V Ameriki še nisva bila, zato imava kar nekaj pričakovanj, saj jo vsi opevajo kot deželo priložnosti. Sicer greva midva tokrat na to potovanje izključno kot turista, pa vendar bova zagotovo imela odprte oči in poizkušala poleg znamenitosti, pokukat, kot prava trgovca, tudi v njihove trgovine.  

Z idejo da obiščeva New York za prvomajske počitnice, sva se poigravala že lansko leto (feb 2022), vendar sva rekla da bova kupila letalske karte, ko se vrneva z Maldivov in ko sva se, so šle cene v nebo in tako je ostala ideja nerealizirana.

Nakup letalskih kart

Konec leta, natančneje med božičnimi prazniki pa sem šla v lov za kartami in jih le našla. Iskala sem cenovno sprejemljivo letalsko karto, ki bi nama časovno ustrezala in želja je bila, da tokrat letiva iz čim bližjega letališča, saj na ta način privarčujeva na bencinu in parkingu. Prevoz do letališča bodo tokrat starši. Hvala. <3

Greva na povezan let s prevoznikom Lufthansa s Trsta v Frankfurt in potem naprej v New York, natančneje na letališče Newark. Povratni let pa bo iz New York JFK čez Frankfurt v Trst.

Cena povratne karte z 8 kg ročno prtljago: 368,60€/osebo.

Z Lufthanso še nisva letala, zato vam bom povedala kako je, kaj nam bodo ponudili za jest, kakšno imajo izbiro filmov in igric… katerem izmed naslednjih blogov.

Kaj sva naredila pred odhodom?

Viza

Slovenski državljani za vstop v Združene države Amerike vizuma ne potrebujemo.

Se je pa pred odhodom potrebno registrirati v sistemu ESTA. Na tej spletni strani izberete “Create new application” in pričnete s postopkom, ki vam bo vzel okrog 20 minut in je v obliki vprašalnika, ki vključuje vaše osebne podatke, kontaktne informacije (stik za nujne primere in podobno) ter nekaj splošnih vprašanj o vas v smislu zdravstvenih težav, prehodnih potovanjih, kaznivih dejanjih ipd. V enem delu boste potrebovali tudi skenirano sliko (oz fotografijo) vašega potnega lista, s katerim boste v ZDA vstopili.
Ko obrazec oddate, poravnate še strošek v višini 25 dolarjev, od katerih vam jih 17 vrnejo v primeru zavrnitve.

Potem pa le še čakate na odgovor, ki ga prejmete v povprečno 48urah, pri nama je to šlo bistveno hitreje, potrebovali so le 2 uri.
Z uspešno odobreno avtorizacijo sedaj lahko potujete v ZDA, seveda pa je odločitev o tem, ali boste vanje lahko vstopili, stvar presoje uslužbenca mejne kontrole na samem letališču, kjer pristanete. Tisti, ki veliko potujete, bodite pozorni na to, da obstaja seznam držav po katerih ne morete v ZDA vstopiti brez prave vize, v kolikor ste obiskali katero izmed teh (npr. Jemen, Irak, Severna Koreja, Somalija..).

ESTA avtorizacija je veljavna 2 leti od odobritve ter velja za večkratni vstop, zato jo lahko oddate tudi če nameravate ZDA obiskati šele čez par mesecev, najino mnenje je da raje malenkost prej, kot pa v zadnjih dneh pred potovanjem, saj se lahko postopek odobritve zavleče (oz. je vaša vloga zavrnjena) in nestrpno osveževanje emaila v zadnjih trenutkih res ni nekaj, kar si želite pred potovanjem, za katerega ste verjetno že odšteli precej denarja. Midva sva to uredila 4 mesece pred odhodom.

Glavni razlogi za obisk New Yorka

 • Manhattan
 • Central park
 • 5. avenija
 • Times Square
 • Brooklyn bridge
 • Kip svobode
 • Grand Central Terminal
 • Rockefeller center
 • China Town – kitajska četrt
 • Prelet s helikopterjem čez mesto
 • Jure vrne obisk svojemu bratrancu

Zakaj sva dodala New Yorku še Washington DC?

 • Bela hiša
 • Capitol
 • Konec aprila cvetijo češnje in je baje v tem letnem času Washington čaroben, pa da vidimo ali je res. :-)
By Published On: 31 marca, 2023Categories: Združene države Amerike0 komentarjev on Odhajava v ZDA

Dodaj komentar