Valencijo sva obiskala večkrat, saj sva si z njo malenkost omilila našo januarsko zimo, predvsem pa so nas prepričale povratne letalske karte z ročno prtljago za samo 9,99€ na osebo. Si predstavljaš, za eno pico letiš tja in nazaj v Valencijo? Noro. Žal so se po gospe K… cene dvignile in take ponudbe nisem več zasledila, pa vendar mislim, da ostaja Valencija za marsikoga priljubljena destinacija v zimskih mesecih.

Osnovne informacije o Valenciji

Sporazumevanje

Španci se neradi prilagajajo in ne želijo komunicirati v angleščini, razen tam, kjer druge izbire nimajo (neposredne storitve turistom – spominki, apartmaji, hoteli..). Se pa, tako kot z Italijani, z njimi veliko da dogovoriti s kretnjami in mimiko. Osnovno poznavanje španščine je seveda prednost in za vse tiste, ki smo odraščali z Esmeraldo in podobnimi, je na takem potovanju čas, da vse to znanje unovčimo. Pri nama Jure precej razume špansko, govori sicer malo slabše, tako da je bila večina komunikacije “na pol”, nekaj španskih nekaj angleških besed, kar, skupaj z mahanjem z rokami, vse uredi.

Dokumenti

Valencija je mesto v Španiji, ki je del Evropske Unije, kar pomeni, da lahko slovenski državljani potujemo samo z osebno izkaznico.

Valuta

Za Valencijo ne potrebujete druge valute kot le denarnico in v njej nekaj eurov (€). Plačevanje je kot običajno možno s plačilnimi karticami. Včasih vam lahko vaša banka blokira kartico po prvi transakciji v tujini zaradi varnosti (preprečevanje zlorab), načeloma tega ne počnejo v državah EU, če se vam pa to vseeno zgodi, se obrnite na njihovo pomoč (številka je navedena na bančni kartici) in povejte, da ste res v tujini in da to ni napaka in želite kartico uporabljati (to se je Juretu zgodilo v Londonu).

Dostop do interneta

Brezplačen WIFI imajo (verjetno) vsi hoteli ter restavracije, na sami poti po otoku pa boste za iskanje pravih poti, znamenitosti in dobre hrane prav tako potrebovali dostop do spleta, pri čemer lahko uporabite prenos podatkov, ki vam ga omogoča vaš operater. Večina naročniških paketov že vsebuje določeno količino prenosa podatkov v EU, kar pomeni, da lahko to storitev uporabljate tudi na Santoriniju, ne glede na to katero lokalno omrežje tam izberete in brez dodatnih stroškov, v kolikor ne dosežete omejitve, ki jo je operater dodelil, slednja je povprečno okrog 5GB, kar je več kot dovolj za cel teden brskanja, objav na socialnih omrežjih in podobno. Bodite pa pozorni, da količine podatkov ne presežete, saj so potem cene prenosa precej visoke. Običajno vas operater obvesti preko SMS sporočila, ko se bližate omejitvi, tako da vam ni potrebno o tem skrbeti celoten dopust.

valencia
Ciudad de las Artes y las Ciencias

Kdaj je najboljši čas za obisk Valencije?

Valencija ima mediteransko podnebje zato bi lahko rekli, da ni nepravega časa za obisk tega tretjega največjega mesta v Španiji. Že sam podatek, da ima Valencija kar 300 sončnih dni v letu, pove, da moraš imeti res nesrečo, da nimaš lepega vremena. Visoka sezona je med junijem in avgustom, cene nastanitev v tem času se običajno dvignejo. Pričakujete lahko klasično sredozemsko poletje, dolge, vroče in sončne dni ter vroče noči. Jure je obiskal Valencijo konec sezone v septembru in pravi, da je bil občutek še vedno poleten, le cene so bile nekoliko nižje, morje pa še vedno toplo. Pravijo, da je najbolj idealen čas za obisk od marca do maja in od septembra do oktobra, saj so dnevi običajno topli, a ne prevroči, znamenitosti pa lahko obiščete brez prevelikih gneč.

Nizkocenovni popotniki ali pobegni pred zimo in snegom

V Valenciji je nizka sezona od novembra do februarja. Lahko pričakujete nekoliko nižje temperature in nekaj manj sonca, vendar znamenitosti / atrakcije delujejo kot običajno, cene nastanitev pa so nekoliko nižje. Gneče ne boste zaznali. Midva sva obiskala Valencijo v januarju, doživela sva vse od 26 stopinj pa do nekoliko nižjih, ko sva potrebovala zaradi nadležnega vetra tudi bundo in kapo, vendar še vedno naju je vsakič spremljajo na poti sonce.

Valencija je primerno potovanje za otroke

Valencija je po mojem mnenju, čeprav nimam otrok, primerna za družinsko potovanje. Verjamem, da ne bo tako zelo enostavno, kot bi se odpeljali v najbližje terme ali na slovensko obalo, pa vendar če imate željo po spoznavanju novih krajev, ljudi, si želite pobegniti iz mrzle Slovenije, potem je Valencija zagotovo ena izmed ugodnejših in lažjih opcij. Tam med drugim najdete tudi enega izmed najlepših živalskih vrtov ter “akvarij” (oceanografic), kjer se lahko sprehajate med ogromnimi akvariji z morskimi psi, skati in ogromno drugih vrst morskih živali, ogledate predstavo z delfini in podobno, kar bo vsekakor zanimiva izkušnja tudi za odrasle, ne le otroke.

