dolgi bosonogi sprehod ob robu morja pa sta bila prijetna. Le veter zna včasih biti kar hud ali pa sva samo midva imela tako »srečo«.

Načrtovanje potovanja

Iskanje in cena letalskih kart

Kot vedno sva iskala najugodnejšo opcijo letalskih kart. Kot verjetno že iz prejšnjih potovanj veste je najino načelo, da po Evropi letiva pod 80€ in več pač ne dava. Sva morda »škrtice«? Mogoče, vendar, ko te enkrat razvadijo s povratnimi kartami za 9€ s kovčkom vred, si pač vedno znova želiš takih cen.

Gremo v lov…

Našla sva najcenejši let iz Benetk (Letališče Marco Polo) s prevoznikom Volotea. Vem, vem, v tem letu (2022) je bilo veliko odpovedi, vendar na srečo najin let ni bil odpovedan in lahko rečem, da sva bila zadovoljna.

Kaj pa cena?

Dala sva 96€/osebo. Cena sicer odstopa za 16€ kot »imava budget«, vendar sva tokrat to spregledala, saj sva doplačala dodatni kovček in tako sem lahko jaz vzela s seboj veliko Iskriva izdelkov ter posnela kar nekaj odličnega contenta. :) V nasprotnem primeru bi bila v budgetu.

Parkirala sva na parkirišču ob letališču, parking sva rezervirala takoj po nakupu letalskih kart.

Kako poiskati najcenejše karte? Preberi tukaj.

Iskanje nastanitve

Za občutek, Santorini meri 76.19 km², kar je recimo tako veliko kot občina Domžale ali pa, v kolikor si želiš iz severne točke mesta Oia v najjužnejši kraj Lighthouse Akrotiri otoka, je 30 km za kar potrebuješ cca 50 min. Že vsi ti podatki ti povejo, da je raziskovanje otoka preprosto, saj ne gre za neke gromozanske razdalje. Torej v kolikor se odločiš za lastni prevoz po otoku, sama lokacija nastanitve ni tako zelo pomembna.

Obstajajo pa na Santoriniju lokacije, ki so najbolj zaželene, taka je recimo mesto Oia. Saj vsi poznamo tiste klasične fotografije snežno belih hiš in modrih kupol. No to je Oia, ki ima res en prav poseben čar, predvsem ponoči. Vendar vseeno ni vse dogajanje v Oii, zato sem pripravila kratek seznam mestec, ki so po najinem mnenju primerna za naslednje popotnike:

Santorini Oia

 • Fira:  najboljše za prve obiskovalce in družine
 • Oia:  najbolj fotogenično mesto, primerno za nakupovanje in obisk Thirassia
 • Kamari: plaža in nočno življenje
 • Pyrgos:  najboljše za pohodnike in panoramski pogled na otok
 • Akrotiri:  najboljše za ljubitelje zgodovine in nizkocenovne popotnike 
 • Perissa:  najboljše za sprostitev na plaži in nočno življenje

Najina odločitev glede nastanitve

Kot sem na začetku omenila, sva tokratno potovanje zastavila malenkost drugače kot običajno, zato sta naju plan in želje pripeljale do treh različnih lokacij, kar je pomenilo, da se bova v 7 dneh kar 3x selila po otoku. Naj kar povem na začetku, te odločitve ne obžalujeva, saj je bilo sanjsko.

Vendar taka odločitev za vas ni nujna. Zakaj?

Midva se za selitve odločila iz naslednjih osebnih razlogov:

 • od kar sva par nisva nikoli bila v luksuznih nastanitvah,
 • medene tedne nikoli ne pozabiš,
 • želela sem prespati v mestu Oia,
 • Santorini izven sezone ponuja odlične nadstandardne nastanitve po skoraj 3x-5x nižjih cenah kot v sezoni,
 • želela sem izkoristit top nastanitve za snemanje vsebine za svojo blagovno znamko …

Torej kot lahko vidite razlogi res niso objektivni, ampak absolutno subjektivni, zato pri sebi razmislite kaj si želite od potovanja, kakšen je vaš budget in kaj vam največ pomeni.

Nama definitivno največ pomenijo doživetja in kako je živet kot domačin v določenem kraju, vendar tokrat sva se s tem potovanjem predala popolnoma turističnemu vidiku in si privoščila nekaj več. Podroben opis si preberite tukaj.

Prevoz po otoku Santorini

Po otoku Santorini se lahko prevažate z avtobusom, taksijem, peš, najamete avto, skuter, 4-kolesnik ali buggy. Opcij, kot vidite, je veliko, vendar so si cenovno različne, pa tudi vsako prevozno sredstvo ima svojo dobro in slabo lastnost.

Sama sva izbrala avto, saj sva si želela raziskovat otok v svojem tempu s pomočjo Google Maps-a, ki naju je marsikdaj pripeljal v kakšne »zabavne« uličice.

Najela sva najmanjši možni avto, kot je za naju že tradicija, “fičkota” (Fiat 500), tokrat pa je bila najina mini raketa celo cabrio. :) Sicer za velik 20 kg kovček ne najbolj praktičen avto, ampak sva že uspela stlačit na zadnje sedeže mojo Miki Miško. Na momente sem se počutila kot v filmu Babica gre na jug, pa tudi streho sva bolj malo dala dol, saj nas je skozi cel teden spremljal neprijeten veter, ampak nič ne de, midva sva uživala v vožnji z njim. Z avtom sva praktično prišla kamorkoli sva želela, tudi na najbolj odročne plaže. Več o obiskanih plažah si preberite tukaj.

Lahko bi izbrala tudi 4-kolesnika ali skuter, vendar sva že pred odhodom bila sklepčna, da je lahko slabo vreme oz. nižje temperature in bi bila tako vožnja manj prijetna kot z avtom. In kot sem že zgoraj napisala, se je ta določitev izkazala za dobro. Poleg tega pa sem to mnenje podkrepila še s tem, da sva bila očividca grdemu padcu mladega angleškega para, ki je nič hudega sluteč se peljal pred nama s svojim najetim 4 kolesnikom in ju je trenutek neprevidnosti na makadamski cesti na eno izmed plaž stal tako grdega padca. Še dobro, da sva imela midva dovolj varnostne razdalje, saj v nasprotnem primeru bi ju povozila. Mlada dama v kratki oblekici in natikačih je dobesedno poletela po zraku in si pridelala grde odrgnine, štirikolesnik je obrnilo narobe in gas zarit v pesek je bil nastavljen na maksimum, njen partner pa je bil v takem šoku, da ubogi sploh ni dojel, kaj se je pravkar zgodilo, midva pa tudi. Na srečo se je izšlo dobro, brez hujših poškodb, le eno zlomljeno ogledalo, vendar vseeno nič kaj prijetna izkušnja. Zato dragi moji, če niste vešči motornih vozil, izberite bolj varno opcijo ali pa ne, saj…

Če sem najbolj iskrena, si ne predstavljam poleti v gneči obiskovat najbolj odročne plaže z avtom, namreč že med prvomajskimi prazniki, ko ni bilo veliko ljudi, sem na poti na marsikatero plažo samo molila, da ne srečava avta, saj ne vem kam bi se umaknila. Poleg tega pa najin fičko ni bil najbolj zmogljiv, kar je pomenilo, da je bilo speljevanje v klanec, po grobem, ne najlepšem terenu kar malce izziv. Na poti na eno izmed plaž sva srečala turiste, katerim je njihovo najeto vozilo v klanec celo “zakuhalo”.

Poleg tega pa še parking. Na srečo sva povsod dobila takoj parking in celo lahko zbirala kje bova parkirala, vendar v top sezoni po mojem mnenju to zna biti kar izziv, saj imajo določene plaže kar majhna parkirišča ali pa jih sploh nimajo in si tako primoran parkirati kar ob cesti.

Po najinem mnenju je izbira skuterja v top sezoni še najboljša izbira ali pa avtobus, vendar se boste na določena mesta kar konkretno napešačili, če izberete slednjo opcijo.

Gorivo

Najbolj zabaven del raziskovanja Santorinija je definitivno vključeval tudi preverjanje cen goriva na vsakem mimoidočem bencinskem servisu. Midva sva Santorini obiskala ravno v času, ko so bile cene goriva tudi pri nas najvišje, vendar pri njih je še oteževalna okoliščina ta, da lahko vsak ponudnik oz. vsak bencinski servis sam določi ceno. Tako je bila na isti ulici, v razmaku 500m, razlika v ceni na liter tudi do 15 centov. Cena za liter bencina je bila povprečno okrog 2,45€, liter dizelskega goriva pa 2,15€.

