Dobrodošli v Albaniji, deželi osupljive narave, bogate zgodovine in pristne gostoljubnosti. Čeprav je morda manj znana destinacija med turisti, je Albanija prava zakladnica nepozabnih doživetij, ki čakajo na odkrivanje. Ta neodkrit biser Balkana pogostokrat spregledamo, a tako zelo blizu nam je. V želji, da bi vam bilo planiranje potovanja v Albanijo čim lažje, sem spisala naš načrt potovanja, ki smo ga prepotovali v 4ih dneh, vi pa si ga lahko seveda razširite na več dni in tako bolj uživate v vsakem mestu in še bolj uživate v tem, kar vam ponuja ta čudovita destinacija.

Izbrati sever ali jug

Želeli smo si ogledati vse, a v 4 dneh pač vse žal ne gre, zato smo mi raje izbrali jug. Jug je prevagal, ker smo si želeli ogledat plaže, če nas mogoče kdaj premami poletni dopust v Albaniji. Poleg tega pa je nekaj mest, kjer smo začutili pravo Albanijo. Definitivno pa verjamem, da je super tudi sever, ki je po mojem mnenju velika zakladnica hribov in ta del države lahko izkoristite za bolj aktivne počitnice v gorah.

1. Dan – Spoznajmo albansko zgodovino

V dopoldanskem času smo pristali na letališče Tirana, ki je tudi glavno mesto. Kot našo prvo postojanko smo izbrali muzej BunkArt, ki se nahaja v Tirani. Gre za mrežo podzemnih bunkerjev, ki so jih med leti 1950 in 1980 zgradili v času komunistične diktature pod vodstvom Enverja Hoxhe. Več kot dve uri smo raziskovali podzemne hodnike, opremljene s slikami, razstavami in video posnetki, ki prikazujejo politično ozadje, družbeno življenje in vsakdanje izkušnje prebivalcev Albanije v času komunističnega režima. BunkArt ne le osvetljuje zgodovino države, temveč tudi spodbuja razmišljanje o pomembnosti demokracije, svobode govora in spoštovanja človekovih pravic. V kolikor ste navdušenec nad zgodovino in bi si želeli še bolj podrobno ogledati in vse prebrati, bi potrebovali še več časa za obisk.

V neposredni bližini BunkArta je Dajti Ekspres žičnica, ki omogoča dostop do Dajti Mountain Park, ki se nahaja na gori Dajti. Žičnica je priljubljena turistična atrakcija, ki obiskovalcem omogoča, da lahko uživajo v čudoviti naravi in panoramskih razgledih na mesto Tirano. Sami tega nismo obiskali, saj je bila pred nami več kot 2 uri dolga pot do obmorskega mesta Vlore, kjer smo tudi prespali in uživali v hotelskem SPAju.

2. Dan – Razgledi, ki očarajo


Vlore je mesto ob morju, vsi smo se strinjali, da smo na trenutek dobili občutek kot da smo prišli v Portorož. Verjamem, da to mesto ponuja veliko, vendar mi se žal nismo kaj dosti zadrževali, saj smo imeli za drugi dan splanirano kar dolgo pot in sicer namenjeni smo bili na skoraj da skrajni jug Albanije. Izbrali smo pot ob morju in tako uživali v čudovitih panoramskih razgledih.Panorama Llogara je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih razglednih točk, ki ponuja neverjeten panoramski pogled na Jonsko morje ter gorovje Llogara, ki se dviga na več kot 1.000 metrov nadmorske višine.

bunker


S ceste smo videli kar nekaj osupljivih plaž, ki bi jih z veseljem obiskala in se prepustila sončnim žarkom, ampak žal v tem dnevu nismo imeli časa za poležavanje. Naša prva prava postojanka, kjer smo se zadržali nekaj več časa je bil grad Porto Palermo znan tudi kot grad Ali Paše. Grad se nahaja ob obali Jonskega morja. Zgrajen je bil v začetku 19. stoletja s strani Ali Paše Tepelenskega, pomembnega osmanskega vladarja. Nekoč služila kot trdnjava za pomorsko obrambo. Z gradu se razprostirajo dih jemajoči panoramski razgledi na obalo in bleščeče morje pod njim. Vstopnina za v grad je bila cca. 3€/osebo.

Uživaj ob morju

Vmes smo se ustavili še v mestu Borsch na kosilu in v sredini popoldneva pristali v Butrint National Archaeological Park, ker pa smo bili pozni in imeli še nekaj aktivnosti v planu, smo si ogledali le znan splav, ki vozi avtomobile in ostala prevozna sredstva na drugo stran zaliva in služi kot del glavne ceste iz smeri Ksamila proti Grčiji, v nasprotnem primeru se morate vrniti v Sarande in okrog Butrint lagune. Verjetno predvsem moški, boste ta splav prepoznali po kadru iz znane BBCjeve oddaje Top Gear, v katerem je trojica voditeljev na omenjen splav naložila, ki na pogled ne deluje precej zanesljivo, avtomobile kot so Rolls Royce in Bentley.

Od tam smo šli na eno krajši sprehod ob morju do Forgotten house in se potem počasi začeli vračati do Ksamila, kjer smo se sprehodili čez nekaj najlepših plaž. Zaradi vetra nismo mogli uživat na plaži in videti tiste prave barve nebeško modrega morja, smo pa vsaj videli urejene plaže in veliko, v tem pomladnem času še zaprtih, gostinskih objektov.

Dan smo zaključili v mestu Sarande, kjer smo tudi prespali.

3. Dan – Naravi izvir Blue Eye


Želeli smo si pristnost Albanije. Ta dan smo jo tudi dobili. Za zajtrk smo izbrali tradicionalno pito nadevano s sirom (byrek) in kavo v manjšem zakotnem baru, kjer so bili sami domačini. Sporazumevanje nam je šlo malce slabše, navadna kava z mlekom je postala cela fuzija okusov, vse do češnjevega sirupa, plačali smo jo pa tudi mastno. Cena tega, ko rineš, kjer ti ni mesto. :-)

Neokusno kavo smo kaj hitro pozabili, ko zagledali Blue Eye, naravni izvir, ki se nahaja v osupljivem parku Butrint. Ta naravni biser je znan po svoji čudoviti modri barvi in kristalno čisti vodi ter predstavlja edinstveno naravno znamenitost, ki privablja obiskovalce iz vsega sveta. Pot do izvira je v celoti betonirana, zato ni skrbi, da ne bi bili primerno obuti. Če imate otroke gredo lahko brez težav s kolesom ali poganjavčkom.

Vstopnina je bila: 1€ na osebo.


