Valletta glavno mesto Malte

Načrtovanja obiska Malte sploh ne morem opisati kot načrtovanje, ampak preprosto Jure je 14 dni pred odhodom rekel: »V juniju bom 1 teden doma, kam greva?«. In midva kot najbolj premišljena, načrtovalca potovanj, sva skočila na glavo, preden bi preizkusila globino vode oz. Malte. Napaka. Preberi zakaj?

Kaj moraš vedeti preden obiščeš Malto?

Republika Malta je majhna otoška država, celo 10. najmanjša država na svetu. Nahaja se v južni Evropi v osrednjem Sredozemskem morju, sestavljena je iz 20ih otokov in čeri, vendar stalno naseljena sta le otoka Malta in Gozo, otok Comino je naseljen le občasno. Glavno mesto Republike Malte je Valletta in se nahaja na otoku Malta.

Malta je sedaj neodvisna, vendar je do leta 1964 bila pod Združenim kraljestvom, kar se na njihovi kulturi, infrastrukturi in prometni ureditvi občuti še danes. Njihovo pripadnost Angliji pa sva občutila še prav posebej, saj sva Malto obiskala ravno v času evropskega prvenstva v nogometu. Finale: Anglija : Italija. Nabito polni pubi, pivo se toči v litrih, povsod izobešene zastave, potem pa… Anglija izgubi. Za trenutek veliko razočaranje, potem veselje pozno v noč.

Zaradi dobre geografske lokacije ima Malta skozi celo leto prijetno sredozemsko podnebje, kar pomeni, da je vsak letni čas primeren za obisk te zanimive državice, ki privablja ogromno turistov in je tako turizem tudi gonilna sila njihovega gospodarstva.

St Paul’s Bay - Malta

Sporazumevanje

Malta ima dva uradna jezika – malteščino in angleščino, kar pomeni, da se boste z lahkoto sporazumevali v angleščini.

Malta pa je zelo priljubljena destinacija za priseljence, zato boste kaj hitro našli naše »južne sosede«. Midva sva že prvi dan brez kaj iskanja se dobesedno zaletela v prvo restavracijo, ker sva bila lačna kot volka in že takoj naletela na Srba, prav tako je bilo v hotelskem kompleksu kar nekaj natakarjev Srbov in Makedoncev in tako je kaj hitro stekla komunikacija v srbo-hrvaščini. :)

Dokumenti

Malta je del Evropske Unije, zato je za vstop dovolj osebna izkaznica. Viza ni potrebna.

Slovensko vozniško dovoljenje je veljavno, zato lahko brez težav najameš avto ali katero drugo motorno kolo.

Definitivno pa bi ti ob tej priložnosti vseeno priporočala, če izbereš renta car, da izbereš avto z avtomatskim menjalnikom, saj imajo volan na kontra strani kot mi pa tudi vožnja po za nas »napačni« strani je kar izziv. Kako je nama to šlo pa v nadaljevanju. ;-)

Zanimivost: Na Malti lahko najameš plovilo, kljub temu, da nimaš izpita za čoln, vse do dolžine 6m oziroma 6 oseb, za pol dneva ali cel dan. Pred plovbo te inštruktor nauči osnov upravljanja s plovilom, z njim izvedeš testno vožnjo in začneš z najemom. Eden izmed takšnih ponudnikov je bluewaves, ki je lociran na severni strani Malte, od tam pa lahko hitro priplujete na otok Gozo.

Dostop do interneta

Večina mobilnih naročniških paketov že vsebuje določeno količino prenosa podatkov v EU, kar pomeni, da lahko to storitev uporabljate tudi na Malti, ne glede na to katero lokalno omrežje tam izberete in brez dodatnih stroškov, v kolikor ne dosežete omejitve, ki jo je operater dodelil, slednja je povprečno okrog 5GB, kar je več kot dovolj za cel teden brskanja, objav na socialnih omrežjih in podobno. Bodite pa pozorni, da količine podatkov ne presežete, saj so potem cene prenosa precej visoke. Običajno vas operater obvesti preko SMS sporočila, ko se bližate omejitvi, tako da vam ni potrebno o tem skrbeti celoten dopust.

