Francija je največja država po obsegu smučarskih središč v Evropi, zato verjamem, da vsak lahko najde pravo smučišče zase. Sama sem obiskala Puy St. Vincent za ski closing prvič 2017 in to smučišče je pustilo v meni en prav poseben občutek. Občutek domačnosti, zato sva se odločila, da ga letos obiščeva skupaj za ski opening.

Nekaj besed o smučišču Puy Saint Vincent

Na eni izmed spletnih strani, kjer opisujejo smučišča so napisali tako: »Puy Saint Vincent je prijazno smučišče, ki združuje pristno vaško vzdušje z vsemi prednostmi sodobnega letovišča.«. Kar potrdi moje besede, da sem se, kot punca z vasi, počutila v Puyu že prvič res domače.

Pa gremo lepo počasi kako je…

Osnovne lastnosti smučišča

 

Min. nadmorska višina: 1400 m
Maks. nadmorska višina: 2750 m Vse smučarske proge: 75 km, 16 žičnic

Zelena: 10 km
Modra: 18 km
Rdeča: 34 km
Črna: 13 km

Najdaljša proga: 7 km
Tekaške proge: 30 km

Zaradi same lokacije je Puy Saint Vincent odlična izbira saj ima optimalne snežne in vremenske razmere vse do konca sezone. Kar 50% smučišča je nad 2000 m, kar ponuja obilico naravnega snega, vendar imajo tudi za nižje ležeče možnost umetnega zasneževanja, zato ni straha, da bi ostali brez snega.

75 km smučarskih prog, 16 žičnic in 31 možnih spustov omogoča brezskrbno smučanje na širokih progah, ki so logično in enostavno speljane po razgibanem pobočju.

Puy Saint Vincent je tudi znano izhodišče za velike turne smučarske proge v gorah, kar pa sami nismo preizkusili.

Na samem smučišču pa je tudi nekaj restavracij/barov, kjer si lahko privoščiš čaj, kavo ali kateri drug napitek ter okrepčaš z nekimi osnovnimi jedmi kot je hamburger, lazanja, špageti bolognese…

Najina izkušnja

Do sedaj, v 14 smučarskih dneh na tem smučišču, kljub velikemu številu smučarjev, še nikoli nisem na nobeni žičnici čakala v vrsti ali se morala umikat drugim smučarjem ali se kakorkoli počutila ogrožena. Proge so lepo zaščitene in omogočajo prijetno smuko tako začetnikom kot tudi že nekoliko zahtevnejšim smučarjem.

Izbira nastanitve

Chalet Dame Blanche se nahaja na 1700 m nadmorske višine in je točno na sredini vasi ter ima po mojem mnenju najboljšo lokacijo v Puy Saint Vincentu. Kompleks je direktno pod pekarno (trgovinico) in popolnoma ob smučišču, kar pomeni, da imate ski in in ski out. Vsakemu apartmaju pripada tudi omara za smuči.

Gosti lahko koristijo tudi savno in zunanji bazen, katerih pa nisem obiskala, saj sem po besedah drugih izvedela, da ni ravno poskrbljeno za čistočo, kar me je odvrnilo od obiska.

Kot edino pomanjkljivost, ki sicer zame ni bila, pa vendar je prav, da opomnim družine ali posameznike, ki so začetniki in se zanimajo za to nastanitev… Proga, ki gre ob kompleksu ni namenjena začetnikom, zato razmislite o rezervaciji tega kompleksa.

Le Parc aux Etoiles leži ob smučišču, lahko, bi rekli ski in in ski out, pa vendar ni najbolj »na komot« kot zgornja nastanitev. Za na smučišče se je potrebno spustiti nekaj metrov mimo ostalih nastanitev, da prideš do proge (če je dovolj snega to ni težava). Za domov, pa je potrebno vzeti kar nekaj zaleta, da se pripelješ do hiše. Definitivno tudi ta apartma ni primeren za začetnike, saj je proga ob nastanitvi rdeče obarvana. V spodnjih prostorih pa se nahaja tudi brezplačna shramba za smuči.

V sosednji stavbi je restavracija, ki prodaja slastne bagete, ki jih boste zagotovo potrebovali za zajtrk.

Oba apartmaja sta bila opremljena v enakem stilu, luksuza tukaj ni. Kuhinja je opremljena s hladilnikom, štedilnikom in pomivalnim strojem, nekaj osnovnimi lonci. Čistoča je odvisna od tvojega predhodnika, saj po večini vsi čistijo sami. Ob prihodu plačaš kavcijo v vrednosti 400 €, ki ti jo ob odhodu vrnejo, če je po pregledu apartmaja vse v redu.