Gjirokaster in Mesto tisočerih oken

Naslednje mesto je bilo Gjirokaster. Mesto je zapisano na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine in ponuja obiskovalcem čudovit vpogled v tradicionalno albansko kulturo in življenje. Srednjeveška trdnjava, tlakovane ulice, kamnite hiše s strehami iz skrilavca, bazar, bunker iz hladne vojne… Mesto v katerem lahko veliko raziskuješ ali pa se preprosto usedeš v eno izmed gostiln v ulici, kjer je bazar in opazuješ dogajanje. Če ob tem naročiš še slastno kosilo je užitek zagotovljen. Sami smo izbrali Vojsava restaurant, kjer smo jedli najboljše kosilo tega potovanja. Definitivno bi si želela v tem mestu preživeti več časa in uživati v vsem kar ponuja. Gjirokaster še kdaj se vidiva. :-)

Vožnja po notranjosti Albanije čez hribe in doline se je ta dan kar vlekla, saj smo do naslednjega mesta Berat potrebovali več kot 3 ure. Berat, znan kot “Mesto tisočerih oken” je prav tako zapisan na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine. Ko pade noč, je sprehod po mestu romantičen. Kamnite hiše, osvetljene s toplimi lučmi, ustvarjajo čarobno igro svetlobe in sence, ki dajejo mestu pravljičen videz. Srednjeveška trdnjava, kamnite hiše in cerkve, ki se razprostirajo ob bregovih reke Osum, ustvarjajo čarobno kuliso, ki vas te očara.

4. Dan – Tirana, glavno mesto Albanije

Zadnji dan pred odhodom domov smo izkoristili še za ogled glavnega mesta. Pot iz Berata do Tirane je bila dolga 2 uri, vendar zanimiva, saj so nas celo pot spremljala črpališča nafte.


Če ste preverili ceno nafte, ste lahko ugotovili, da je primerjljiva z našo. Albanija namreč vso izčrpano nafto proda in jo potem za končno potrošnjo zopet kupi.


Zadnje popoldne smo preživeli v Tirani. Živahno in barvito mesto, ki ponuja edinstveno mešanico kulture, zgodovine in sodobnosti. Središče mesta se ponaša z živahnimi trgi, parki in raznoliko arhitekturo. Na voljo so številne restavracije in kavarne, muzeji in galerije, ki predstavljajo kulturno dediščino mesta ter nakupovalna središča.

Naše raziskovanje Tirane se je začelo na Skanderbegovem trgu, kjer smo občudovali veličasten kip nacionalnega heroja in se sprehodili po slikovitem trgu, ki je središče mesta. Občudovali Et’hem Bejove mošejo in nadaljevali pot čez park Rinia do ikonične Piramide. Si ogledali mogočno mošejo Namazgah. Se sprehodili čez Tirana Castle in zaključili v nakupovalnem središču Toptani.

Ko sem delala plan sem se poigravala z mislijo, da bi morali naše potovanje začeti z raziskovanjem  glavnega mesta in potem nadaljevati pot proti jugu. Vesela sem, da smo naredili pot obratno. Za ljubitelje mest je Tirana zagotovo zanimivo mesto, vendar ima vse kar imajo velika mesta.

Naše potovanje po Albaniji je bilo kratko a sladko. Spoznali smo gostoljubne ljudi, okušali izvrstno albansko kulinariko in se potopili v bogato zgodovino in kulturo. Upam, da vam je bil ta blog opis v pomoč v planiranju svojega potovanja ali pa ste samo uživali v branju in spoznali skozi moje oči.


https://www.tiktok.com/@iskrivi.kilometri/video/7361815453431303456?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7285647876511761953


Planiranje 1.majskih počitnic na Santoriniju je za naju pomenilo tudi planiranje medenih tednov, ki jih nisva imela oz. so bili Maldivi del poroke in jih nisva tretirala kot medene tedne. Zato sva si pri organizaciji tega potovanja privoščila malenkost boljše nastanitve kot si jih sicer.

Vseeno pa nisva brezglavo rezervirala nastanitve, šla sva v podroben razcep Santorinija in padla je odločitev. V 7 dneh sva menjala kar 3 nastanitve. Zakaj? Beri naprej…

Kaj moraš vedeti preden potuješ na Santorini?

Santorini je Grški otok, ki leži v Egejskem morju in je eden izmed Kikladskih otokov. Njegovo uradno ime je Thira. V 16. stoletju je na tem otoku izbruhnil vulkan in tako oblikoval razgibano pokrajino.

Glavni mesti Santorinija sta Fira in Oia, ki sta znani po pobeljenih kockastih hišah, ki se razprostirajo po pečini in s tem zagotavljata nore razglede na morje in bližje otoke. Njihove plaže so sestavljene in črnih, rdečih in belih kamenčkov lave.

Santorini ti ponuja čudovite razglede, plaže, sončne zahode, luksuzne hotele, dobro vino in insta kotičke za popolne fotografije.

Najpomembnejša stvar pa je ta, da je Santorini lahko nabito poln, vendar, če ga obiščeš v predsezoni, tako kot sva ga midva, se izogneš večji gneči. Čisto iskreno, ne predstavljam si ravno Oie kako to poteka poleti v top sezoni, saj so bile že sedaj ulice nabito polne turistov. Več o tem pa pozneje…

Sporazumevanje

Na Santoriniju seveda govorijo grško, takšne so tudi oznake v prometu, vendar jih, zaradi velike količine turistov, veliko, vsaj tistih, ki so s slednjimi direktno povezani (lastniki prenočišč, restavracij, taksisti ipd), govori relativno tekoče tudi angleško, tako da komunikacija za osnovne stvari ne bo problem.

Dokumenti

Santorini je grški otok, ta pa spada v EU, zato je za vstop dovolj osebna izkaznica. Viza ni potrebna.

Slovensko vozniško dovoljenje je veljavno, zato lahko brez težav najameš avto ali katero drugo prevozno sredstvo.

Dostop do interneta

Brezplačen wifi imajo (verjetno) vsi hoteli ter restavracije, na sami poti po otoku pa boste za iskanje pravih poti, znamenitosti in dobre hrane prav tako potrebovali dostop do spleta, pri čemer lahko uporabite prenos podatkov, ki vam ga omogoča vaš operater. Večina naročniških paketov že vsebuje določeno količino prenosa podatkov v EU, kar pomeni, da lahko to storitev uporabljate tudi na Santoriniju, ne glede na to katero lokalno omrežje tam izberete in brez dodatnih stroškov, v kolikor ne dosežete omejitve, ki jo je operater dodelil, slednja je povprečno okrog 5GB, kar je več kot dovolj za cel teden brskanja, objav na socialnih omrežjih in podobno. Bodite pa pozorni, da količine podatkov ne presežete, saj so potem cene prenosa precej visoke. Običajno vas operater obvesti preko SMS sporočila, ko se bližate omejitvi, tako da vam ni potrebno o tem skrbeti celoten dopust.

Najbolj idealen čas za obisk?

Kot vedno, se vse se vrti okoli vremena, saj si ne želimo slabega. Je pa veliko odvisno tudi od tebe kaj pričakuješ od tega potovanja. V kolikor si želiš okusiti Santorini kot brezskrbno ležanje na plaži, ob bazenu in uživat v dolgih, vročih poletnih večerih, ga moraš obiskat v top sezoni, torej od junija do avgusta, vendar s tem vzeti v zakup to, da je gneča ter višje cene nastanitev in vseh ostalih storitev.

Definitivno je najboljši čas za obisk Santorinija od zgodnje do srednje pomladi ali srednje do pozne jeseni. Kot sem že prej omenila, ne da bosta ti dve okni veliko cenejši kot v poletnih mesecih, ampak bo tudi manj gneče, hkrati pa ti meseci še vedno ponujajo zabavne ugodnosti in dejavnosti.