Vtičnice: na Malti uporabljajo britanske vtičnice za elektriko (3 ploščati vtikači), ponavadi vsaj en adapter dobite v sobi, vendar ne povsod, tako da kakšen potovalni adapter z različnimi možnostimi vtikačev ne bo odveč, sploh če želite hkrati polniti / uporabljati več naprav.

Kdaj obiskati Malto?

Malta ima podobno podnebje kot mi, kar pomeni vroča poletja s temperaturami nekje do 27 °C, pomlad je primerljiva z našo, med tem ko sta jesen in zima nekoliko bolj vroči. Temperature tako podnevi kot tudi ponoči ne padejo pod 10 °C, kar pomeni, da imajo bolj mile zime.

Zato je poletje zagotovo odločitev za tiste, ki si želijo brezskrbnega poležavanja na vročem soncu na plaži, medtem pa za tiste, ki ne marate vročine in si želite le ogledati državo v vsej njeni veličastnosti vam svetujem da izberete raje pomlad ali jesen, mogoče tudi zimo, vendar takrat zna biti pogosto vetrovno.

No in potem sva tukaj midva in najina slaba odločitev ali le nesreča.

Kot sem že v uvodu napisala, sva se za obisk Malte odločila v zadnjem trenutku. V tistem trenutku nama je bilo najbolj pomembno to, da čimprej najdeva destinacijo, ugodne karte in nastanitev, ki nas ne bo stala celega premoženja. Drugo pa kaj dosti nisva razmišljala, kaj šele da bi pogledala vremensko napoved in tako pristala junija 2021 na Malti v vročinskem valu, ko so bile temperature čez dan do 40°C in zaradi epidemije obvezno nošenje mask tudi ZUNAJ. Ljudje moji božji, zunaj bit z masko na 40°C. Odlično (upam, da ste začutili moj sarkazem). Kar se tega tiče pa so bili zelo striktni, saj sem jo le za sekundo odstranila na ulici zaradi vročine in že se je mimo pripeljal policist in me opozoril, naj si jo ponovno nadenem.

Skratka najina odločitev, da obiščeva Malto konec junija je bila najslabša možna odločitev. Upam, da boste vi pametnejši in izbrali boljši termin.

Iskanje in cena letalskih kart

Našla sva najcenejše letalske karte za izbrani termin, ki sva ga imela na voljo. Letela sva iz Treviso – Malta za 36,99€ in za nazaj Malta – Trst za 36,99€. Od prtljage sva lahko imela 1 manjšo torbo (za pod sedež) in pa 10 kg kovček. V obe smeri je bil prevoznik Ryanair.

Iskanje nastanitve

Nastanitve običajno iščeva preko Bookinga in Airbnb-ja, v najinem terminu in iskanju se je kot najbolj ugoden izkazal Booking, saj sva dobila hotel s polpenzionom za isti denar kot bi na Airbnb-ju apartma, pa še kuhat oz. iskat lokale, kje bova jedla, nama ni bilo treba.

Najina izbira nastanitve:

Izbrala sva hotel v St Paul’s Bay z imenom Pebbles Resort. Na kratko kaj vse hotel ponuja… Zajtrk in večerjo imajo samopostrežno. Hotelski kompleks ima manjši bazen, kjer strežejo pijačo (beri odlične koktejle) in prigrizke, ter klasičen angleški pub. Na voljo imate zunanji ter notranji bazen in fitness.

Cena: 70€/noč za dve osebi s polpenzionom

Če danes pogledam cene za isti termin so cene poskočile za več kot 100%, vendar verjamem, da sva midva imela le nekoliko sreče in dobila tako dober hotel zaradi takratnih razmer v svetu.

