London je mesto z več velikimi letališči, ki služijo potnikom z vsega sveta. Letališča London Heathrow (LHR), London Gatwick (LGW), London Stansted (STN), London Luton (LTN) in London City (LCY) so glavna vstopna točka za obiskovalce, ki prihajajo v to metropolo.

Nam, ki potujemo z okoliških letališč kot so Ljubljana, Zagreb, Trst in Benetke, sta aktualni letališči London Gatwick (LGW) in London Stansted (STN). Zato se bomo v tem blogu najbolj posvetili tem slednjim.

Na koncu pa vam razkrijem še našo osebno izkušnjo, ki ni bila nič kaj prijetna. Danes je smešna, vendar takrat ni bila. Upam, da vam bo v pomoč, ko boste sami planirali svoje potovanje v London.

Kdaj kupiti vozovnico?

Preden začnem s konkretnimi nasveti, s čim in kdaj, vam polagam na srce, da ne glede na to, za katero vrsto prevoza se boste odločili, kupite vozovnico že doma pred odhodom. To storite na uradnih spletnih straneh ponudnikov prevozov. S tem se izognete tveganju, da bi ostali brez svojega prevoza.  Potovanje pa boste takoj začeli in zaključili bolj sproščeno, brez dodatnega stresa.  

London Gatwick Airport

Letališče London Gatwick (LGW) je drugo največje letališče v Združenem kraljestvu, ki se nahaja približno 45 km od centra. Za prevoz iz in na letališče lahko zbirate med taksijem, vlakom, avtobusom ali najamete rent-a-car.

Vlak

Gatwick Express je ena najhitrejših in najbolj priljubljenih možnosti za prevoz v središče Londona. Povezuje letališče z londonsko postajo Victoria. Pot traja približno 30 min brez postankov in vlak vozi na vsake 30min. Bodite pozorni na vozni red vlaka, saj ponoči ne vozi. Prvi vlak z Victorije na letališče je ob 7. uri zjutraj, iz letališča pa zadnji nekaj pred polnočjo.

Cena je približno 26 € za eno smer.

Obstajajo tudi druge železniške povezave z različnimi destinacijami po Združenem kraljestvu, kot so na primer Thameslink in Southern Railway. V kolikor se odločate za vlak predlagam, da poiščete zase najboljšo povezavo.

Avtobus

Na voljo je več nacionalnih avtobusnih prevoznikov, ki ponujajo povezave do Londona in drugih mest. Najbolj priljubljen je National Express, ki ponuja redne avtobusne prevoze do avtobusne postaje London Victoria Coach Station. Čas vožnje je približno 2 uri ali več, odvisno od prometa.  Avtobus pelje približno vsakih 30 min, ponoči redkeje.

Cena enosmerne vozovnice je od 11€ do 35€ odvisno od termina.

London Stansted Airport

Stansted je oddaljen od centra mesta nekaj čez 60 km. Opcij, kako v mesto Londona in iz njega je več. Opcija taksi je najdražja, zato se v tem članku raje osredotočimo na javni prevoz v obliki organiziranega avtobusnega prevoza in vlaka.

Avtobus

Obstajajo različna avtobusna podjetja, ki zagotavljajo prevoz od letališča Stansted do različnih delov Londona. Najbolj priljubljena podjetja sta National Express, Stansted Express in easyBus. Potovanje z avtobusom lahko traja od 1h 40 min in več, odvisno od prometa in končne destinacije v Londonu.

Avtobus vozi vsake 15-20 min do centra Londona natančneje iz postaje Victoria station ima pa tudi dodatne postaje, na katerih ustavi. Ponoči vozi redkeje nekje na vsake 30 min ali več.

Cena avtobusnega prevoza v eno smer je cca od 16 do 20 € – odvisno katerega prevoznika izberete. Cena za otroke je seveda nižja. Točne cene in urnike preverite na uradnih straneh prevoznikov.

Vlak

Stansted Express je hitri vlak, ki povezuje letališče Stansted z londonsko železniško postajo Liverpool Street (ustavi pa tudi na Tottenham Hale in Stratford Station). Potovanje traja približno 40-60 minut. Vlaki vozijo vsakih 15 minut.

Ta opcija je nekoliko dražja kot avtobus, vendar bolj zanesljiva, saj na železnici ne prihaja do nepredvidenih zastojev. Cena enosmerne karte je cca 28€. Točne cene in urnike preverite na uradnih straneh prevoznika.

Kako izbrati uro odhoda iz Londona?