Hrana

Kot sva že napisala, na našem blogu ne boste našli nekih posebnih restavracij, kaj šele prestiž. Nama hrana pomeni gorivo, da lahko funkcionirava in tako je bilo tudi na Santoriniju. Ne komplicirava in za hrano običajno porabiva najmanj denarja. Sva pa zato specialista za street food.

Zajtrk sva, z izjemo zadnjih 2 dni (ko sva obiskala bližnjo pekarno), imela že vključen v nočitev. Definitivno pa sem se zaljubila v njihov grški jogurt, sladico ____, taziki, olive in grško solato.  Kot se spodobi za obisk Grčije, pa sva si kar velikokrat privoščila giros, ki nama je bil najboljši v Firi pri Lucky’s Souvlakis.

Street food je zelo ugoden, že za manj kot 10€ na osebo se boste lahko dobro najedli.

Cene

O cenah sem povedala že kar nekaj pa vendar za zaključek povem, da če pogledam generalno bi rekla, da so cene vseh stvari primerljive z našimi oz. mogoče je kakšna star dražja kot pri nas, pa je druga toliko bolj cenejša, da se na koncu nekako vse skupaj izenači z našimi.

Blog objava je napisana po lastni izkušnji in tako izraža mnenje avtorja, ki pa ni nujno, da je za vsakega bralca pravo. Vsak naj ravna in načrtuje svoje sanjsko potovanje na svoj način.

Vse podane cene so bile veljavne maja 2022.

Recommended for you

Mauris congue venenatis nisl ut varius. In posuere sem lorem, eu iaculis ante. Quisque eget turpis sem. Phasellus varius tempor tellus, imperdiet auctor urna commodo vel ger dolor diam, tincidunt ac euismod ac, sollicitudin varius ante sadips ipsums dolores sits.

This is a bold title

Duis quis tortor sed sapien tincidunt ultrices tempor et ligula. Sed finibus, sem elementum tincidunt tempor, ipsum nisi ullamcorper magna, vel dignissim eros sapien at sem. Aliquam interdum, ante eget sagittis fermentum, mauris metus luctus sem, at molestie lorem.

Vivamus vehicula felis eget lectus laoreet finibus. Pellentesque luctus odio sapien, at suscipit mi malesuada non. Duis elementum cursus auctor. Morbi quis mattis tortor. Duis quis tortor sed sapien tincidunt ultrices tempor et ligula. Sed finibus, sem elementum tincidunt tempor, ipsum nisi ullamcorper magna, vel dignissim eros sapien at sem. Aliquam interdum, ante eget sagittis fermentum, mauris metus luctus sem, at molestie lorem.

Another amazing title

Moneda is a mobile-first cryptocurrency investment platform. There isn’t enough mobile accessibility in the world of cryptocurrency, and our team realizes that.

This is a small heading

Vivamus vehicula felis eget lectus laoreet finibus. Pellentesque luctus odio sapien, at suscipit mi malesuada non. Duis elementum cursus auctor. Morbi quis mattis tortor. Duis quis tortor sed sapien tincidunt ultrices tempor et ligula. Sed finibus, sem elementum tincidunt tempor, ipsum nisi ullamcorper magna, vel dignissim eros sapien at sem. Aliquam interdum, ante eget sagittis fermentum, mauris metus luctus sem, at molestie lorem.

Nested column with a title & text

Cras eget mollis leo. In ultricies sit amet justo ac tincidunt. Integer volutpat enim non velit pellentesque, a placerat dolor ullamcorper. Phasellus ac dolor velit. Nam molestie turpis sit amet diam lobortis sagittis.

Nested column with a title & text

Cras eget mollis leo. In ultricies sit amet justo ac tincidunt. Integer volutpat enim non velit pellentesque, a placerat dolor ullamcorper. Phasellus ac dolor velit. Nam molestie turpis sit amet diam lobortis sagittis.

An even smaller heading

Duis quis tortor sed sapien tincidunt ultrices tempor et ligula. Sed finibus, sem elementum tincidunt tempor, ipsum nisi ullamcorper magna, vel dignissim eros sapien at sem. Aliquam interdum, ante eget sagittis fermentum, mauris metus luctus sem, at molestie lorem.

Planiranje prvomajskih počitnic na Santoriniju je za naju pomenilo tudi planiranje medenih tednov, ki jih nisva imela oz. so bili Maldivi del poroke in jih nisva tretirala kot medene tedne. Zato sva si pri organizaciji tega potovanja privoščila malenkost boljše nastanitve, kot si jih sicer.

Vseeno pa nisva brezglavo rezervirala nastanitve, šla sva v podroben razcep Santorinija in padla je odločitev. V 7 dneh sva menjala kar 3 nastanitve. Zakaj? Beri naprej…

Kaj moraš vedeti preden potuješ na Santorini?

Santorini je Grški otok, ki leži v Egejskem morju in je eden izmed Kikladskih otokov. Njegovo uradno ime je Thira. V 16. stoletju je na tem otoku izbruhnil vulkan in tako oblikoval razgibano pokrajino.

Glavni mesti Santorinija sta Fira in Oia, ki sta znani po pobeljenih kockastih hišah, ki se razprostirajo po pečini in s tem zagotavljata nore razglede na morje in bližje otoke. Njihove plaže so sestavljene in črnih, rdečih in belih kamenčkov lave.

Santorini ti ponuja čudovite razglede, plaže, sončne zahode, luksuzne hotele, dobro vino in insta kotičke za popolne fotografije.

Najpomembnejša stvar pa je ta, da je Santorini lahko nabito poln, vendar, če ga obiščeš v predsezoni, tako kot sva ga midva, se izogneš večji gneči. V top sezoni to sicer izgleda takole

Sporazumevanje

Na Santoriniju seveda govorijo grško, takšne so tudi oznake v prometu, vendar jih, zaradi velike količine turistov, veliko, vsaj tistih, ki so s slednjimi direktno povezani (lastniki prenočišč, restavracij, taksisti ipd), govori relativno tekoče tudi angleško, tako da komunikacija za osnovne stvari ne bo problem.

Dokumenti

Santorini je grški otok, ta pa spada v EU, zato je za vstop dovolj osebna izkaznica. Viza ni potrebna.

Slovensko vozniško dovoljenje je veljavno, zato lahko brez težav najameš avto ali katero drugo prevozno sredstvo.

Dostop do interneta

Brezplačen wifi imajo (verjetno) vsi hoteli ter restavracije, na sami poti po otoku pa boste za iskanje pravih poti, znamenitosti in dobre hrane prav tako potrebovali dostop do spleta, pri čemer lahko uporabite prenos podatkov, ki vam ga omogoča vaš operater. Večina naročniških paketov že vsebuje določeno količino prenosa podatkov v EU, kar pomeni, da lahko to storitev uporabljate tudi na Santoriniju, ne glede na to katero lokalno omrežje tam izberete in brez dodatnih stroškov, v kolikor ne dosežete omejitve, ki jo je operater dodelil, slednja je povprečno okrog 5GB, kar je več kot dovolj za cel teden brskanja, objav na socialnih omrežjih in podobno. Bodite pa pozorni, da količine podatkov ne presežete, saj so potem cene prenosa precej visoke. Običajno vas operater obvesti preko SMS sporočila, ko se bližate omejitvi, tako da vam ni potrebno o tem skrbeti celoten dopust.

Najbolj idealen čas za obisk?

Kot vedno, se vse se vrti okoli vremena, saj si ne želimo slabega. Je pa veliko odvisno tudi od tebe kaj pričakuješ od tega potovanja. V kolikor si želiš okusiti Santorini kot brezskrbno ležanje na plaži, ob bazenu in uživat v dolgih, vročih poletnih večerih, ga moraš obiskat v top sezoni, torej od junija do avgusta, vendar s tem vzeti v zakup to, da je gneča ter višje cene nastanitev in vseh ostalih storitev.

Definitivno je najboljši čas za obisk Santorinija od zgodnje do srednje pomladi ali srednje do pozne jeseni. Kot sem že prej omenila, ne da bosta ti dve okni veliko cenejši kot v poletnih mesecih, ampak bo tudi manj gneče, hkrati pa ti meseci še vedno ponujajo zabavne ugodnosti in dejavnosti.