Torej prihrani denar, vendar še vedno načrtuj razkošne počitnice in izberi pravi mesec za obisk Santorinija. Od konca marca do začetka junija in od začetka septembra do konca oktobra sta najboljši časovni opciji za obisk Santorinija.

V kolikor boste obiskali bolj južna turistična naselja, pa se dogajanje začne šele po 1. maju. Midva sva ravno zadnje dneve opazovala kako čistijo bazene, odpirajo restavracije in polnijo trgovine. Pred tem datumom je to dobesedno »ghost town«.

Najino mnenje je, da se boste lahko septembra in junija zagotovo lahko kopali v morju. Plaže so bile že konec aprila polne in ogromno ljudi v morju, sama pa sva pridelala tudi sončne opekline, saj sva podcenjevala moč sonca. Temperatura morja sicer ni bila 26, kot si jo sama želim, vendar osvežitev in dolgi bosonogi sprehod ob robu morja pa sta bila prijetna. Le veter zna včasih biti kar hud ali pa sva samo midva imela tako »srečo«.

Načrtovanje potovanja

Iskanje in cena letalskih kart

Kot vedno sva iskala najugodnejšo opcijo letalskih kart. Kot verjetno že iz prejšnjih potovanj veste je najino načelo, da po Evropi letiva pod 80€ in več pač ne dava. Sva morda »škrtice«? Mogoče, vendar, ko te enkrat razvadijo s povratnimi kartami za 9€ s kovčkom vred, si pač vedno znova želiš takih cen.

Gremo v lov…

Našla sva najcenejši let iz Benetk (Letališče Marco Polo) s prevoznikom Volotea. Vem, vem, v tem letu (2022) je bilo veliko odpovedi, vendar na srečo najin let ni bil odpovedan in lahko rečem, da sva bila zadovoljna.

Kaj pa cena?

Dala sva 96€/osebo. Cena sicer odstopa za 16€ kot »imava budget«, vendar sva tokrat to spregledala, saj sva doplačala dodatni kovček in tako sem lahko jaz vzela s seboj veliko Iskriva izdelkov ter posnela kar nekaj odličnega contenta. :) V nasprotnem primeru bi bila v budgetu.

Parkirala sva na parkirišču ob letališču, parking sva rezervirala takoj po nakupu letalskih kart.

Kako poiskati najcenejše karte? Preberi tukaj.

Iskanje nastanitve

Za občutek, Santorini meri 76.19 km², kar je recimo tako veliko kot občina Domžale ali pa, v kolikor si želiš iz severne točke mesta Oia v najjužnejši kraj Lighthouse Akrotiri otoka, je 30 km za kar potrebuješ cca 50 min. Že vsi ti podatki ti povejo, da je raziskovanje otoka preprosto, saj ne gre za neke gromozanske razdalje. Torej v kolikor se odločiš za lastni prevoz po otoku, sama lokacija nastanitve ni tako zelo pomembna.

Obstajajo pa na Santoriniju lokacije, ki so najbolj zaželene, taka je recimo mesto Oia. Saj vsi poznamo tiste klasične fotografije snežno belih hiš in modrih kupol. No to je Oia, ki ima res en prav poseben čar, predvsem ponoči. Vendar vseeno ni vse dogajanje v Oii, zato sem pripravila kratek seznam mestec, ki so po najinem mnenju primerna za naslednje popotnike:

Santorini Oia

 • Fira:  najboljše za prve obiskovalce in družine
 • Oia:  najbolj fotogenično mesto, primerno za nakupovanje in obisk Thirassia
 • Kamari: plaža in nočno življenje
 • Pyrgos:  najboljše za pohodnike in panoramski pogled na otok
 • Akrotiri:  najboljše za ljubitelje zgodovine in nizkocenovne popotnike 
 • Perissa:  najboljše za sprostitev na plaži in nočno življenje

Najina odločitev glede nastanitve

Kot sem na začetku omenila, sva tokratno potovanje zastavila malenkost drugače kot običajno, zato sta naju plan in želje pripeljale do treh različnih lokacij, kar je pomenilo, da se bova v 7 dneh kar 3x selila po otoku. Naj kar povem na začetku, te odločitve ne obžalujeva, saj je bilo sanjsko.

Vendar taka odločitev za vas ni nujna. Zakaj?

Midva se za selitve odločila iz naslednjih osebnih razlogov:

 • od kar sva par nisva nikoli bila v luksuznih nastanitvah,
 • medene tedne nikoli ne pozabiš,
 • želela sem prespati v mestu Oia,
 • Santorini izven sezone ponuja odlične nadstandardne nastanitve po skoraj 3x-5x nižjih cenah kot v sezoni,
 • želela sem izkoristit top nastanitve za snemanje vsebine za svojo blagovno znamko …

Torej kot lahko vidite razlogi res niso objektivni, ampak absolutno subjektivni, zato pri sebi razmislite kaj si želite od potovanja, kakšen je vaš budget in kaj vam največ pomeni.

Nama definitivno največ pomenijo doživetja in kako je živet kot domačin v določenem kraju, vendar tokrat sva se s tem potovanjem predala popolnoma turističnemu vidiku in si privoščila nekaj več. Podroben opis si preberite tukaj.

Prevoz po otoku Santorini

Po otoku Santorini se lahko prevažate z avtobusom, taksijem, peš, najamete avto, skuter, 4-kolesnik ali buggy. Opcij, kot vidite, je veliko, vendar so si cenovno različne, pa tudi vsako prevozno sredstvo ima svojo dobro in slabo lastnost.

Sama sva izbrala avto, saj sva si želela raziskovat otok v svojem tempu s pomočjo Google Maps-a, ki naju je marsikdaj pripeljal v kakšne »zabavne« uličice.

Najela sva najmanjši možni avto, kot je za naju že tradicija, “fičkota” (Fiat 500), tokrat pa je bila najina mini raketa celo cabrio. :) Sicer za velik 20 kg kovček ne najbolj praktičen avto, ampak sva že uspela stlačit na zadnje sedeže mojo Miki Miško. Na momente sem se počutila kot v filmu Babica gre na jug, pa tudi streho sva bolj malo dala dol, saj nas je skozi cel teden spremljal neprijeten veter, ampak nič ne de, midva sva uživala v vožnji z njim. Z avtom sva praktično prišla kamorkoli sva želela, tudi na najbolj odročne plaže. Več o obiskanih plažah si preberite tukaj.