Parkirišče je zunanje, tik ob vsaki nastanitvi in je brezplačno. Po mojem mnenju je varno, vendar večje količine zapadlega snega lahko predstavljajo težave. Možno je ob dodatnem plačilu parkirati na pokritem parkirišču.

Razmerje med ceno in tem kar dobiš bi rekla, da je to zelo ugodna opcija smučanja, ki si jo lahko privošči vsak.

Kaj ponuja Puy St. Vincent?

Na nadmorski višini 1600 m se nahaja večji hotel, pod njim pa je trgovina s hrano, športne trgovine, restavracija, bar, smučarska šola, kino, pralnica ter nekaj manjših trgovinic s spominki in ostalimi malenkostmi. Pa ne si sedaj predstavljat nekega hudega shopping centra, gre za trgovine, ki imajo točno tiste stvari, ki jih nujno potrebuješ in nič več.

Pot do Puy St. Vincent

Pot iz Ljubljane do Puya pelje do meje z Italijo (Vrtojba), potem pa pot nadaljujete po avtocesti vse do italijanske meje s Francijo. Glede na Google maps je ocenjen čas poti 7,5 ur, vendar bodimo realni toliko časa ne boste zdržali v avtu v enem kosu, poleg tega je zadnji del poti strm in vijugast, kar pomeni, da bo pot nekoliko počasnejša, predvsem v zimskih razmerah. Mi smo v obeh primerih potrebovali nekje 9 – 10ur, kar je vključevalo več postankov za hitri wc in 2 daljša, da smo nekaj pojedli. Definitivno pa ne smemo zanemarit tudi nekaj zastojev okoli večjih mest ter del na cesti ter strešnega kovčka, zaradi katerega je bilo treba voziti počasneje od omejitev. Svetujem vam, da se na pot odpravite spočiti oz. vsaj tisti, ki vozi, saj je večji del poti skozi Italijo precej monoton, nekje od Palmanove pa vse do Torina, s par odcepi, je zgolj ravna avtocesta in ko ti navigacija izpiše, da naslednjič zaviješ čez 317km, veš, da bo to precej dolgočasna vožnja.

Pripravite svoj avto na zimske razmere, ob tem ne pozabite na verige, dovolj tekočine za pranje vetrobranskega stekla in ostalo zimsko opremo, tudi kakšna lopata ne bo odveč.

Namig za varčevanje: Pot v eno smer je dolga 759 km kar pomeni, da je ne boste prevozili z enim tankom goriva v obe smeri, zato vam svetujemo, da natočite poln tank tik ob meji na bencinskem servisu (izven avtoceste OMW – Polje 6, Vrtojba) in potem naslednjič, če se le da takoj čez mejo v Franciji in ne v Italiji, saj ima Italija dražje cene goriva. Mi smo uporabili E.Leclercov samopostrežni bencinski servis v Briançon-u. To je pomembno tudi še posebej v primeru, da bo vaš avtomobil parkiran zunaj, saj vam lahko ob nizkih temperaturah z majhno količino goriva, slednje zamrzne in lahko nastanejo problemi.

Cena

Vsako potovanje tudi cenovno ocenim, zato tudi to ne bo izjema. Kot sem že zgoraj napisala, naši nastanitvi nista luksuzni in namenjeni sta za večje število ljudi, kar pomeni, da več kot vas bo, lažje si boste razdelili strošek, prav tako velja za pot.

Cena nastanitve 7 nočitev, v času ski openinga in ski closinga vključno s skipassom 6 dni: cca. 200-250 € / osebo

Cena poti v obe smeri:

Cestnine: 125 € (slovensko vinjeto predvidevam, da imate)

Gorivo: odvisno od porabe vašega avtomobila cca. 160€

V trgovini so cene generalno nekoliko višje ali primerljive z našimi. V lokalu je hrana in pijača dražja kot pri nas.

Spakiraj se za na smučanje

Preden se odpraviš na smučanje ti predlagam, da si prebereš tudi blog Kaj spakirati za na smučanje? in se tako izogni slabi volji v primeru, da kaj pozabiš. :-)

 

Blog objava je napisana po lastni izkušnji in tako izraža mnenje avtorja, ki pa ni nujno, da je za vsakega bralca pravo. Vsak naj ravna in načrtuje svoje sanjsko potovanje na svoj način.

Vse podane cene so bile december 2022.

By Published On: 16 februarja, 2023Categories: Francija0 komentarjev on Smučanje v Puy St. Vincent

Dodaj komentar