Torej prihrani denar, vendar še vedno načrtuj razkošne počitnice in izberi pravi mesec za obisk Santorinija. Od konca marca do začetka junija in od začetka septembra do konca oktobra sta najboljši časovni opciji za obisk Santorinija.

V kolikor boste obiskali bolj južna turistična naselja, pa se dogajanje začne šele po 1. maju. Midva sva ravno zadnje dneve opazovala kako čistijo bazene, odpirajo restavracije in polnijo trgovine. Pred tem datumom je to dobesedno »ghost town«.

Najino mnenje je, da se boste lahko septembra in junija zagotovo lahko kopali v morju. Plaže so bile že konec aprila polne in ogromno ljudi v morju, sama pa sva pridelala tudi sončne opekline, saj sva podcenjevala moč sonca. Temperatura morja sicer ni bila 26, kot si jo sama želim, vendar osvežitev in dolgi bosonogi sprehod ob robu morja pa sta bila prijetna. Le veter zna včasih biti kar hud ali pa sva samo midva imela tako »srečo«.

Načrtovanje potovanja

Iskanje in cena letalskih kart

Kot vedno sva iskala najugodnejšo opcijo letalskih kart. Kot verjetno že iz prejšnjih potovanj veste je najino načelo, da po Evropi letiva pod 80€ in več pač ne dava. Sva morda »škrtice«? Mogoče, vendar, ko te enkrat razvadijo s povratnimi kartami za 9€ s kovčkom vred, si pač vedno znova želiš takih cen.

Gremo v lov…

Našla sva najcenejši let iz Benetk (Letališče Marco Polo) s prevoznikom Volotea. Vem, vem, v tem letu (2022) je bilo veliko odpovedi, vendar na srečo najin let ni bil odpovedan in lahko rečem, da sva bila zadovoljna.

Kaj pa cena?

Dala sva 96€/osebo. Cena sicer odstopa za 16€ kot »imava budget«, vendar sva tokrat to spregledala, saj sva doplačala dodatni kovček in tako sem lahko jaz vzela s seboj veliko Iskriva izdelkov ter posnela kar nekaj odličnega contenta.  V nasprotnem primeru bi bila v budgetu.

Parkirala sva na parkirišču ob letališču, parking sva rezervirala takoj po nakupu letalskih kart.

Iskanje nastanitve

Za občutek, Santorini meri 76.19 km², kar je recimo tako veliko kot občina Domžale ali pa, v kolikor si želiš iz severne točke mesta Oia v najjužnejši kraj Lighthouse Akrotiri otoka, je 30 km za kar potrebuješ cca 50 min. Že vsi ti podatki ti povejo, da je raziskovanje otoka preprosto, saj ne gre za neke gromozanske razdalje. Torej v kolikor se odločiš za lastni prevoz po otoku, sama lokacija nastanitve ni tako zelo pomembna.

Obstajajo pa na Santoriniju lokacije, ki so najbolj zaželene, taka je recimo mesto Oia. Saj vsi poznamo tiste klasične fotografije snežno belih hiš in modrih kupol. No to je Oia, ki ima res en prav poseben čar, predvsem ponoči. Vendar vseeno ni vse dogajanje v Oii, zato sem pripravila kratek seznam mestec, ki so po najinem mnenju primerna za naslednje popotnike:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”371″ img_size=”1600×2000″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

 • Oia:  najbolj fotogenično mesto, primerno za nakupovanje in obisk Thirassia
 • Kamari: plaža in nočno življenje
 • Pyrgos:  najboljše za pohodnike in panoramski pogled na otok
 • Akrotiri:  najboljše za ljubitelje zgodovine in nizkocenovne popotnike
 • Perissa:  najboljše za sprostitev na plaži in nočno življenje

Najina odločitev glede nastanitve

Kot sem na začetku omenila, sva tokratno potovanje zastavila malenkost drugače kot običajno, zato sta naju plan in želje pripeljale do treh različnih lokacij, kar je pomenilo, da se bova v 7 dneh kar 3x selila po otoku. Naj kar povem na začetku, te odločitve ne obžalujeva, saj je bilo sanjsko.

Vendar taka odločitev za vas ni nujna. Zakaj?

Midva se za selitve odločila iz naslednjih osebnih razlogov:

 • od kar sva par nisva nikoli bila v luksuznih nastanitvah,
 • medene tedne nikoli ne pozabiš,
 • želela sem prespati v mestu Oia,
 • Santorini izven sezone ponuja odlične nadstandardne nastanitve po skoraj 3x-5x nižjih cenah kot v sezoni,
 • želela sem izkoristit top nastanitve za snemanje vsebine za svojo blagovno znamko …

Torej kot lahko vidite razlogi res niso objektivni, ampak absolutno subjektivni, zato pri sebi razmislite kaj si želite od potovanja, kakšen je vaš budget in kaj vam največ pomeni.

Nama definitivno največ pomenijo doživetja in kako je živet kot domačin v določenem kraju, vendar tokrat sva se s tem potovanjem predala popolnoma turističnemu vidiku in si privoščila nekaj več. Preberite kako sva se midva odločila in koliko sva odštela tukaj.

Prevoz po otoku Santorini

Klavdija in Jure - Iskrivi kilometri

Po otoku Santorini se lahko prevažate z avtobusom, taksijem, peš, najamete avto, skuter, 4-kolesnik ali buggy. Opcij, kot vidite, je veliko, vendar so si cenovno različne, pa tudi vsako prevozno sredstvo ima svojo dobro in slabo lastnost.

Sama sva izbrala avto, saj sva si želela raziskovat otok v svojem tempu s pomočjo Google Maps-a, ki naju je marsikdaj pripeljal v kakšne »zabavne« uličice.

Najela sva najmanjši možni avto, kot je za naju že tradicija, “fičkota” (Fiat 500), tokrat pa je bila najina mini raketa celo cabrio.  Sicer za velik 20 kg kovček ne najbolj praktičen avto, ampak sva že uspela stlačit na zadnje sedeže mojo Miki Miško. Na momente sem se počutila kot v filmu Babica gre na jug, pa tudi streho sva bolj malo dala dol, saj nas je skozi cel teden spremljal neprijeten veter, ampak nič ne de, midva sva uživala v vožnji z njim. Z avtom sva praktično prišla kamorkoli sva želela, tudi na najbolj odročne plaže. Več o obiskanih plažah si preberite tukaj.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Planiranje prvomajskih počitnic na Santoriniju je za naju pomenilo tudi planiranje medenih tednov, ki jih nisva imela oz. so bili Maldivi del poroke in jih nisva tretirala kot medene tedne. Zato sva si pri organizaciji tega potovanja privoščila malenkost boljše nastanitve, kot si jih sicer.

Vseeno pa nisva brezglavo rezervirala nastanitve, šla sva v podroben razcep Santorinija in padla je odločitev. V 7 dneh sva menjala kar 3 nastanitve. Zakaj? Beri naprej…[/vc_column_text][vc_column_text]Osnovne informacije
Sporazumevanje
Dokumenti
Dostop do interneta

Idealen čas za obisk
Iskanje letalskih kart
Iskanje nastanitve
Prevozi
Gorivo
Cene[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”osnovne-informacije”][vc_column][vc_single_image image=”378″ img_size=”large” add_caption=”yes”][vc_column_text]

Kaj moraš vedeti preden potuješ na Santorini?

Santorini je Grški otok, ki leži v Egejskem morju in je eden izmed Kikladskih otokov. Njegovo uradno ime je Thira. V 16. stoletju je na tem otoku izbruhnil vulkan in tako oblikoval razgibano pokrajino.

Glavni mesti Santorinija sta Fira in Oia, ki sta znani po pobeljenih kockastih hišah, ki se razprostirajo po pečini in s tem zagotavljata nore razglede na morje in bližje otoke. Njihove plaže so sestavljene in črnih, rdečih in belih kamenčkov lave.

Santorini ti ponuja čudovite razglede, plaže, sončne zahode, luksuzne hotele, dobro vino in insta kotičke za popolne fotografije.