Lahko bi izbrala tudi 4-kolesnika ali skuter, vendar sva že pred odhodom bila sklepčna, da je lahko slabo vreme oz. nižje temperature in bi bila tako vožnja manj prijetna kot z avtom. In kot sem že zgoraj napisala, se je ta določitev izkazala za dobro. Poleg tega pa sem to mnenje podkrepila še s tem, da sva bila očividca grdemu padcu mladega angleškega para, ki je nič hudega sluteč se peljal pred nama s svojim najetim 4 kolesnikom in ju je trenutek neprevidnosti na makadamski cesti na eno izmed plaž stal tako grdega padca. Še dobro, da sva imela midva dovolj varnostne razdalje, saj v nasprotnem primeru bi ju povozila. Mlada dama v kratki oblekici in natikačih je dobesedno poletela po zraku in si pridelala grde odrgnine, štirikolesnik je obrnilo narobe in gas zarit v pesek je bil nastavljen na maksimum, njen partner pa je bil v takem šoku, da ubogi sploh ni dojel, kaj se je pravkar zgodilo, midva pa tudi. Na srečo se je izšlo dobro, brez hujših poškodb, le eno zlomljeno ogledalo, vendar vseeno nič kaj prijetna izkušnja. Zato dragi moji, če niste vešči motornih vozil, izberite bolj varno opcijo ali pa ne, saj…

Če sem najbolj iskrena, si ne predstavljam poleti v gneči obiskovat najbolj odročne plaže z avtom, namreč že med prvomajskimi prazniki, ko ni bilo veliko ljudi, sem na poti na marsikatero plažo samo molila, da ne srečava avta, saj ne vem kam bi se umaknila. Poleg tega pa najin fičko ni bil najbolj zmogljiv, kar je pomenilo, da je bilo speljevanje v klanec, po grobem, ne najlepšem terenu kar malce izziv. Na poti na eno izmed plaž sva srečala turiste, katerim je njihovo najeto vozilo v klanec celo “zakuhalo”.

Poleg tega pa še parking. Na srečo sva povsod dobila takoj parking in celo lahko zbirala kje bova parkirala, vendar v top sezoni po mojem mnenju to zna biti kar izziv, saj imajo določene plaže kar majhna parkirišča ali pa jih sploh nimajo in si tako primoran parkirati kar ob cesti.

Po najinem mnenju je izbira skuterja v top sezoni še najboljša izbira ali pa avtobus, vendar se boste na določena mesta kar konkretno napešačili, če izberete slednjo opcijo.

Gorivo

Najbolj zabaven del raziskovanja Santorinija je definitivno vključeval tudi preverjanje cen goriva na vsakem mimoidočem bencinskem servisu. Midva sva Santorini obiskala ravno v času, ko so bile cene goriva tudi pri nas najvišje, vendar pri njih je še oteževalna okoliščina ta, da lahko vsak ponudnik oz. vsak bencinski servis sam določi ceno. Tako je bila na isti ulici, v razmaku 500m, razlika v ceni na liter tudi do 15 centov. Cena za liter bencina je bila povprečno okrog 2,45€, liter dizelskega goriva pa 2,15€.

Hrana

Kot sva že napisala, na našem blogu ne boste našli nekih posebnih restavracij, kaj šele prestiž. Nama hrana pomeni gorivo, da lahko funkcionirava in tako je bilo tudi na Santoriniju. Ne komplicirava in za hrano običajno porabiva najmanj denarja. Sva pa zato specialista za street food.

Zajtrk sva, z izjemo zadnjih 2 dni (ko sva obiskala bližnjo pekarno), imela že vključen v nočitev. Definitivno pa sem se zaljubila v njihov grški jogurt, sladico ____, taziki, olive in grško solato.  Kot se spodobi za obisk Grčije, pa sva si kar velikokrat privoščila giros, ki nama je bil najboljši v Firi pri Lucky’s Souvlakis.

Street food je zelo ugoden, že za manj kot 10€ na osebo se boste lahko dobro najedli.

Cene

O cenah sem povedala že kar nekaj pa vendar za zaključek povem, da če pogledam generalno bi rekla, da so cene vseh stvari primerljive z našimi oz. mogoče je kakšna star dražja kot pri nas, pa je druga toliko bolj cenejša, da se na koncu nekako vse skupaj izenači z našimi.

Blog objava je napisana po lastni izkušnji in tako izraža mnenje avtorja, ki pa ni nujno, da je za vsakega bralca pravo. Vsak naj ravna in načrtuje svoje sanjsko potovanje na svoj način.

Vse podane cene so bile veljavne maja 2022.

Mauris congue venenatis nisl ut varius. In posuere sem lorem, eu iaculis ante. Quisque eget turpis sem. Phasellus varius tempor tellus, imperdiet auctor urna commodo vel ger dolor diam, tincidunt ac euismod ac, sollicitudin varius ante sadips ipsums dolores sits.

This is a bold title

Duis quis tortor sed sapien tincidunt ultrices tempor et ligula. Sed finibus, sem elementum tincidunt tempor, ipsum nisi ullamcorper magna, vel dignissim eros sapien at sem. Aliquam interdum, ante eget sagittis fermentum, mauris metus luctus sem, at molestie lorem.

Vivamus vehicula felis eget lectus laoreet finibus. Pellentesque luctus odio sapien, at suscipit mi malesuada non. Duis elementum cursus auctor. Morbi quis mattis tortor. Duis quis tortor sed sapien tincidunt ultrices tempor et ligula. Sed finibus, sem elementum tincidunt tempor, ipsum nisi ullamcorper magna, vel dignissim eros sapien at sem. Aliquam interdum, ante eget sagittis fermentum, mauris metus luctus sem, at molestie lorem.

Another amazing title

Moneda is a mobile-first cryptocurrency investment platform. There isn’t enough mobile accessibility in the world of cryptocurrency, and our team realizes that.

This is a small heading

Vivamus vehicula felis eget lectus laoreet finibus. Pellentesque luctus odio sapien, at suscipit mi malesuada non. Duis elementum cursus auctor. Morbi quis mattis tortor. Duis quis tortor sed sapien tincidunt ultrices tempor et ligula. Sed finibus, sem elementum tincidunt tempor, ipsum nisi ullamcorper magna, vel dignissim eros sapien at sem. Aliquam interdum, ante eget sagittis fermentum, mauris metus luctus sem, at molestie lorem.

Nested column with a title & text

Cras eget mollis leo. In ultricies sit amet justo ac tincidunt. Integer volutpat enim non velit pellentesque, a placerat dolor ullamcorper. Phasellus ac dolor velit. Nam molestie turpis sit amet diam.

Nested column with a title & text

Cras eget mollis leo. In ultricies sit amet justo ac tincidunt. Integer volutpat enim non velit pellentesque, a placerat dolor ullamcorper. Phasellus ac dolor velit. Nam molestie turpis sit amet diam.

An even smaller heading

Duis quis tortor sed sapien tincidunt ultrices tempor et ligula. Sed finibus, sem elementum tincidunt tempor, ipsum nisi ullamcorper magna, vel dignissim eros sapien at sem. Aliquam interdum, ante eget sagittis fermentum, mauris metus luctus sem, at molestie lorem.

 

Luksuzna vila z bazenom in popolnim sončnim zahodom

Za začetek sva izbrala Saint John Oia – Villas With Private Pool, kot že samo ime pove gre za vilo – majhno hišo z bazenom*, ki je v lasti para, ki je zgradil dve popolnoma isti hiški, na mirni lokaciji, na odprtem – vidno vsem, a nikomur. Vila je primerna za par in 2 otroka ali največ 3 odrasle.

*Bazen je ob doplačilu lahko tudi ogrevan.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”397″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Kaj takega še nisva doživela, že sam sprejem je bil topel, domač in profesionalen.