Proste izbire verjetno v celoti nimate, vsaj če letite z nizkocenovniki, ki ponavadi ponujajo le en let dnevno, pa še ta ob »nemogočih« urah, zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. V obeh teh terminih upoštevajte, da je letališče precej oddaljeno od samega centra Londona in da so možnosti prevoza lahko omejene (oz. dražje). Poleg teh upoštevajte še t.i. »rush hour«, torej gnečo zaradi poti v službo in iz nje, ta je nekje med 8 in 9.30 zjutraj ter od 16h naprej, kjer se lahko, predvsem pri cestnem prometu, pot konkretno zavleče.
Velikokrat se v raznih Facebook skupinah pojavljajo vprašanja »kako do letališča v zgodnjih urah?«,  v kolikor imate res zgodnji jutranji let, morda raje izberite kakšno prenočišče v bližini letališča, ki običajno nudi tudi prevoz do terminala. Res da v tem primeru »žrtvujete« nekaj ur v Londonu, vendar si s tem prihranite precej stresa, spanca in pa tudi denarja z nočnimi prevozi.

Pa ne me sedaj narobe razumeti, da vam odsvetujem zgodnje jutranje lete domov, saj je bil naš zadnji odhod iz Londona hektičen, kljub letalu pozno popoldne (več spodaj), zato si planirajte nekaj ur v dobro, za vsak slučaj…

Ko smo že mislili, da bomo ostali v Londonu, se je pripeljal avtobus

No naša zadnja prigoda na poti domov, pa je bila kljub naši organiziranosti in točnosti, stresna. Leteli smo iz Stansteda, vozovnice za avtobus smo imeli že vnaprej kupljene, torej mesto na avtobusu smo imeli zagotovljeno. Zadnje dopoldne sva starša še pospremila v muzej voščenih lutk, sama pa sva na sončku uživala v enem izmed parkov. Nato smo skupaj pojedli kosilo in se odpravili na avtobusno postajo. Torej, dan smo začeli idilično in vse po planu. Ker nam je bila avtobusna postaja le nekaj metrov stran smo se odločili, da ne gremo na glavno avtobusno postajo, ampak počakamo kar tam… Ko smo prihajali na postajo, smo celo videli avtobus, ki je bil namenjen na letališče, vendar ker smo bili prezgodnji, je šofer rekel, da naj počakamo na naslednji – svoj avtobus, saj naj bi bil njegov poln in ne sme pobirat potnikov, ki nimajo plačane vozovnice za predvideno uro.

Kako smo mi preživeli 5 dni v Londonu najdete v tem blogu.

Avtobusi so tako prihajali in odhajali, le našega ni bilo. Zamudili ga zagotovo nismo, saj smo čakali na pravi postaji in opazovali vse mimoidoče. Tako je milila debela ura, minute so se vlekle. Približevala se je že 2. ura, šlo nam je že za nohte, imeli smo sicer planirano, da smo več kot 2 uri prej na letališču, vendar približevali smo se uri, ko se ljudje vračajo iz službe. Stres… Nakar se le pripelje avtobus, sicer ne naš, vendar smo mu pojasnili, da našega ni bilo in po kratkem pregovarjanju, nas je le vzel in odpeljal proti letališču.

Pobirali smo na še kar nekaj postajah in nismo bili edini v takem položaju. Vsi smo čakali, vendar »našega« avtobusa ob predvideni uri, za katero smo plačali ni bilo. Pot 1uro in 40 min se je raztegnila v 2 ure in še čez, zaradi zastojev. Na letališče smo prišli zadnjo minuto. Oddati smo morali še kovček in ob oddaji so nam zabičali, da moramo takoj na gate, brez ustavljanja. Tekli smo kot, da nam je zadnji dan, v glavi pa že tisoč scenarijev in planov B. Pridemo na gate in tam vsi mirno čakajo… Na srečo je letalo ob pristanku imelo veliko športne opreme, katero so dlje časa razlagali in je bilo zato naše vkrcavanje skoraj s 30 min zamudo…

Srečen konec, vse dobro, smo se pa v tem dnevu 2x spotili, prvič ob stresu čakanja, drugič pa ob teku na gate. :-)

Nauk zgodbe je. London je veliko mesto, zgodi se lahko veliko nepredvidljivih stvari. Uro odhoda pa planirajte, če se malo pošalim, kot bi šli po naši »hitri avtocesti« iz Ljubljane v Koper v soboto zjutraj v top sezoni. :-)

No in če ti nobena izmed zgoraj opisanih stvari ne ustreza ti še vedno ostaja opcija…

Odpelji se sam

Obstaja pa tudi opcija najema avtomobila. Potovanje do centra Londona z avtomobilom običajno traja približno uro, odvisno od prometa. Pri tem pa bi vas rada opozorila, da v Angliji vozijo po levi strani, kar sicer ni neka ovira, pa vendar potrebuje malenkost več zbranosti. Če najamete avtomobil z ročnim menjalnikom je tudi ta na levi strani, zato vam svetujem najem avtomobila z avtomatskim menjalnikom in imate tako eno skrb manj. Za najem ne potrebujete mednarodnega vozniškega dovoljenja. 

Vsaka od teh možnosti ima svoje prednosti in slabosti, zato izberite tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam in proračunu. Upam, da vam je bil ta blog zapis v pomoč v planiranju vašega naslednjega potovanja v London.

Dodaj komentar