Najpomembnejša stvar pa je ta, da je Santorini lahko nabito poln, vendar, če ga obiščeš v predsezoni, tako kot sva ga midva, se izogneš večji gneči. V top sezoni to sicer izgleda takole…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”dokumenti”][vc_column][vc_column_text]

Sporazumevanje

Na Santoriniju seveda govorijo grško, takšne so tudi oznake v prometu, vendar jih, zaradi velike količine turistov, veliko, vsaj tistih, ki so s slednjimi direktno povezani (lastniki prenočišč, restavracij, taksisti ipd), govori relativno tekoče tudi angleško, tako da komunikacija za osnovne stvari ne bo problem.

Dokumenti

Santorini je grški otok, ta pa spada v EU, zato je za vstop dovolj osebna izkaznica. Viza ni potrebna.

Slovensko vozniško dovoljenje je veljavno, zato lahko brez težav najameš avto ali katero drugo prevozno sredstvo.

Dostop do interneta

Brezplačen wifi imajo (verjetno) vsi hoteli ter restavracije, na sami poti po otoku pa boste za iskanje pravih poti, znamenitosti in dobre hrane prav tako potrebovali dostop do spleta, pri čemer lahko uporabite prenos podatkov, ki vam ga omogoča vaš operater. Večina naročniških paketov že vsebuje določeno količino prenosa podatkov v EU, kar pomeni, da lahko to storitev uporabljate tudi na Santoriniju, ne glede na to katero lokalno omrežje tam izberete in brez dodatnih stroškov, v kolikor ne dosežete omejitve, ki jo je operater dodelil, slednja je povprečno okrog 5GB, kar je več kot dovolj za cel teden brskanja, objav na socialnih omrežjih in podobno. Bodite pa pozorni, da količine podatkov ne presežete, saj so potem cene prenosa precej visoke. Običajno vas operater obvesti preko SMS sporočila, ko se bližate omejitvi, tako da vam ni potrebno o tem skrbeti celoten dopust.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”idealen-cas”][vc_column][vc_column_text]

Najbolj idealen čas za obisk?

Kot vedno, se vse se vrti okoli vremena, saj si ne želimo slabega. Je pa veliko odvisno tudi od tebe kaj pričakuješ od tega potovanja. V kolikor si želiš okusiti Santorini kot brezskrbno ležanje na plaži, ob bazenu in uživat v dolgih, vročih poletnih večerih, ga moraš obiskat v top sezoni, torej od junija do avgusta, vendar s tem vzeti v zakup to, da je gneča ter višje cene nastanitev in vseh ostalih storitev.

Definitivno je najboljši čas za obisk Santorinija od zgodnje do srednje pomladi ali srednje do pozne jeseni. Kot sem že prej omenila, ne da bosta ti dve okni veliko cenejši kot v poletnih mesecih, ampak bo tudi manj gneče, hkrati pa ti meseci še vedno ponujajo zabavne ugodnosti in dejavnosti.

Torej prihrani denar, vendar še vedno načrtuj razkošne počitnice in izberi pravi mesec za obisk Santorinija. Od konca marca do začetka junija in od začetka septembra do konca oktobra sta najboljši časovni opciji za obisk Santorinija.

V kolikor boste obiskali bolj južna turistična naselja, pa se dogajanje začne šele po 1. maju. Midva sva ravno zadnje dneve opazovala kako čistijo bazene, odpirajo restavracije in polnijo trgovine. Pred tem datumom je to dobesedno »ghost town«.

Najino mnenje je, da se boste lahko septembra in junija zagotovo lahko kopali v morju. Plaže so bile že konec aprila polne in ogromno ljudi v morju, sama pa sva pridelala tudi sončne opekline, saj sva podcenjevala moč sonca. Temperatura morja sicer ni bila 26, kot si jo sama želim, vendar osvežitev in dolgi bosonogi sprehod ob robu morja pa sta bila prijetna. Le veter zna včasih biti kar hud ali pa sva samo midva imela tako »srečo«.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”letalske”][vc_column][vc_column_text]

Načrtovanje potovanja

Iskanje in cena letalskih kart

Kot vedno sva iskala najugodnejšo opcijo letalskih kart. Kot verjetno že iz prejšnjih potovanj veste je najino načelo, da po Evropi letiva pod 80€ in več pač ne dava. Sva morda »škrtice«? Mogoče, vendar, ko te enkrat razvadijo s povratnimi kartami za 9€ s kovčkom vred, si pač vedno znova želiš takih cen.

Gremo v lov…

Našla sva najcenejši let iz Benetk (Letališče Marco Polo) s prevoznikom Volotea. Vem, vem, v tem letu (2022) je bilo veliko odpovedi, vendar na srečo najin let ni bil odpovedan in lahko rečem, da sva bila zadovoljna.

Kaj pa cena?

Dala sva 96€/osebo. Cena sicer odstopa za 16€ kot »imava budget«, vendar sva tokrat to spregledala, saj sva doplačala dodatni kovček in tako sem lahko jaz vzela s seboj veliko Iskriva izdelkov ter posnela kar nekaj odličnega contenta.  V nasprotnem primeru bi bila v budgetu.

Parkirala sva na parkirišču ob letališču, parking sva rezervirala takoj po nakupu letalskih kart.

Kako poiskati najcenejše karte? Preberi tukaj.[/vc_column_text][vc_single_image image=”372″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”nastanitve”][vc_column][vc_column_text]

Iskanje nastanitve

Za občutek, Santorini meri 76.19 km², kar je recimo tako veliko kot občina Domžale ali pa, v kolikor si želiš iz severne točke mesta Oia v najjužnejši kraj Lighthouse Akrotiri otoka, je 30 km za kar potrebuješ cca 50 min. Že vsi ti podatki ti povejo, da je raziskovanje otoka preprosto, saj ne gre za neke gromozanske razdalje. Torej v kolikor se odločiš za lastni prevoz po otoku, sama lokacija nastanitve ni tako zelo pomembna.

Obstajajo pa na Santoriniju lokacije, ki so najbolj zaželene, taka je recimo mesto Oia. Saj vsi poznamo tiste klasične fotografije snežno belih hiš in modrih kupol. No to je Oia, ki ima res en prav poseben čar, predvsem ponoči. Vendar vseeno ni vse dogajanje v Oii, zato sem pripravila kratek seznam mestec, ki so po najinem mnenju primerna za naslednje popotnike:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”371″ img_size=”1600×2000″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

 • Oia:  najbolj fotogenično mesto, primerno za nakupovanje in obisk Thirassia
 • Kamari: plaža in nočno življenje
 • Pyrgos:  najboljše za pohodnike in panoramski pogled na otok
 • Akrotiri:  najboljše za ljubitelje zgodovine in nizkocenovne popotnike
 • Perissa:  najboljše za sprostitev na plaži in nočno življenje

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Najina odločitev glede nastanitve

Kot sem na začetku omenila, sva tokratno potovanje zastavila malenkost drugače kot običajno, zato sta naju plan in želje pripeljale do treh različnih lokacij, kar je pomenilo, da se bova v 7 dneh kar 3x selila po otoku. Naj kar povem na začetku, te odločitve ne obžalujeva, saj je bilo sanjsko.

Vendar taka odločitev za vas ni nujna. Zakaj?

Midva se za selitve odločila iz naslednjih osebnih razlogov:

 • od kar sva par nisva nikoli bila v luksuznih nastanitvah,
 • medene tedne nikoli ne pozabiš,
 • želela sem prespati v mestu Oia,
 • Santorini izven sezone ponuja odlične nadstandardne nastanitve po skoraj 3x-5x nižjih cenah kot v sezoni,
 • želela sem izkoristit top nastanitve za snemanje vsebine za svojo blagovno znamko …

Torej kot lahko vidite razlogi res niso objektivni, ampak absolutno subjektivni, zato pri sebi razmislite kaj si želite od potovanja, kakšen je vaš budget in kaj vam največ pomeni.

Nama definitivno največ pomenijo doživetja in kako je živet kot domačin v določenem kraju, vendar tokrat sva se s tem potovanjem predala popolnoma turističnemu vidiku in si privoščila nekaj več. Podroben opis si preberite tukaj.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”prevoz”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”374″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Prevoz po otoku Santorini

Po otoku Santorini se lahko prevažate z avtobusom, taksijem, peš, najamete avto, skuter, 4-kolesnik ali buggy. Opcij, kot vidite, je veliko, vendar so si cenovno različne, pa tudi vsako prevozno sredstvo ima svojo dobro in slabo lastnost.