Vila je opremljena v popolnosti, ampak ko rečem popolno mislim resno. To je resno vzel tudi lastnik, ki nama je povedal, da če karkoli pogrešava morava povedati, saj si želi svojim gostom omogočiti v svoji vili vse in tako doda vsako idejo, ki mu jo poda gost.

Naj naštejem nekaj malenkosti, ki jih običajno ne dobiš: Netflix, iPad (ki je sicer služil za naročilo zajtrka), igralne karte Enka in 2 kompleta navadnih, prenosni zvočnik Marshall za glasbo, klobuk, japonke, torba za na plažo, odstranjevalec ličil in vata, sončna krema, seznam restavracij v bližini, ki ponujajo dostavo s telefonskimi številkami, na tablici pa si bile naložene tudi turistične lokacije, ki jih lastnik priporoča obiskat …. In še bi lahko naštevala do jutri.

Poleg vsega tega pa sva bila deležna tudi dobrodošlice, ki je vključevala prigrizek in pa domače vino, naslednji dan nama je lastnica, ko sva se relaksirala ob bazenu prinesla domači sir in pa ouzo*.

*Ouzo je grška nacionalna žgana pijača z aromo janeža. Običajno pijačo pomešajo z vodo, zato postane bela kot mleko.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Mogoče sem se pri tej nastanitvi nekoliko preveč razpisala in marsikoga vse to ne zanima, ampak sama cenim ljudi, ki se potrudijo in so pripravljeni za gosta narediti nekaj več kot le predati ključe. Poleg tega pa ocena nastanitve na Bookingu pove več kot vse besede. Kar vseh 57 ljudi je to nastanitev ocenilo z 10. Torej čista desetka tudi z najine strani.

Namig: Santorini je znan po sončnem zahodu, ki si ga množice turistov želijo ogledati na nekdanjem gradu – Castle of Oia,

vendar ker se sonce premika, če boste obiskali Santorini v mesecu maju sonce zahaja nižje, zato je s te vile viden popoln sončni zahod.

Cena nastanitve: 223€/ noč za dve osebi

V ceni sva imela vključen tudi zajtrk, ki nama je bil postrežen ob bazenu vsako jutro ob uri, ki sva jo sama določila, izbirala pa sva lahko med 8 različnimi meniji.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nastanitev v osrčju Oie

Moja želja je bila prespati vsaj eno noč v mestu Oia, ker pa so po večini vse nastanitve tam pregrešno drage in imajo vsi minimalno število nočitev, sva iskala takšno, ki bi nam bila všeč, ima svoj bazen in v kateri lahko za najmanj denarja preživiva najmanj dni na tem mestu.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”424″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

In tako sva izbrala Oia Spirit Boutique Residences. Nastanitev je lepa, urejena, na odlični lokaciji, praktično tik ob tistih znamenitih modrih kupolah, ki krasijo vse razglednice tega otoka. Definitivno Santorini začutiš v drugačni luči kot sva ga v prejšnji nastanitvi, saj je to res tisti pravi turistični center, z ozkimi uličicami in trendovskimi “instagram” lokacijami. Edino kar me je zmotilo je to, da je na Santoriniju veliko mačk in posledično je bila tudi voda v bazenu nekoliko umazana oz. na površju so bile mačje dlake. Zato se v tem bazenu nisem kopala.

Več v razdelku spodaj Oia.

Zaradi same pozicije sva imela razgled čez celotno Oio vse do Castle od Oia, s kjer lahko vidiš najlepše sončne zahode. Nastanitev pa ima tudi (verjetno) najboljši razgled med tuširanjem.

Cena nastanitve: 258€/ noč za dve osebi z zajtrkom.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Exclusive Content

Be Part of Our Exclusive Community

Sed finibus, sem elementum tincidunt tempor, ipsum nisi ullamcorper magna, vel dignissim eros sapien at sem. Aliquam interdum, ante eget sagittis fermentum, mauris metus luctus sem, at molestie.

Planiranje prvomajskih počitnic na Santoriniju je za naju pomenilo tudi planiranje medenih tednov, ki jih nisva imela oz. so bili Maldivi del poroke in jih nisva tretirala kot medene tedne. Zato sva si pri organizaciji tega potovanja privoščila malenkost boljše nastanitve, kot si jih sicer.

Vseeno pa nisva brezglavo rezervirala nastanitve, šla sva v podroben razcep Santorinija in padla je odločitev. V 7 dneh sva menjala kar 3 nastanitve. Zakaj? Beri naprej…

Kaj moraš vedeti preden potuješ na Santorini?

Santorini je Grški otok, ki leži v Egejskem morju in je eden izmed Kikladskih otokov. Njegovo uradno ime je Thira. V 16. stoletju je na tem otoku izbruhnil vulkan in tako oblikoval razgibano pokrajino.

Glavni mesti Santorinija sta Fira in Oia, ki sta znani po pobeljenih kockastih hišah, ki se razprostirajo po pečini in s tem zagotavljata nore razglede na morje in bližje otoke. Njihove plaže so sestavljene in črnih, rdečih in belih kamenčkov lave.

Santorini ti ponuja čudovite razglede, plaže, sončne zahode, luksuzne hotele, dobro vino in insta kotičke za popolne fotografije.

Najpomembnejša stvar pa je ta, da je Santorini lahko nabito poln, vendar, če ga obiščeš v predsezoni, tako kot sva ga midva, se izogneš večji gneči. V top sezoni to sicer izgleda takole

Sporazumevanje

Na Santoriniju seveda govorijo grško, takšne so tudi oznake v prometu, vendar jih, zaradi velike količine turistov, veliko, vsaj tistih, ki so s slednjimi direktno povezani (lastniki prenočišč, restavracij, taksisti ipd), govori relativno tekoče tudi angleško, tako da komunikacija za osnovne stvari ne bo problem.

Dokumenti

Santorini je grški otok, ta pa spada v EU, zato je za vstop dovolj osebna izkaznica. Viza ni potrebna.

Slovensko vozniško dovoljenje je veljavno, zato lahko brez težav najameš avto ali katero drugo prevozno sredstvo.

Dostop do interneta

Brezplačen wifi imajo (verjetno) vsi hoteli ter restavracije, na sami poti po otoku pa boste za iskanje pravih poti, znamenitosti in dobre hrane prav tako potrebovali dostop do spleta, pri čemer lahko uporabite prenos podatkov, ki vam ga omogoča vaš operater. Večina naročniških paketov že vsebuje določeno količino prenosa podatkov v EU, kar pomeni, da lahko to storitev uporabljate tudi na Santoriniju, ne glede na to katero lokalno omrežje tam izberete in brez dodatnih stroškov, v kolikor ne dosežete omejitve, ki jo je operater dodelil, slednja je povprečno okrog 5GB, kar je več kot dovolj za cel teden brskanja, objav na socialnih omrežjih in podobno. Bodite pa pozorni, da količine podatkov ne presežete, saj so potem cene prenosa precej visoke. Običajno vas operater obvesti preko SMS sporočila, ko se bližate omejitvi, tako da vam ni potrebno o tem skrbeti celoten dopust.

Najbolj idealen čas za obisk?

