New York

Načrtovanje poti v ZDA

Potovanje v ZDA, natančneje v New York in Washington DC, sva tako kot vsako do sedaj, splanirala kar sama, brez velike drame. In čeprav sva slišala marsikatero izkušnjo in zaplet, naju to ni ustavilo.

Za lažje načrtovanje vašega naslednjega potovanja v ZDA pa sva pripravila nekaj nasvetov, s katerimi bo tudi vam lažje steklo.

Kaj vse je potrebno narediti pred potovanjem v New York?

Obiščite spletno stran Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS

Kdo, če ne oni, ima preverjene informacije, ki so namenjene prav nam, državljanom Slovenije. Na enem mestu dobiš sveže ažurirane informacije o državi, pogoje za vstop v državo in navodila, ki se jih morate držati, da ne bi imeli pri vstopu v državo težave.

Potni list

Za potovanje v New York NUJNO potrebujete potni list, samo z osebno izkaznico potovanje ne bo možno, tako, da če tega nimate, ga morate narediti.

V kolikor izpolnjujete vse pogoje je sedaj čas za:

  • Nakup letalskih kart za New York

Letalske karte za ZDA definitivno ne spadajo med najcenejše, vendar če ujameš dobro ponudbo in pravi čas, se da leteti tudi »čez lužo« ugodno. Midva sva tako za letalsko karto za New York plačala le 368 €/osebo. 

Letela sva z letalsko družbo Lufthansa iz Trsta. Prestop sva imela v Frankfurtu do Newark Liberty International Airport. Pot nazaj je bil podobna le da sva letela iz JFK Airport v Trst s ponovnim prestopom v Frankfurtu.

Kako do ugodnih letaslkih kart za New York ali katerokoli destinacijo pa sem pisala že v enem izmed prejšnjih blogov, ki ga lahko prebereš tukaj.

  • Rezervacija nastanitve

Nastanitve sva iskala na Bookingu. New York in Washington DC ponujata tako zelo veliko možnosti od hostlov, hotelov, apartmajev, luksuznih penthouse stanovanj, skratka vse kar ti srce poželi, le vse je odvisno od globine tvojega žepa, definitivno pa ne morem reči, da je poceni, vendar z dobro voljo in malo raziskovanja najde vsak nekaj zase.

  • ESTA

Državljani Slovenije ne potrebujemo vizuma, vendar moramo vseeno izpolniti spletni obrazec ESTA še pred odhodom. Na tej točki bi vas rada opozorila, da je veliko spletnih strani, ki so lažne in kljub plačilu ne prejmete ustreznih papirjev, zato vam svetujeva, da opravite registracijo samo na uradni spletni strani ESTA.

Obrazec je res dolg, obširen in bo od vas zahteval vnos še skoraj številko spodnjih hlač in ljubico vašega pradedka, vendar očitno je to za potovanje v ZDA nekaj normalnega. Opozorila pa bi vas tudi na to, da vas v obrazcu vprašajo kje boste nastanjeni, zato obrazec izpolnite po tem, ko imate že rezervirano nastanitev. Cena oddaje obrazca je 25 USD, ki jo poravnate v zadnjem koraku oddaje, odobritev (ali zavrnitev) pa ponavadi dobite najkasneje v roku 48h, midva sva jo sicer že po dobri uri.

S potrjenim obrazcem ESTA lahko potujete v ZDA kadarkoli (in večkrat) v obdobju 2 let, razen če vaš potni list pred tem poteče, saj je ta vezana nanj. Kljub vsem izpolnjenim pogojem in potrjenem obrazcu pa to še ni zagotovilo, da boste v ZDA lahko vstopili, namreč na samem letališču po pristanku vas čaka še mejna kontrola, ki lahko vstop v državo zavrne, vendar je to za običajne državljane, ki ničesar ne prikrivajo, le redka izjema.

Dobro zdravstveno zavarovanje

Zdravstvene storitve v Ameriko so oderuške, četudi gre za manjšo poškodbo ali bolezen, zato vam svetujem, da se pred odhodom dobro zavarujete ter izognete dodatnim stroškom ob nesreči. Na srečo ga midva nisva potrebovala, vendar sva tudi s tem namenom ob podaljšanju letnega turističnega zavarovanja, vzela tistega z najvišjim kritjem – milijon.

Valuta

Uradna denarna valuta v ZDA so Ameriški dolarji (USD ali $), menjalni tečaj sicer niha, vendar običajno je nekje okrog 1EUR = 1,09 USD, torej si lahko za lažje razumevanje cene v dolarjih rahlo znižate (za cca. 10%) in dobite ceno v eurih.

Kar se tiče menjave denarja pred odhodom vam svetujem, da zamenjate nekaj dolarjev, načeloma imajo vse trgovine, bari, restavracije možnost plačila s kartico, vendar za napitnine pridejo prav bankovci. Več o tem kakšno je najino mnenje o tipsih pa v enem izmed naslednjih blogov.

Dostop do interneta

V ZDA je skoraj povsod na voljo (brezplačni) WIFI, pa vendar če se odločite za nakup mobilnih podatkov imate za to več možnosti. Prva možnost za nakup fizične SIM kartice je že takoj na samem letališču. Na voljo je več ponudnikov, cene se razlikujejo, vendar nama se niso zdele ugodne cene poleg tega pa so vsi paketi imeli omejeno porabo mobilnih podatkov. Zato sva se odločila za nakup e-SIMa pri ponudniku Holafly, kjer je ponudba vezana na število dni, paket pa vsebuje neomejeno porabo mobilnih podatkov.

Vtičnica

Američani uporabljajo svojo vrsto vtičnic (3 ploščati vtikači), ponavadi je v nastanitvah na voljo kakšen adapter, vendar je priporočljivo vzeti še kakšnega, da lahko hkrati uporabljate / polnite več naprav. Priporočava potovalni adapter, ki ima vrsto različnih priključkov za večino svetovnih držav.

Dodaj komentar