Sama sva izbrala avto, saj sva si želela raziskovat otok v svojem tempu s pomočjo Google Maps-a, ki naju je marsikdaj pripeljal v kakšne »zabavne« uličice.

Najela sva najmanjši možni avto, kot je za naju že tradicija, “fičkota” (Fiat 500), tokrat pa je bila najina mini raketa celo cabrio.  Sicer za velik 20 kg kovček ne najbolj praktičen avto, ampak sva že uspela stlačit na zadnje sedeže mojo Miki Miško. Na momente sem se počutila kot v filmu Babica gre na jug, pa tudi streho sva bolj malo dala dol, saj nas je skozi cel teden spremljal neprijeten veter, ampak nič ne de, midva sva uživala v vožnji z njim. Z avtom sva praktično prišla kamorkoli sva želela, tudi na najbolj odročne plaže. Več o obiskanih plažah si preberite tukaj.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”gorivo”][vc_column][vc_column_text]

Gorivo

Najbolj zabaven del raziskovanja Santorinija je definitivno vključeval tudi preverjanje cen goriva na vsakem mimoidočem bencinskem servisu. Midva sva Santorini obiskala ravno v času, ko so bile cene goriva tudi pri nas najvišje, vendar pri njih je še oteževalna okoliščina ta, da lahko vsak ponudnik oz. vsak bencinski servis sam določi ceno. Tako je bila na isti ulici, v razmaku 500m, razlika v ceni na liter tudi do 15 centov. Cena za liter bencina je bila povprečno okrog 2,45€, liter dizelskega goriva pa 2,15€.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”hrana”][vc_column][vc_column_text]

Hrana

Kot sva že napisala, na našem blogu ne boste našli nekih posebnih restavracij, kaj šele prestiž. Nama hrana pomeni gorivo, da lahko funkcionirava in tako je bilo tudi na Santoriniju. Ne komplicirava in za hrano običajno porabiva najmanj denarja. Sva pa zato specialista za street food.

Zajtrk sva, z izjemo zadnjih 2 dni (ko sva obiskala bližnjo pekarno), imela že vključen v nočitev. Definitivno pa sem se zaljubila v njihov grški jogurt, sladico ____, taziki, olive in grško solato.  Kot se spodobi za obisk Grčije, pa sva si kar velikokrat privoščila giros, ki nama je bil najboljši v Firi pri Lucky’s Souvlakis.

Street food je zelo ugoden, že za manj kot 10€ na osebo se boste lahko dobro najedli.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”cene”][vc_column][vc_column_text]

Cene

O cenah sem povedala že kar nekaj pa vendar za zaključek povem, da če pogledam generalno bi rekla, da so cene vseh stvari primerljive z našimi oz. mogoče je kakšna star dražja kot pri nas, pa je druga toliko bolj cenejša, da se na koncu nekako vse skupaj izenači z našimi.

Blog objava je napisana po lastni izkušnji in tako izraža mnenje avtorja, ki pa ni nujno, da je za vsakega bralca pravo. Vsak naj ravna in načrtuje svoje sanjsko potovanje na svoj način.

Vse podane cene so bile veljavne maja 2022.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Organizacija potovanja na Malto je bilo kot sem že povedala eno najmanj organiziranih potovanj, ampak očitno se je moralo zgoditi, da sva oba prejela lekcijo. Lekcijo, ki me je stala 2 dni ležanja v hotelski sobi, ker nisva spakirala s seboj najbolj pomembnega dela potujoče lekarne.

Pa gremo lepo počasi…

Najina ročna prtljaga je bila omejena na 10 kg in ko sem prekladala svoje najlepše poletne oblekice, ker saj veš, prvič greva v čisto ta pravi hotel se je kaj hitro plac popolnil in zmanjkalo je prostora za najbolj pomembni del – potujočo lekarno. Ob tem je Jure z enim očesom premeril moj kovček in rekel: »Ne sekiraj se, Malta ima eden najboljši zdravstvenih sistemov v EU, bomo že rešili, če bo kaj, saj sva zavarovana za tujino.« No in tako sem mu slepo verjela, zaprla svoj kovček in sva šla.

Vse je bilo v redu dokler, nisem eno popoldne na bazenu pojedla Cesar solato, ki pa je imela očitno A pokvarjena jajca ali B pokvarjeno majonezo. In tako je Klavdija na državni praznik na Malti postala najboljša prijateljica z wc školjko. Zabavno kaj? Predvsem, če se ti to zgodi na hotelski školjki, ti pa imaš še toliko stvari na to do, ki si jih želiš ogledat.

V tistem trenutku sem se želela teleportirat nazaj v najino stanovanje, natančneje v najin hladilnik, kjer se skriva Saccharomyces boulardii, ki bi nastalo težavo rešil že z nekaj kapsulami, ampak seveda to ni bilo možno.

Saj ne rečem lekarn je bilo ogromno, na vsakem vogalu, celo v eni je Jure videla noter NOW Saccharomyces boulardii, vendar so bile vse zaradi praznika zaprte. Vse kar je uspel dobit je bilo prepečenec, kamiličen čaj in potrudila sem se piti veliko tekočine, da ne bi slučajno dehidrirala. Kot nora sva googla raznorazne pripravke, spila sem celo nekaj Coca Cole, ki naj bi pomagala pri prebavnih motnjah, vendar na žalost ni nič pospešilo ali pa vse, da sem čet dva bila normalno na nogah.

Na srečo se je vse zaključilo brez zapleta in nisem potrebovala obiska bolnišnice. Sva pa tako zamudila obisk Goza in še nekaj drugih stvari, vendar imava danes vsaj izgovor, da se morava vrniti na Malto.

Dragi moji polagam vam na srce, ko pakirate in ste prepričani, da neko stvar potrebujete, vzemite jo seboj, ena oblekica manj, vam lahko olajša potovanja. Pa če sem čisto iskrena, kar nekaj oblek nisem uspela obleči, ker vedno obstaja rezerva. ;- ) Ženska pač.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row] [vc_row][vc_column][vc_column_text]Organizacija potovanja na Malto je bilo kot sem že povedala eno najmanj organiziranih potovanj, ampak očitno se je moralo zgoditi, da sva oba prejela lekcijo. Lekcijo, ki me je stala 2 dni ležanja v hotelski sobi, ker nisva spakirala s seboj najbolj pomembnega dela potujoče lekarne.

Pa gremo lepo počasi…

Najina ročna prtljaga je bila omejena na 10 kg in ko sem prekladala svoje najlepše poletne oblekice, ker saj veš, prvič greva v čisto ta pravi hotel se je kaj hitro plac popolnil in zmanjkalo je prostora za najbolj pomembni del – potujočo lekarno. Ob tem je Jure z enim očesom premeril moj kovček in rekel: »Ne sekiraj se, Malta ima eden najboljši zdravstvenih sistemov v EU, bomo že rešili, če bo kaj, saj sva zavarovana za tujino.« No in tako sem mu slepo verjela, zaprla svoj kovček in sva šla.

Vse je bilo v redu dokler, nisem eno popoldne na bazenu pojedla Cesar solato, ki pa je imela očitno A pokvarjena jajca ali B pokvarjeno majonezo. In tako je Klavdija na državni praznik na Malti postala najboljša prijateljica z wc školjko. Zabavno kaj? Predvsem, če se ti to zgodi na hotelski školjki, ti pa imaš še toliko stvari na to do, ki si jih želiš ogledat.

V tistem trenutku sem se želela teleportirat nazaj v najino stanovanje, natančneje v najin hladilnik, kjer se skriva Saccharomyces boulardii, ki bi nastalo težavo rešil že z nekaj kapsulami, ampak seveda to ni bilo možno.

Saj ne rečem lekarn je bilo ogromno, na vsakem vogalu, celo v eni je Jure videla noter NOW Saccharomyces boulardii, vendar so bile vse zaradi praznika zaprte. Vse kar je uspel dobit je bilo prepečenec, kamiličen čaj in potrudila sem se piti veliko tekočine, da ne bi slučajno dehidrirala. Kot nora sva googla raznorazne pripravke, spila sem celo nekaj Coca Cole, ki naj bi pomagala pri prebavnih motnjah, vendar na žalost ni nič pospešilo ali pa vse, da sem čet dva bila normalno na nogah.

Na srečo se je vse zaključilo brez zapleta in nisem potrebovala obiska bolnišnice. Sva pa tako zamudila obisk Goza in še nekaj drugih stvari, vendar imava danes vsaj izgovor, da se morava vrniti na Malto.