Kot vedno, se vse se vrti okoli vremena, saj si ne želimo slabega. Je pa veliko odvisno tudi od tebe kaj pričakuješ od tega potovanja. V kolikor si želiš okusiti Santorini kot brezskrbno ležanje na plaži, ob bazenu in uživat v dolgih, vročih poletnih večerih, ga moraš obiskat v top sezoni, torej od junija do avgusta, vendar s tem vzeti v zakup to, da je gneča ter višje cene nastanitev in vseh ostalih storitev.

Definitivno je najboljši čas za obisk Santorinija od zgodnje do srednje pomladi ali srednje do pozne jeseni. Kot sem že prej omenila, ne da bosta ti dve okni veliko cenejši kot v poletnih mesecih, ampak bo tudi manj gneče, hkrati pa ti meseci še vedno ponujajo zabavne ugodnosti in dejavnosti.

Torej prihrani denar, vendar še vedno načrtuj razkošne počitnice in izberi pravi mesec za obisk Santorinija. Od konca marca do začetka junija in od začetka septembra do konca oktobra sta najboljši časovni opciji za obisk Santorinija.

V kolikor boste obiskali bolj južna turistična naselja, pa se dogajanje začne šele po 1. maju. Midva sva ravno zadnje dneve opazovala kako čistijo bazene, odpirajo restavracije in polnijo trgovine. Pred tem datumom je to dobesedno »ghost town«.

Najino mnenje je, da se boste lahko septembra in junija zagotovo lahko kopali v morju. Plaže so bile že konec aprila polne in ogromno ljudi v morju, sama pa sva pridelala tudi sončne opekline, saj sva podcenjevala moč sonca. Temperatura morja sicer ni bila 26, kot si jo sama želim, vendar osvežitev in dolgi bosonogi sprehod ob robu morja pa sta bila prijetna. Le veter zna včasih biti kar hud ali pa sva samo midva imela tako »srečo«.

Načrtovanje potovanja

Iskanje in cena letalskih kart

Kot vedno sva iskala najugodnejšo opcijo letalskih kart. Kot verjetno že iz prejšnjih potovanj veste je najino načelo, da po Evropi letiva pod 80€ in več pač ne dava. Sva morda »škrtice«? Mogoče, vendar, ko te enkrat razvadijo s povratnimi kartami za 9€ s kovčkom vred, si pač vedno znova želiš takih cen.

Gremo v lov…

Našla sva najcenejši let iz Benetk (Letališče Marco Polo) s prevoznikom Volotea. Vem, vem, v tem letu (2022) je bilo veliko odpovedi, vendar na srečo najin let ni bil odpovedan in lahko rečem, da sva bila zadovoljna.

Kaj pa cena?

Dala sva 96€/osebo. Cena sicer odstopa za 16€ kot »imava budget«, vendar sva tokrat to spregledala, saj sva doplačala dodatni kovček in tako sem lahko jaz vzela s seboj veliko Iskriva izdelkov ter posnela kar nekaj odličnega contenta.  V nasprotnem primeru bi bila v budgetu.

Parkirala sva na parkirišču ob letališču, parking sva rezervirala takoj po nakupu letalskih kart.

Iskanje nastanitve

Za občutek, Santorini meri 76.19 km², kar je recimo tako veliko kot občina Domžale ali pa, v kolikor si želiš iz severne točke mesta Oia v najjužnejši kraj Lighthouse Akrotiri otoka, je 30 km za kar potrebuješ cca 50 min. Že vsi ti podatki ti povejo, da je raziskovanje otoka preprosto, saj ne gre za neke gromozanske razdalje. Torej v kolikor se odločiš za lastni prevoz po otoku, sama lokacija nastanitve ni tako zelo pomembna.

Obstajajo pa na Santoriniju lokacije, ki so najbolj zaželene, taka je recimo mesto Oia. Saj vsi poznamo tiste klasične fotografije snežno belih hiš in modrih kupol. No to je Oia, ki ima res en prav poseben čar, predvsem ponoči. Vendar vseeno ni vse dogajanje v Oii, zato sem pripravila kratek seznam mestec, ki so po najinem mnenju primerna za naslednje popotnike:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”371″ img_size=”1600×2000″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

 • Oia:  najbolj fotogenično mesto, primerno za nakupovanje in obisk Thirassia
 • Kamari: plaža in nočno življenje
 • Pyrgos:  najboljše za pohodnike in panoramski pogled na otok
 • Akrotiri:  najboljše za ljubitelje zgodovine in nizkocenovne popotnike
 • Perissa:  najboljše za sprostitev na plaži in nočno življenje

Najina odločitev glede nastanitve

Kot sem na začetku omenila, sva tokratno potovanje zastavila malenkost drugače kot običajno, zato sta naju plan in želje pripeljale do treh različnih lokacij, kar je pomenilo, da se bova v 7 dneh kar 3x selila po otoku. Naj kar povem na začetku, te odločitve ne obžalujeva, saj je bilo sanjsko.

Vendar taka odločitev za vas ni nujna. Zakaj?

Midva se za selitve odločila iz naslednjih osebnih razlogov:

 • od kar sva par nisva nikoli bila v luksuznih nastanitvah,
 • medene tedne nikoli ne pozabiš,
 • želela sem prespati v mestu Oia,
 • Santorini izven sezone ponuja odlične nadstandardne nastanitve po skoraj 3x-5x nižjih cenah kot v sezoni,
 • želela sem izkoristit top nastanitve za snemanje vsebine za svojo blagovno znamko …

Torej kot lahko vidite razlogi res niso objektivni, ampak absolutno subjektivni, zato pri sebi razmislite kaj si želite od potovanja, kakšen je vaš budget in kaj vam največ pomeni.

Nama definitivno največ pomenijo doživetja in kako je živet kot domačin v določenem kraju, vendar tokrat sva se s tem potovanjem predala popolnoma turističnemu vidiku in si privoščila nekaj več. Preberite kako sva se midva odločila in koliko sva odštela tukaj.

Prevoz po otoku Santorini

Klavdija in Jure - Iskrivi kilometri

Po otoku Santorini se lahko prevažate z avtobusom, taksijem, peš, najamete avto, skuter, 4-kolesnik ali buggy. Opcij, kot vidite, je veliko, vendar so si cenovno različne, pa tudi vsako prevozno sredstvo ima svojo dobro in slabo lastnost.

Sama sva izbrala avto, saj sva si želela raziskovat otok v svojem tempu s pomočjo Google Maps-a, ki naju je marsikdaj pripeljal v kakšne »zabavne« uličice.

Najela sva najmanjši možni avto, kot je za naju že tradicija, “fičkota” (Fiat 500), tokrat pa je bila najina mini raketa celo cabrio.  Sicer za velik 20 kg kovček ne najbolj praktičen avto, ampak sva že uspela stlačit na zadnje sedeže mojo Miki Miško. Na momente sem se počutila kot v filmu Babica gre na jug, pa tudi streho sva bolj malo dala dol, saj nas je skozi cel teden spremljal neprijeten veter, ampak nič ne de, midva sva uživala v vožnji z njim. Z avtom sva praktično prišla kamorkoli sva želela, tudi na najbolj odročne plaže. Več o obiskanih plažah si preberite tukaj.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Planiranje prvomajskih počitnic na Santoriniju je za naju pomenilo tudi planiranje medenih tednov, ki jih nisva imela oz. so bili Maldivi del poroke in jih nisva tretirala kot medene tedne. Zato sva si pri organizaciji tega potovanja privoščila malenkost boljše nastanitve, kot si jih sicer.