Prevoz po Malti

Izbirate lahko med mestnim avtobusom, najamete avto, skuter ali car sharing GoTo Malta, nekaj podobnega kot je pri nas Avant2Go.

Definitivno je najhitrejša in najbolj “komot” opcija za premikanje avto, vendar je po najinem mnenju avtobus nekoliko bolj enostavna in manj stresna izbira. Avtobusne postaje so razporejene praktično po skoraj celem otoku, kot slabost avtobusa pa lahko omenim to, da vse linije gredo skozi glavno mesto Valletta, kar je lahko kar zoprno, saj v prometnih špicah pot traja veliko dlje kot bi sicer.

Pomahaj avtobusu

In če sem nekaj vrstic nazaj napisala, da je enostavneje in manj stresno raziskovat Malto z avtobusom, se lahko kaj hitro zaplete. Namreč ti lahko stojiš na postaji, vendar če ne boš pomahal in nakazal šoferju, da želiš vstopiti na avtobus, bo ta hladno peljal naprej. Kar neprijetno, da se ti to zgodi, kajne? :D

Zamujanje avtobusov za Malto ni nič nenavadnega, sploh na odročnih postajah. Zato potrpežljivo….

Vožnja po levi

Čakanje na avtobus na žgočem soncu, z maskami na obrazu, definitivno ni bilo nekaj, kar sva si želela od tega potovanja, zato sva rekla “dajva ga malo začinit”. In sva ga.

Registrirala sva se v aplikacijo GoTo in že sva bila v avtu. Huh, saj ne vem kako naj vam to opišem. Če ste bili že v Trstu potem veste, kako izgledajo njihovi avti in veste, da so Italijani malo bolj temperamentni vozniki. No, nekako tako je tudi tukaj…
Električni Zoe ni bil ravno v najboljšem stanju, že ob začetku najema preko aplikacije pa ti ponudi možnost označitve poškodb in pomanjkljivosti na vozilu, najin jih je imel preko 20 jasno opaznih in že označenih, nekaj novih pa je vnesel še Jure (da ne bi kasneje zanje obtožili naju).

No pa gremo na to posebno doživetje, polno adrenalina. Jaz za volanom, Jure navigira in me konstantno opominja, da ostajam na levi in zavijam na pravi pas, saj bi se človek kar hitro spozabil, predvsem, ko menjuješ pasove. Mestne vpadnice so polne avtomobilov, prometnih predpisov se redko držijo, hupa je njihov način sporazumevanja, v največji gneči imajo odprta okna in kaj hitro slišiš kričanje ali mahanje. Izbrala sva najbolj enostavno pot, da sva čim prej ven iz tega kaosa, vendar potem se šele začne. Ceste izven mesta so ponekod zelo ozke in strme, prostora za umik ni, saj so z leve in desne kamniti zidovi, vendar to nikogar ne ustavi in tudi naju ni, le nekajkrat mi je zastal dih. Naslednji dan je šlo že lažje.

Hrana

V hotelu sva imela polpenzion kar je pomenilo, da sva kosilo flikala z nekimi manjšimi obroki ob bazenu, ki so pa mene stali zastrupitve s hrano in sem tako 3 dni preležala v hotelski sobi. Kaj točno se je zgodilo pa tukaj. :-)

Zato ima zate Malta naslednje sporočilo:

Draga Malta, s teboj imam neporavnane račune, zato se bom zagotovo vrnila še enkrat k tebi, da te doživim in raziščem v polni luči, kot se spodobi.

Blog objava je napisana po lastni izkušnji in tako izraža mnenje avtorja, ki pa ni nujno, da je za vsakega bralca pravo. Vsak naj ravna in načrtuje svoje sanjsko potovanje na svoj način. Vse podane cene so bile junija 2021.

By Published On: 10 julija, 2020Categories: Malta0 komentarjev on Poletna MaltaTags: , , , ,

Dodaj komentar