Dragi moji polagam vam na srce, ko pakirate in ste prepričani, da neko stvar potrebujete, vzemite jo seboj, ena oblekica manj, vam lahko olajša potovanja. Pa če sem čisto iskrena, kar nekaj oblek nisem uspela obleči, ker vedno obstaja rezerva. ;- ) Ženska pač.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Valencijo sva obiskala večkrat, saj sva si z njo malenkost omilila našo januarsko zimo, predvsem pa so nas prepričale povratne letalske karte z ročno prtljago za samo 9,99€ na osebo. Si predstavljaš, za eno pico letiš tja in nazaj v Valencijo? Noro. Žal so se po gospe K… cene dvignile in take ponudbe nisem več zasledila, pa vendar mislim, da ostaja Valencija za marsikoga priljubljena destinacija v zimskih mesecih.

Osnovne informacije o Valenciji

Sporazumevanje

Španci se neradi prilagajajo in ne želijo komunicirati v angleščini, razen tam, kjer druge izbire nimajo (neposredne storitve turistom – spominki, apartmaji, hoteli..). Se pa, tako kot z Italijani, z njimi veliko da dogovoriti s kretnjami in mimiko. Osnovno poznavanje španščine je seveda prednost in za vse tiste, ki smo odraščali z Esmeraldo in podobnimi, je na takem potovanju čas, da vse to znanje unovčimo. Pri nama Jure precej razume špansko, govori sicer malo slabše, tako da je bila večina komunikacije “na pol”, nekaj španskih nekaj angleških besed, kar, skupaj z mahanjem z rokami, vse uredi.

Dokumenti

Valencija je mesto v Španiji, ki je del Evropske Unije, kar pomeni, da lahko slovenski državljani potujemo samo z osebno izkaznico.

Valuta

Za Valencijo ne potrebujete druge valute kot le denarnico in v njej nekaj eurov (€). Plačevanje je kot običajno možno s plačilnimi karticami. Včasih vam lahko vaša banka blokira kartico po prvi transakciji v tujini zaradi varnosti (preprečevanje zlorab), načeloma tega ne počnejo v državah EU, če se vam pa to vseeno zgodi, se obrnite na njihovo pomoč (številka je navedena na bančni kartici) in povejte, da ste res v tujini in da to ni napaka in želite kartico uporabljati (to se je Juretu zgodilo v Londonu).

Dostop do interneta

Brezplačen WIFI imajo (verjetno) vsi hoteli ter restavracije, na sami poti po otoku pa boste za iskanje pravih poti, znamenitosti in dobre hrane prav tako potrebovali dostop do spleta, pri čemer lahko uporabite prenos podatkov, ki vam ga omogoča vaš operater. Večina naročniških paketov že vsebuje določeno količino prenosa podatkov v EU, kar pomeni, da lahko to storitev uporabljate tudi na Santoriniju, ne glede na to katero lokalno omrežje tam izberete in brez dodatnih stroškov, v kolikor ne dosežete omejitve, ki jo je operater dodelil, slednja je povprečno okrog 5GB, kar je več kot dovolj za cel teden brskanja, objav na socialnih omrežjih in podobno. Bodite pa pozorni, da količine podatkov ne presežete, saj so potem cene prenosa precej visoke. Običajno vas operater obvesti preko SMS sporočila, ko se bližate omejitvi, tako da vam ni potrebno o tem skrbeti celoten dopust.

valencia
Ciudad de las Artes y las Ciencias

Kdaj je najboljši čas za obisk Valencije?

Valencija ima mediteransko podnebje zato bi lahko rekli, da ni nepravega časa za obisk tega tretjega največjega mesta v Španiji. Že sam podatek, da ima Valencija kar 300 sončnih dni v letu, pove, da moraš imeti res nesrečo, da nimaš lepega vremena. Visoka sezona je med junijem in avgustom, cene nastanitev v tem času se običajno dvignejo. Pričakujete lahko klasično sredozemsko poletje, dolge, vroče in sončne dni ter vroče noči. Jure je obiskal Valencijo konec sezone v septembru in pravi, da je bil občutek še vedno poleten, le cene so bile nekoliko nižje, morje pa še vedno toplo. Pravijo, da je najbolj idealen čas za obisk od marca do maja in od septembra do oktobra, saj so dnevi običajno topli, a ne prevroči, znamenitosti pa lahko obiščete brez prevelikih gneč.

Nizkocenovni popotniki ali pobegni pred zimo in snegom

V Valenciji je nizka sezona od novembra do februarja. Lahko pričakujete nekoliko nižje temperature in nekaj manj sonca, vendar znamenitosti / atrakcije delujejo kot običajno, cene nastanitev pa so nekoliko nižje. Gneče ne boste zaznali. Midva sva obiskala Valencijo v januarju, doživela sva vse od 26 stopinj pa do nekoliko nižjih, ko sva potrebovala zaradi nadležnega vetra tudi bundo in kapo, vendar še vedno naju je vsakič spremljajo na poti sonce.

Valencija je primerno potovanje za otroke

Valencija je po mojem mnenju, čeprav nimam otrok, primerna za družinsko potovanje. Verjamem, da ne bo tako zelo enostavno, kot bi se odpeljali v najbližje terme ali na slovensko obalo, pa vendar če imate željo po spoznavanju novih krajev, ljudi, si želite pobegniti iz mrzle Slovenije, potem je Valencija zagotovo ena izmed ugodnejših in lažjih opcij. Tam med drugim najdete tudi enega izmed najlepših živalskih vrtov ter “akvarij” (oceanografic), kjer se lahko sprehajate med ogromnimi akvariji z morskimi psi, skati in ogromno drugih vrst morskih živali, ogledate predstavo z delfini in podobno, kar bo vsekakor zanimiva izkušnja tudi za odrasle, ne le otroke.

živalski vrt valencia
Živalski vrt

Oceangrafic

Kako do Valencije?

Letalska povezava je na voljo že iz Trsta s prevoznikom Ryanair, kar pomeni, da je že letališče relativno blizu (seveda odvisno iz katerega dela Slovenije ste). Let je direkten in traja le nekaj malega čez 2 uri. Vem, vem… otroka zamotit dve uri je že prava umetnost, vendar kljub temu, da gre za nizkocenovni let, sem že videla, da so bile stevardese pripravljene narediti vse, da so se tako otroci, kot tudi mamice, počutile na letu kar se da udobno. No o udobju bi lahko razpravljali, saj gre za nizkocenovni let, ki ne ponuja najbolj udobnih stolov, viška prostora za noge (če še niste leteli z nizkocenovcem, si lahko predstavljate avtobus) in brezplačne hrane in pijače. Pa vendar glede na ceno, ki jo plačamo bomo rekli: »Kolko para, tolko muzike.«, zamižali na eno oko in nekako zborbali tisti dve uri. Ob tem pa se boste opremili s svojo hrano in pijačo ter kakšno igračo več.

Kljub temu, da sva midva vedno ujela akcijo in sva tako letela v Valencijo za 9,99€ in takih cen na žalost ni več, se še vedno da najti ugodno opcijo. Kako do poceni letalskih kart sem se razpisala tukaj. – link

Kje iskati nastanitev?

Valencija je obmorsko mesto, vendar v kolikor izberete nastanitev v centru mesta imate do najbližje plaže lahko tudi več kot 15 km. Tako je odločitev kje boste iskali nastanitev veliko odvisna od vas in vaših želja – si želite mesto ali nastanitev v neposredni bližini plaže.

Najina izbira je bila definitivno vedno plaža. Sicer so nastanitve tik ob plaži Platja de la Malva- rosa in s pogledom nanjo dražje, zato sva izbrala Airbnb stanovanja, ki so mogoče ulico dlje, brez pogleda, vendar še vedno blizu plaže.

Svetujem pa vam, da pri izbiri nastanitve upoštevate še možnosti prevoza, saj boste morali nekako priti do mesta, letališča…

Kako je urejen prevoz po Valenciji?

Sama rada primerjava Valencijo z Ljubljano. Po najinem mnenju je varno, domače in enostavno mesto, po katerem se lahko prevažaš z mestnim avtobusom, taksijem, Uberjem ali podzemno. Na voljo pa imate tudi najem kolesa (podobno kot BicikeLJ v Ljubljani), s katerim lahko na enostaven način prekolesarite celo Valencijo, saj je pokrajina ravna. Tako, da če tudi niste v najboljši kondiciji ne boste imeli težav.