Vseeno pa nisva brezglavo rezervirala nastanitve, šla sva v podroben razcep Santorinija in padla je odločitev. V 7 dneh sva menjala kar 3 nastanitve. Zakaj? Beri naprej…[/vc_column_text][vc_column_text]Osnovne informacije
Sporazumevanje
Dokumenti
Dostop do interneta

Idealen čas za obisk
Iskanje letalskih kart
Iskanje nastanitve
Prevozi
Gorivo
Cene[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”osnovne-informacije”][vc_column][vc_single_image image=”378″ img_size=”large” add_caption=”yes”][vc_column_text]

Kaj moraš vedeti preden potuješ na Santorini?

Santorini je Grški otok, ki leži v Egejskem morju in je eden izmed Kikladskih otokov. Njegovo uradno ime je Thira. V 16. stoletju je na tem otoku izbruhnil vulkan in tako oblikoval razgibano pokrajino.

Glavni mesti Santorinija sta Fira in Oia, ki sta znani po pobeljenih kockastih hišah, ki se razprostirajo po pečini in s tem zagotavljata nore razglede na morje in bližje otoke. Njihove plaže so sestavljene in črnih, rdečih in belih kamenčkov lave.

Santorini ti ponuja čudovite razglede, plaže, sončne zahode, luksuzne hotele, dobro vino in insta kotičke za popolne fotografije.

Najpomembnejša stvar pa je ta, da je Santorini lahko nabito poln, vendar, če ga obiščeš v predsezoni, tako kot sva ga midva, se izogneš večji gneči. V top sezoni to sicer izgleda takole…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”dokumenti”][vc_column][vc_column_text]

Sporazumevanje

Na Santoriniju seveda govorijo grško, takšne so tudi oznake v prometu, vendar jih, zaradi velike količine turistov, veliko, vsaj tistih, ki so s slednjimi direktno povezani (lastniki prenočišč, restavracij, taksisti ipd), govori relativno tekoče tudi angleško, tako da komunikacija za osnovne stvari ne bo problem.

Dokumenti

Santorini je grški otok, ta pa spada v EU, zato je za vstop dovolj osebna izkaznica. Viza ni potrebna.

Slovensko vozniško dovoljenje je veljavno, zato lahko brez težav najameš avto ali katero drugo prevozno sredstvo.

Dostop do interneta

Brezplačen wifi imajo (verjetno) vsi hoteli ter restavracije, na sami poti po otoku pa boste za iskanje pravih poti, znamenitosti in dobre hrane prav tako potrebovali dostop do spleta, pri čemer lahko uporabite prenos podatkov, ki vam ga omogoča vaš operater. Večina naročniških paketov že vsebuje določeno količino prenosa podatkov v EU, kar pomeni, da lahko to storitev uporabljate tudi na Santoriniju, ne glede na to katero lokalno omrežje tam izberete in brez dodatnih stroškov, v kolikor ne dosežete omejitve, ki jo je operater dodelil, slednja je povprečno okrog 5GB, kar je več kot dovolj za cel teden brskanja, objav na socialnih omrežjih in podobno. Bodite pa pozorni, da količine podatkov ne presežete, saj so potem cene prenosa precej visoke. Običajno vas operater obvesti preko SMS sporočila, ko se bližate omejitvi, tako da vam ni potrebno o tem skrbeti celoten dopust.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”idealen-cas”][vc_column][vc_column_text]

Najbolj idealen čas za obisk?

Kot vedno, se vse se vrti okoli vremena, saj si ne želimo slabega. Je pa veliko odvisno tudi od tebe kaj pričakuješ od tega potovanja. V kolikor si želiš okusiti Santorini kot brezskrbno ležanje na plaži, ob bazenu in uživat v dolgih, vročih poletnih večerih, ga moraš obiskat v top sezoni, torej od junija do avgusta, vendar s tem vzeti v zakup to, da je gneča ter višje cene nastanitev in vseh ostalih storitev.

Definitivno je najboljši čas za obisk Santorinija od zgodnje do srednje pomladi ali srednje do pozne jeseni. Kot sem že prej omenila, ne da bosta ti dve okni veliko cenejši kot v poletnih mesecih, ampak bo tudi manj gneče, hkrati pa ti meseci še vedno ponujajo zabavne ugodnosti in dejavnosti.

Torej prihrani denar, vendar še vedno načrtuj razkošne počitnice in izberi pravi mesec za obisk Santorinija. Od konca marca do začetka junija in od začetka septembra do konca oktobra sta najboljši časovni opciji za obisk Santorinija.

V kolikor boste obiskali bolj južna turistična naselja, pa se dogajanje začne šele po 1. maju. Midva sva ravno zadnje dneve opazovala kako čistijo bazene, odpirajo restavracije in polnijo trgovine. Pred tem datumom je to dobesedno »ghost town«.

Najino mnenje je, da se boste lahko septembra in junija zagotovo lahko kopali v morju. Plaže so bile že konec aprila polne in ogromno ljudi v morju, sama pa sva pridelala tudi sončne opekline, saj sva podcenjevala moč sonca. Temperatura morja sicer ni bila 26, kot si jo sama želim, vendar osvežitev in dolgi bosonogi sprehod ob robu morja pa sta bila prijetna. Le veter zna včasih biti kar hud ali pa sva samo midva imela tako »srečo«.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”letalske”][vc_column][vc_column_text]

Načrtovanje potovanja

Iskanje in cena letalskih kart

Kot vedno sva iskala najugodnejšo opcijo letalskih kart. Kot verjetno že iz prejšnjih potovanj veste je najino načelo, da po Evropi letiva pod 80€ in več pač ne dava. Sva morda »škrtice«? Mogoče, vendar, ko te enkrat razvadijo s povratnimi kartami za 9€ s kovčkom vred, si pač vedno znova želiš takih cen.

Gremo v lov…

Našla sva najcenejši let iz Benetk (Letališče Marco Polo) s prevoznikom Volotea. Vem, vem, v tem letu (2022) je bilo veliko odpovedi, vendar na srečo najin let ni bil odpovedan in lahko rečem, da sva bila zadovoljna.

Kaj pa cena?

Dala sva 96€/osebo. Cena sicer odstopa za 16€ kot »imava budget«, vendar sva tokrat to spregledala, saj sva doplačala dodatni kovček in tako sem lahko jaz vzela s seboj veliko Iskriva izdelkov ter posnela kar nekaj odličnega contenta.  V nasprotnem primeru bi bila v budgetu.

Parkirala sva na parkirišču ob letališču, parking sva rezervirala takoj po nakupu letalskih kart.

