Dobrodošli v Albaniji, deželi osupljive narave, bogate zgodovine in pristne gostoljubnosti. Čeprav je morda manj znana destinacija med turisti, je Albanija prava zakladnica nepozabnih doživetij, ki čakajo na odkrivanje. Ta neodkrit biser Balkana pogostokrat spregledamo, a tako zelo blizu nam je. V želji, da bi vam bilo planiranje potovanja v Albanijo čim lažje, sem spisala naš načrt potovanja, ki smo ga prepotovali v 4ih dneh, vi pa si ga lahko seveda razširite na več dni in tako bolj uživate v vsakem mestu in še bolj uživate v tem, kar vam ponuja ta čudovita destinacija.

Izbrati sever ali jug

Želeli smo si ogledati vse, a v 4 dneh pač vse žal ne gre, zato smo mi raje izbrali jug. Jug je prevagal, ker smo si želeli ogledat plaže, če nas mogoče kdaj premami poletni dopust v Albaniji. Poleg tega pa je nekaj mest, kjer smo začutili pravo Albanijo. Definitivno pa verjamem, da je super tudi sever, ki je po mojem mnenju velika zakladnica hribov in ta del države lahko izkoristite za bolj aktivne počitnice v gorah.

Plan poti po Albaniji

1. Dan – Spoznajmo albansko zgodovino

V dopoldanskem času smo pristali na letališče Tirana, ki je tudi glavno mesto. Kot našo prvo postojanko smo izbrali muzej BunkArt, ki se nahaja v Tirani. Gre za mrežo podzemnih bunkerjev, ki so jih med leti 1950 in 1980 zgradili v času komunistične diktature pod vodstvom Enverja Hoxhe. Več kot dve uri smo raziskovali podzemne hodnike, opremljene s slikami, razstavami in video posnetki, ki prikazujejo politično ozadje, družbeno življenje in vsakdanje izkušnje prebivalcev Albanije v času komunističnega režima. BunkArt ne le osvetljuje zgodovino države, temveč tudi spodbuja razmišljanje o pomembnosti demokracije, svobode govora in spoštovanja človekovih pravic. V kolikor ste navdušenec nad zgodovino in bi si želeli še bolj podrobno ogledati in vse prebrati, bi potrebovali še več časa za obisk.

 

V neposredni bližini BunkArta je Dajti Ekspres žičnica, ki omogoča dostop do Dajti Mountain Park, ki se nahaja na gori Dajti. Žičnica je priljubljena turistična atrakcija, ki obiskovalcem omogoča, da lahko uživajo v čudoviti naravi in panoramskih razgledih na mesto Tirano. Sami tega nismo obiskali, saj je bila pred nami več kot 2 uri dolga pot do obmorskega mesta Vlore, kjer smo tudi prespali in uživali v hotelskem SPAju.

2. Dan – Razgledi, ki očarajo

Vlore je mesto ob morju, vsi smo se strinjali, da smo na trenutek dobili občutek kot da smo prišli v Portorož. Verjamem, da to mesto ponuja veliko, vendar mi se žal nismo kaj dosti zadrževali, saj smo imeli za drugi dan splanirano kar dolgo pot in sicer namenjeni smo bili na skoraj da skrajni jug Albanije. Izbrali smo pot ob morju in tako uživali v čudovitih panoramskih razgledih.

bunker

Panorama Llogara je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih razglednih točk, ki ponuja neverjeten panoramski pogled na Jonsko morje ter gorovje Llogara, ki se dviga na več kot 1.000 metrov nadmorske višine.

S ceste smo videli kar nekaj osupljivih plaž, ki bi jih z veseljem obiskala in se prepustila sončnim žarkom, ampak žal v tem dnevu nismo imeli časa za poležavanje. Naša prva prava postojanka, kjer smo se zadržali nekaj več časa je bil grad Porto Palermo znan tudi kot grad Ali Paše. Grad se nahaja ob obali Jonskega morja. Zgrajen je bil v začetku 19. stoletja s strani Ali Paše Tepelenskega, pomembnega osmanskega vladarja. Nekoč služila kot trdnjava za pomorsko obrambo. Z gradu se razprostirajo dih jemajoči panoramski razgledi na obalo in bleščeče morje pod njim. Vstopnina za v grad je bila cca. 3€/osebo.

Uživaj ob morju

Vmes smo se ustavili še v mestu Borsch na kosilu in v sredini popoldneva pristali v Butrint National Archaeological Park, ker pa smo bili pozni in imeli še nekaj aktivnosti v planu, smo si ogledali le znan splav, ki vozi avtomobile in ostala prevozna sredstva na drugo stran zaliva in služi kot del glavne ceste iz smeri Ksamila proti Grčiji, v nasprotnem primeru se morate vrniti v Sarande in okrog Butrint lagune. Verjetno predvsem moški, boste ta splav prepoznali po kadru iz znane BBCjeve oddaje Top Gear, v katerem je trojica voditeljev na omenjen splav naložila, ki na pogled ne deluje precej zanesljivo, avtomobile kot so Rolls Royce in Bentley.

 

Od tam smo šli na eno krajši sprehod ob morju do Forgotten house in se potem počasi začeli vračati do Ksamila, kjer smo se sprehodili čez nekaj najlepših plaž. Zaradi vetra nismo mogli uživat na plaži in videti tiste prave barve nebeško modrega morja, smo pa vsaj videli urejene plaže in veliko, v tem pomladnem času še zaprtih, gostinskih objektov.

 

Dan smo zaključili v mestu Sarande, kjer smo tudi prespali.