Sama sva se najpogosteje poslužila avtobusa, saj je cenovno ugoden, hkrati pa omogoča ogled mesta tudi med potjo do neke destinacije. Podzemno železnico sva uporabila le prvi in zadnji dan, saj je to poleg taksija in par avtobusov edina povezava med letališčem in mestom, tu pa je treba imeti v mislih čas pristanka / poleta, saj avtobusi vozijo le podnevi, zadnja vožnja podzemne pa je nekje okrog 23h, kar je le 10-15minut za predvidenim pristankom leta iz Trsta (vsaj v našem primeru je to držalo). Letališče je sicer majhno, tako da neke hude panike in tekanja po terminalih ni, vsekakor pa preverite vozni red, saj vam drugače ostane edina opcija taksi, ta pa sredi noči verjetno ne bo poceni.

Za prevoz z mestnim avtobusom in podzemno potrebujete kartico (podobno naši Urbani), ki jo napolnite z želenim dobroimetjem preko avtomatov, v kioskih, turističnih centrih in podobno, cena je 1,5€ (2023) za vožnjo in velja eno uro od začetka, ne glede na število prestopov, ki jih v tem času opravite. Poleg tega pa ponujajo še turistično kartico “Valencia Tourist Card”, ki vam omogoča neomejeno vožnjo v izbranem časovnem obdobju (24h, 48h, 72h), zraven pa še brezplačen vstop v nekatere znamenitosti ter popuste v tiste dražje npr. živalski vrt, Oceanografic in podobne.

Med enim izmed potovanj v Valencijo sva najela tudi avto (pri OK Mobility) in si tako ogledala še malo okolico Valencije. Kaj sva videla in kako sva se imela pa tukaj.  – link

Zakaj sem se zaljubila v Valencijo?

Saj vsako mesto pusti v nas en prav poseben občutek, ki se ga težko opiše, vendat Valencija je zagotovo posebna iz mnogih osebnih razlogov. Bila je najino prvo skupno potovanje, bilo je mesto, v katerem sva se odločila, da želiva drugačno življenje kot ga poznava…

To mesto mi ostaja v srcu, če zdaj pomislim nanj se tam počutim varno, sproščeno, domače, počasno, dobra hrana, sonce boža mojo kožo, veter vihti moje lase, noge imam nekje globoko zakopane v pesku, slišim valovanje morja, vsake toliko kakšnega galeba, otroke, ki se podijo po plaži in smeh domačinov, ki se brezskrbno družijo na plaži…

Ko sva prišla iz Valencije sva naredila konkretne spremembe na poslovnem področju, ki so se za vse zdele nore, vendar midva sva verjela vase in v svoje odločitve, ki so izkazale za dobre.

Obišči Valencijo tudi ti. Verjameva, da ti ne bo žal.

Blog objava je napisana po lastni izkušnji in tako izraža mnenje avtorja, ki pa ni nujno, da je za vsakega bralca pravo. Vsak naj ravna in načrtuje svoje sanjsko potovanje na svoj način.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Planiranje prvomajskih počitnic na Santoriniju je za naju pomenilo tudi planiranje medenih tednov, ki jih nisva imela oz. so bili Maldivi del poroke in jih nisva tretirala kot medene tedne. Zato sva si pri organizaciji tega potovanja privoščila malenkost boljše nastanitve, kot si jih sicer.

Vseeno pa nisva brezglavo rezervirala nastanitve, šla sva v podroben razcep Santorinija in padla je odločitev. V 7 dneh sva menjala kar 3 nastanitve. Zakaj? Beri naprej…

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”378″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Kaj moraš vedeti preden potuješ na Santorini?

Santorini je Grški otok, ki leži v Egejskem morju in je eden izmed Kikladskih otokov. Njegovo uradno ime je Thira. V 16. stoletju je na tem otoku izbruhnil vulkan in tako oblikoval razgibano pokrajino.

Glavni mesti Santorinija sta Fira in Oia, ki sta znani po pobeljenih kockastih hišah, ki se razprostirajo po pečini in s tem zagotavljata nore razglede na morje in bližje otoke. Njihove plaže so sestavljene in črnih, rdečih in belih kamenčkov lave.

Santorini ti ponuja čudovite razglede, plaže, sončne zahode, luksuzne hotele, dobro vino in insta kotičke za popolne fotografije.

Najpomembnejša stvar pa je ta, da je Santorini lahko nabito poln, vendar, če ga obiščeš v predsezoni, tako kot sva ga midva, se izogneš večji gneči. Čisto iskreno, ne predstavljam si ravno Oie kako to poteka poleti v top sezoni, saj so bile že sedaj ulice nabito polne turistov. Več o tem pa pozneje…

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sporazumevanje

Na Santoriniju seveda govorijo grško, takšne so tudi oznake v prometu, vendar jih, zaradi velike količine turistov, veliko, vsaj tistih, ki so s slednjimi direktno povezani (lastniki prenočišč, restavracij, taksisti ipd), govori relativno tekoče tudi angleško, tako da komunikacija za osnovne stvari ne bo problem.

Dokumenti

Santorini je grški otok, ta pa spada v EU, zato je za vstop dovolj osebna izkaznica. Viza ni potrebna.

Slovensko vozniško dovoljenje je veljavno, zato lahko brez težav najameš avto ali katero drugo prevozno sredstvo.

Dostop do interneta

Brezplačen wifi imajo (verjetno) vsi hoteli ter restavracije, na sami poti po otoku pa boste za iskanje pravih poti, znamenitosti in dobre hrane prav tako potrebovali dostop do spleta, pri čemer lahko uporabite prenos podatkov, ki vam ga omogoča vaš operater. Večina naročniških paketov že vsebuje določeno količino prenosa podatkov v EU, kar pomeni, da lahko to storitev uporabljate tudi na Santoriniju, ne glede na to katero lokalno omrežje tam izberete in brez dodatnih stroškov, v kolikor ne dosežete omejitve, ki jo je operater dodelil, slednja je povprečno okrog 5GB, kar je več kot dovolj za cel teden brskanja, objav na socialnih omrežjih in podobno. Bodite pa pozorni, da količine podatkov ne presežete, saj so potem cene prenosa precej visoke. Običajno vas operater obvesti preko SMS sporočila, ko se bližate omejitvi, tako da vam ni potrebno o tem skrbeti celoten dopust.

Najbolj idealen čas za obisk?

Kot vedno, se vse se vrti okoli vremena, saj si ne želimo slabega. Je pa veliko odvisno tudi od tebe kaj pričakuješ od tega potovanja. V kolikor si želiš okusiti Santorini kot brezskrbno ležanje na plaži, ob bazenu in uživat v dolgih, vročih poletnih večerih, ga moraš obiskat v top sezoni, torej od junija do avgusta, vendar s tem vzeti v zakup to, da je gneča ter višje cene nastanitev in vseh ostalih storitev.

Definitivno je najboljši čas za obisk Santorinija od zgodnje do srednje pomladi ali srednje do pozne jeseni. Kot sem že prej omenila, ne da bosta ti dve okni veliko cenejši kot v poletnih mesecih, ampak bo tudi manj gneče, hkrati pa ti meseci še vedno ponujajo zabavne ugodnosti in dejavnosti.

Torej prihrani denar, vendar še vedno načrtuj razkošne počitnice in izberi pravi mesec za obisk Santorinija. Od konca marca do začetka junija in od začetka septembra do konca oktobra sta najboljši časovni opciji za obisk Santorinija.

V kolikor boste obiskali bolj južna turistična naselja, pa se dogajanje začne šele po 1. maju. Midva sva ravno zadnje dneve opazovala kako čistijo bazene, odpirajo restavracije in polnijo trgovine. Pred tem datumom je to dobesedno »ghost town«.

Najino mnenje je, da se boste lahko septembra in junija zagotovo lahko kopali v morju. Plaže so bile že konec aprila polne in ogromno ljudi v morju, sama pa sva pridelala tudi sončne opekline, saj sva podcenjevala moč sonca. Temperatura morja sicer ni bila 26, kot si jo sama želim, vendar osvežitev in dolgi bosonogi sprehod ob robu morja pa sta bila prijetna. Le veter zna včasih biti kar hud ali pa sva samo midva imela tako »srečo«.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Načrtovanje potovanja

Iskanje in cena letalskih kart

Kot vedno sva iskala najugodnejšo opcijo letalskih kart. Kot verjetno že iz prejšnjih potovanj veste je najino načelo, da po Evropi letiva pod 80€ in več pač ne dava. Sva morda »škrtice«? Mogoče, vendar, ko te enkrat razvadijo s povratnimi kartami za 9€ s kovčkom vred, si pač vedno znova želiš takih cen.