Kako poiskati najcenejše karte? Preberi tukaj.[/vc_column_text][vc_single_image image=”372″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”nastanitve”][vc_column][vc_column_text]

Iskanje nastanitve

Za občutek, Santorini meri 76.19 km², kar je recimo tako veliko kot občina Domžale ali pa, v kolikor si želiš iz severne točke mesta Oia v najjužnejši kraj Lighthouse Akrotiri otoka, je 30 km za kar potrebuješ cca 50 min. Že vsi ti podatki ti povejo, da je raziskovanje otoka preprosto, saj ne gre za neke gromozanske razdalje. Torej v kolikor se odločiš za lastni prevoz po otoku, sama lokacija nastanitve ni tako zelo pomembna.

Obstajajo pa na Santoriniju lokacije, ki so najbolj zaželene, taka je recimo mesto Oia. Saj vsi poznamo tiste klasične fotografije snežno belih hiš in modrih kupol. No to je Oia, ki ima res en prav poseben čar, predvsem ponoči. Vendar vseeno ni vse dogajanje v Oii, zato sem pripravila kratek seznam mestec, ki so po najinem mnenju primerna za naslednje popotnike:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”371″ img_size=”1600×2000″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

 • Oia:  najbolj fotogenično mesto, primerno za nakupovanje in obisk Thirassia
 • Kamari: plaža in nočno življenje
 • Pyrgos:  najboljše za pohodnike in panoramski pogled na otok
 • Akrotiri:  najboljše za ljubitelje zgodovine in nizkocenovne popotnike
 • Perissa:  najboljše za sprostitev na plaži in nočno življenje

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Najina odločitev glede nastanitve

Kot sem na začetku omenila, sva tokratno potovanje zastavila malenkost drugače kot običajno, zato sta naju plan in želje pripeljale do treh različnih lokacij, kar je pomenilo, da se bova v 7 dneh kar 3x selila po otoku. Naj kar povem na začetku, te odločitve ne obžalujeva, saj je bilo sanjsko.

Vendar taka odločitev za vas ni nujna. Zakaj?

Midva se za selitve odločila iz naslednjih osebnih razlogov:

 • od kar sva par nisva nikoli bila v luksuznih nastanitvah,
 • medene tedne nikoli ne pozabiš,
 • želela sem prespati v mestu Oia,
 • Santorini izven sezone ponuja odlične nadstandardne nastanitve po skoraj 3x-5x nižjih cenah kot v sezoni,
 • želela sem izkoristit top nastanitve za snemanje vsebine za svojo blagovno znamko …

Torej kot lahko vidite razlogi res niso objektivni, ampak absolutno subjektivni, zato pri sebi razmislite kaj si želite od potovanja, kakšen je vaš budget in kaj vam največ pomeni.

Nama definitivno največ pomenijo doživetja in kako je živet kot domačin v določenem kraju, vendar tokrat sva se s tem potovanjem predala popolnoma turističnemu vidiku in si privoščila nekaj več. Podroben opis si preberite tukaj.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”prevoz”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”374″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Prevoz po otoku Santorini

Po otoku Santorini se lahko prevažate z avtobusom, taksijem, peš, najamete avto, skuter, 4-kolesnik ali buggy. Opcij, kot vidite, je veliko, vendar so si cenovno različne, pa tudi vsako prevozno sredstvo ima svojo dobro in slabo lastnost.

Sama sva izbrala avto, saj sva si želela raziskovat otok v svojem tempu s pomočjo Google Maps-a, ki naju je marsikdaj pripeljal v kakšne »zabavne« uličice.

Najela sva najmanjši možni avto, kot je za naju že tradicija, “fičkota” (Fiat 500), tokrat pa je bila najina mini raketa celo cabrio.  Sicer za velik 20 kg kovček ne najbolj praktičen avto, ampak sva že uspela stlačit na zadnje sedeže mojo Miki Miško. Na momente sem se počutila kot v filmu Babica gre na jug, pa tudi streho sva bolj malo dala dol, saj nas je skozi cel teden spremljal neprijeten veter, ampak nič ne de, midva sva uživala v vožnji z njim. Z avtom sva praktično prišla kamorkoli sva želela, tudi na najbolj odročne plaže. Več o obiskanih plažah si preberite tukaj.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”gorivo”][vc_column][vc_column_text]

Gorivo

Najbolj zabaven del raziskovanja Santorinija je definitivno vključeval tudi preverjanje cen goriva na vsakem mimoidočem bencinskem servisu. Midva sva Santorini obiskala ravno v času, ko so bile cene goriva tudi pri nas najvišje, vendar pri njih je še oteževalna okoliščina ta, da lahko vsak ponudnik oz. vsak bencinski servis sam določi ceno. Tako je bila na isti ulici, v razmaku 500m, razlika v ceni na liter tudi do 15 centov. Cena za liter bencina je bila povprečno okrog 2,45€, liter dizelskega goriva pa 2,15€.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”hrana”][vc_column][vc_column_text]

Hrana

Kot sva že napisala, na našem blogu ne boste našli nekih posebnih restavracij, kaj šele prestiž. Nama hrana pomeni gorivo, da lahko funkcionirava in tako je bilo tudi na Santoriniju. Ne komplicirava in za hrano običajno porabiva najmanj denarja. Sva pa zato specialista za street food.

Zajtrk sva, z izjemo zadnjih 2 dni (ko sva obiskala bližnjo pekarno), imela že vključen v nočitev. Definitivno pa sem se zaljubila v njihov grški jogurt, sladico ____, taziki, olive in grško solato.  Kot se spodobi za obisk Grčije, pa sva si kar velikokrat privoščila giros, ki nama je bil najboljši v Firi pri Lucky’s Souvlakis.

Street food je zelo ugoden, že za manj kot 10€ na osebo se boste lahko dobro najedli.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”cene”][vc_column][vc_column_text]

Cene

O cenah sem povedala že kar nekaj pa vendar za zaključek povem, da če pogledam generalno bi rekla, da so cene vseh stvari primerljive z našimi oz. mogoče je kakšna star dražja kot pri nas, pa je druga toliko bolj cenejša, da se na koncu nekako vse skupaj izenači z našimi.

Blog objava je napisana po lastni izkušnji in tako izraža mnenje avtorja, ki pa ni nujno, da je za vsakega bralca pravo. Vsak naj ravna in načrtuje svoje sanjsko potovanje na svoj način.

Vse podane cene so bile veljavne maja 2022.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dodaj komentar

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Luksuzna vila z bazenom in popolnim sončnim zahodom

Za začetek sva izbrala Saint John Oia – Villas With Private Pool, kot že samo ime pove gre za vilo – majhno hišo z bazenom*, ki je v lasti para, ki je zgradil dve popolnoma isti hiški, na mirni lokaciji, na odprtem – vidno vsem, a nikomur. Vila je primerna za par in 2 otroka ali največ 3 odrasle.

*Bazen je ob doplačilu lahko tudi ogrevan.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”397″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”3″ images=”399,411,406,403,402,401,400″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nastanitev v osrčju Oie

Moja želja je bila prespati vsaj eno noč v mestu Oia, ker pa so po večini vse nastanitve tam pregrešno drage in imajo vsi minimalno število nočitev, sva iskala takšno, ki bi nam bila všeč, ima svoj bazen in v kateri lahko za najmanj denarja preživiva najmanj dni na tem mestu.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”424″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]