3. Dan – Naravi izvir Blue Eye

Želeli smo si pristnost Albanije. Ta dan smo jo tudi dobili. Za zajtrk smo izbrali tradicionalno pito nadevano s sirom (byrek) in kavo v manjšem zakotnem baru, kjer so bili sami domačini. Sporazumevanje nam je šlo malce slabše, navadna kava z mlekom je postala cela fuzija okusov, vse do češnjevega sirupa, plačali smo jo pa tudi mastno. Cena tega, ko rineš, kjer ti ni mesto. :-)

Neokusno kavo smo kaj hitro pozabili, ko zagledali Blue Eye, naravni izvir, ki se nahaja v osupljivem parku Butrint. Ta naravni biser je znan po svoji čudoviti modri barvi in kristalno čisti vodi ter predstavlja edinstveno naravno znamenitost, ki privablja obiskovalce iz vsega sveta. Pot do izvira je v celoti betonirana, zato ni skrbi, da ne bi bili primerno obuti. Če imate otroke gredo lahko brez težav s kolesom ali poganjavčkom.

Vstopnina je bila: 1€ na osebo.

Gjirokaster in Mesto tisočerih oken

Naslednje mesto je bilo Gjirokaster. Mesto je zapisano na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine in ponuja obiskovalcem čudovit vpogled v tradicionalno albansko kulturo in življenje. Srednjeveška trdnjava, tlakovane ulice, kamnite hiše s strehami iz skrilavca, bazar, bunker iz hladne vojne… Mesto v katerem lahko veliko raziskuješ ali pa se preprosto usedeš v eno izmed gostiln v ulici, kjer je bazar in opazuješ dogajanje. Če ob tem naročiš še slastno kosilo je užitek zagotovljen. Sami smo izbrali Vojsava restaurant, kjer smo jedli najboljše kosilo tega potovanja. Definitivno bi si želela v tem mestu preživeti več časa in uživati v vsem kar ponuja. Gjirokaster še kdaj se vidiva. :-)

Vožnja po notranjosti Albanije čez hribe in doline se je ta dan kar vlekla, saj smo do naslednjega mesta Berat potrebovali več kot 3 ure. Berat, znan kot “Mesto tisočerih oken” je prav tako zapisan na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine. Ko pade noč, je sprehod po mestu romantičen. Kamnite hiše, osvetljene s toplimi lučmi, ustvarjajo čarobno igro svetlobe in sence, ki dajejo mestu pravljičen videz. Srednjeveška trdnjava, kamnite hiše in cerkve, ki se razprostirajo ob bregovih reke Osum, ustvarjajo čarobno kuliso, ki vas te očara.

4. Dan – Tirana, glavno mesto Albanije

Zadnji dan pred odhodom domov smo izkoristili še za ogled glavnega mesta. Pot iz Berata do Tirane je bila dolga 2 uri, vendar zanimiva, saj so nas celo pot spremljala črpališča nafte.

Če ste preverili ceno nafte, ste lahko ugotovili, da je primerjljiva z našo. Albanija namreč vso izčrpano nafto proda in jo potem za končno potrošnjo zopet kupi.

Zadnje popoldne smo preživeli v Tirani. Živahno in barvito mesto, ki ponuja edinstveno mešanico kulture, zgodovine in sodobnosti. Središče mesta se ponaša z živahnimi trgi, parki in raznoliko arhitekturo. Na voljo so številne restavracije in kavarne, muzeji in galerije, ki predstavljajo kulturno dediščino mesta ter nakupovalna središča.

Naše raziskovanje Tirane se je začelo na Skanderbegovem trgu, kjer smo občudovali veličasten kip nacionalnega heroja in se sprehodili po slikovitem trgu, ki je središče mesta. Občudovali Et’hem Bejove mošejo in nadaljevali pot čez park Rinia do ikonične Piramide. Si ogledali mogočno mošejo Namazgah. Se sprehodili čez Tirana Castle in zaključili v nakupovalnem središču Toptani.

Zadnje popoldne smo preživeli v Tirani. Živahno in barvito mesto, ki ponuja edinstveno mešanico kulture, zgodovine in sodobnosti. Središče mesta se ponaša z živahnimi trgi, parki in raznoliko arhitekturo. Na voljo so številne restavracije in kavarne, muzeji in galerije, ki predstavljajo kulturno dediščino mesta ter nakupovalna središča.

Naše raziskovanje Tirane se je začelo na Skanderbegovem trgu, kjer smo občudovali veličasten kip nacionalnega heroja in se sprehodili po slikovitem trgu, ki je središče mesta. Občudovali Et’hem Bejove mošejo in nadaljevali pot čez park Rinia do ikonične Piramide. Si ogledali mogočno mošejo Namazgah. Se sprehodili čez Tirana Castle in zaključili v nakupovalnem središču Toptani.

 

Ko sem delala plan sem se poigravala z mislijo, da bi morali naše potovanje začeti z raziskovanjem  glavnega mesta in potem nadaljevati pot proti jugu. Vesela sem, da smo naredili pot obratno. Za ljubitelje mest je Tirana zagotovo zanimivo mesto, vendar ima vse kar imajo velika mesta.

Naše potovanje po Albaniji je bilo kratko a sladko. Spoznali smo gostoljubne ljudi, okušali izvrstno albansko kulinariko in se potopili v bogato zgodovino in kulturo. Upam, da vam je bil ta blog opis v pomoč v planiranju svojega potovanja ali pa ste samo uživali v branju in spoznali skozi moje oči.

Dodaj komentar