Gremo v lov…

Našla sva najcenejši let iz Benetk (Letališče Marco Polo) s prevoznikom Volotea. Vem, vem, v tem letu (2022) je bilo veliko odpovedi, vendar na srečo najin let ni bil odpovedan in lahko rečem, da sva bila zadovoljna.

Kaj pa cena?

Dala sva 96€/osebo. Cena sicer odstopa za 16€ kot »imava budget«, vendar sva tokrat to spregledala, saj sva doplačala dodatni kovček in tako sem lahko jaz vzela s seboj veliko Iskriva izdelkov ter posnela kar nekaj odličnega contenta.  V nasprotnem primeru bi bila v budgetu.

Parkirala sva na parkirišču ob letališču, parking sva rezervirala takoj po nakupu letalskih kart.

Kako poiskati najcenejše karte? Preberi tukaj.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”372″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Iskanje nastanitve

Za občutek, Santorini meri 76.19 km², kar je recimo tako veliko kot občina Domžale ali pa, v kolikor si želiš iz severne točke mesta Oia v najjužnejši kraj Lighthouse Akrotiri otoka, je 30 km za kar potrebuješ cca 50 min. Že vsi ti podatki ti povejo, da je raziskovanje otoka preprosto, saj ne gre za neke gromozanske razdalje. Torej v kolikor se odločiš za lastni prevoz po otoku, sama lokacija nastanitve ni tako zelo pomembna.

Obstajajo pa na Santoriniju lokacije, ki so najbolj zaželene, taka je recimo mesto Oia. Saj vsi poznamo tiste klasične fotografije snežno belih hiš in modrih kupol. No to je Oia, ki ima res en prav poseben čar, predvsem ponoči. Vendar vseeno ni vse dogajanje v Oii, zato sem pripravila kratek seznam mestec, ki so po najinem mnenju primerna za naslednje popotnike:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”371″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
 • Fira:  najboljše za prve obiskovalce in družine
 • Oia:  najbolj fotogenično mesto, primerno za nakupovanje in obisk Thirassia
 • Kamari: plaža in nočno življenje
 • Pyrgos:  najboljše za pohodnike in panoramski pogled na otok
 • Akrotiri:  najboljše za ljubitelje zgodovine in nizkocenovne popotnike
 • Perissa:  najboljše za sprostitev na plaži in nočno življenje
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Najina odločitev glede nastanitve

Kot sem na začetku omenila, sva tokratno potovanje zastavila malenkost drugače kot običajno, zato sta naju plan in želje pripeljale do treh različnih lokacij, kar je pomenilo, da se bova v 7 dneh kar 3x selila po otoku. Naj kar povem na začetku, te odločitve ne obžalujeva, saj je bilo sanjsko.

Vendar taka odločitev za vas ni nujna. Zakaj?

Midva se za selitve odločila iz naslednjih osebnih razlogov:

 • od kar sva par nisva nikoli bila v luksuznih nastanitvah,
 • medene tedne nikoli ne pozabiš,
 • želela sem prespati v mestu Oia,
 • Santorini izven sezone ponuja odlične nadstandardne nastanitve po skoraj 3x-5x nižjih cenah kot v sezoni,
 • želela sem izkoristit top nastanitve za snemanje vsebine za svojo blagovno znamko …

Torej kot lahko vidite razlogi res niso objektivni, ampak absolutno subjektivni, zato pri sebi razmislite kaj si želite od potovanja, kakšen je vaš budget in kaj vam največ pomeni.

Nama definitivno največ pomenijo doživetja in kako je živet kot domačin v določenem kraju, vendar tokrat sva se s tem potovanjem predala popolnoma turističnemu vidiku in si privoščila nekaj več. Podroben opis si preberite tukaj.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”374″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Prevoz po otoku Santorini

Po otoku Santorini se lahko prevažate z avtobusom, taksijem, peš, najamete avto, skuter, 4-kolesnik ali buggy. Opcij, kot vidite, je veliko, vendar so si cenovno različne, pa tudi vsako prevozno sredstvo ima svojo dobro in slabo lastnost.

Sama sva izbrala avto, saj sva si želela raziskovat otok v svojem tempu s pomočjo Google Maps-a, ki naju je marsikdaj pripeljal v kakšne »zabavne« uličice.

Najela sva najmanjši možni avto, kot je za naju že tradicija, “fičkota” (Fiat 500), tokrat pa je bila najina mini raketa celo cabrio.  Sicer za velik 20 kg kovček ne najbolj praktičen avto, ampak sva že uspela stlačit na zadnje sedeže mojo Miki Miško. Na momente sem se počutila kot v filmu Babica gre na jug, pa tudi streho sva bolj malo dala dol, saj nas je skozi cel teden spremljal neprijeten veter, ampak nič ne de, midva sva uživala v vožnji z njim. Z avtom sva praktično prišla kamorkoli sva želela, tudi na najbolj odročne plaže. Več o obiskanih plažah si preberite tukaj.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Gorivo

Najbolj zabaven del raziskovanja Santorinija je definitivno vključeval tudi preverjanje cen goriva na vsakem mimoidočem bencinskem servisu. Midva sva Santorini obiskala ravno v času, ko so bile cene goriva tudi pri nas najvišje, vendar pri njih je še oteževalna okoliščina ta, da lahko vsak ponudnik oz. vsak bencinski servis sam določi ceno. Tako je bila na isti ulici, v razmaku 500m, razlika v ceni na liter tudi do 15 centov. Cena za liter bencina je bila povprečno okrog 2,45€, liter dizelskega goriva pa 2,15€.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hrana

Kot sva že napisala, na našem blogu ne boste našli nekih posebnih restavracij, kaj šele prestiž. Nama hrana pomeni gorivo, da lahko funkcionirava in tako je bilo tudi na Santoriniju. Ne komplicirava in za hrano običajno porabiva najmanj denarja. Sva pa zato specialista za street food.

Zajtrk sva, z izjemo zadnjih 2 dni (ko sva obiskala bližnjo pekarno), imela že vključen v nočitev. Definitivno pa sem se zaljubila v njihov grški jogurt, sladico ____, taziki, olive in grško solato.  Kot se spodobi za obisk Grčije, pa sva si kar velikokrat privoščila giros, ki nama je bil najboljši v Firi pri Lucky’s Souvlakis.

Street food je zelo ugoden, že za manj kot 10€ na osebo se boste lahko dobro najedli.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Cene

O cenah sem povedala že kar nekaj pa vendar za zaključek povem, da če pogledam generalno bi rekla, da so cene vseh stvari primerljive z našimi oz. mogoče je kakšna star dražja kot pri nas, pa je druga toliko bolj cenejša, da se na koncu nekako vse skupaj izenači z našimi.

Blog objava je napisana po lastni izkušnji in tako izraža mnenje avtorja, ki pa ni nujno, da je za vsakega bralca pravo. Vsak naj ravna in načrtuje svoje sanjsko potovanje na svoj način.

Vse podane cene so bile veljavne maja 2022.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dodaj komentar

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Luksuzna vila z bazenom in popolnim sončnim zahodom

Za začetek sva izbrala Saint John Oia – Villas With Private Pool, kot že samo ime pove gre za vilo – majhno hišo z bazenom*, ki je v lasti para, ki je zgradil dve popolnoma isti hiški, na mirni lokaciji, na odprtem – vidno vsem, a nikomur. Vila je primerna za par in 2 otroka ali največ 3 odrasle.

*Bazen je ob doplačilu lahko tudi ogrevan.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”397″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”3″ images=”399,411,406,403,402,401,400″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nastanitev v osrčju Oie

Moja želja je bila prespati vsaj eno noč v mestu Oia, ker pa so po večini vse nastanitve tam pregrešno drage in imajo vsi minimalno število nočitev, sva iskala takšno, ki bi nam bila všeč, ima svoj bazen in v kateri lahko za najmanj denarja preživiva najmanj dni na tem mestu.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”424″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]