živalski vrt valencia
Živalski vrt
Oceangrafic

Kako do Valencije?

Letalska povezava je na voljo že iz Trsta s prevoznikom Ryanair, kar pomeni, da je že letališče relativno blizu (seveda odvisno iz katerega dela Slovenije ste). Let je direkten in traja le nekaj malega čez 2 uri. Vem, vem… otroka zamotit dve uri je že prava umetnost, vendar kljub temu, da gre za nizkocenovni let, sem že videla, da so bile stevardese pripravljene narediti vse, da so se tako otroci, kot tudi mamice, počutile na letu kar se da udobno. No o udobju bi lahko razpravljali, saj gre za nizkocenovni let, ki ne ponuja najbolj udobnih stolov, viška prostora za noge (če še niste leteli z nizkocenovcem, si lahko predstavljate avtobus) in brezplačne hrane in pijače. Pa vendar glede na ceno, ki jo plačamo bomo rekli: »Kolko para, tolko muzike.«, zamižali na eno oko in nekako zborbali tisti dve uri. Ob tem pa se boste opremili s svojo hrano in pijačo ter kakšno igračo več.

Kljub temu, da sva midva vedno ujela akcijo in sva tako letela v Valencijo za 9,99€ in takih cen na žalost ni več, se še vedno da najti ugodno opcijo. Kako do poceni letalskih kart sem se razpisala tukaj. – link

Kje iskati nastanitev?

Valencija je obmorsko mesto, vendar v kolikor izberete nastanitev v centru mesta imate do najbližje plaže lahko tudi več kot 15 km. Tako je odločitev kje boste iskali nastanitev veliko odvisna od vas in vaših želja – si želite mesto ali nastanitev v neposredni bližini plaže.

Najina izbira je bila definitivno vedno plaža. Sicer so nastanitve tik ob plaži Platja de la Malva- rosa in s pogledom nanjo dražje, zato sva izbrala Airbnb stanovanja, ki so mogoče ulico dlje, brez pogleda, vendar še vedno blizu plaže.

Svetujem pa vam, da pri izbiri nastanitve upoštevate še možnosti prevoza, saj boste morali nekako priti do mesta, letališča…

Kako je urejen prevoz po Valenciji?

Sama rada primerjava Valencijo z Ljubljano. Po najinem mnenju je varno, domače in enostavno mesto, po katerem se lahko prevažaš z mestnim avtobusom, taksijem, Uberjem ali podzemno. Na voljo pa imate tudi najem kolesa (podobno kot BicikeLJ v Ljubljani), s katerim lahko na enostaven način prekolesarite celo Valencijo, saj je pokrajina ravna. Tako, da če tudi niste v najboljši kondiciji ne boste imeli težav.

Sama sva se najpogosteje poslužila avtobusa, saj je cenovno ugoden, hkrati pa omogoča ogled mesta tudi med potjo do neke destinacije. Podzemno železnico sva uporabila le prvi in zadnji dan, saj je to poleg taksija in par avtobusov edina povezava med letališčem in mestom, tu pa je treba imeti v mislih čas pristanka / poleta, saj avtobusi vozijo le podnevi, zadnja vožnja podzemne pa je nekje okrog 23h, kar je le 10-15minut za predvidenim pristankom leta iz Trsta (vsaj v našem primeru je to držalo). Letališče je sicer majhno, tako da neke hude panike in tekanja po terminalih ni, vsekakor pa preverite vozni red, saj vam drugače ostane edina opcija taksi, ta pa sredi noči verjetno ne bo poceni.

Za prevoz z mestnim avtobusom in podzemno potrebujete kartico (podobno naši Urbani), ki jo napolnite z želenim dobroimetjem preko avtomatov, v kioskih, turističnih centrih in podobno, cena je 1,5€ (2023) za vožnjo in velja eno uro od začetka, ne glede na število prestopov, ki jih v tem času opravite. Poleg tega pa ponujajo še turistično kartico “Valencia Tourist Card”, ki vam omogoča neomejeno vožnjo v izbranem časovnem obdobju (24h, 48h, 72h), zraven pa še brezplačen vstop v nekatere znamenitosti ter popuste v tiste dražje npr. živalski vrt, Oceanografic in podobne.

Med enim izmed potovanj v Valencijo sva najela tudi avto (pri OK Mobility) in si tako ogledala še malo okolico Valencije. Kaj sva videla in kako sva se imela pa tukaj.  – link

Zakaj sem se zaljubila v Valencijo?

Saj vsako mesto pusti v nas en prav poseben občutek, ki se ga težko opiše, vendat Valencija je zagotovo posebna iz mnogih osebnih razlogov. Bila je najino prvo skupno potovanje, bilo je mesto, v katerem sva se odločila, da želiva drugačno življenje kot ga poznava…

To mesto mi ostaja v srcu, če zdaj pomislim nanj se tam počutim varno, sproščeno, domače, počasno, dobra hrana, sonce boža mojo kožo, veter vihti moje lase, noge imam nekje globoko zakopane v pesku, slišim valovanje morja, vsake toliko kakšnega galeba, otroke, ki se podijo po plaži in smeh domačinov, ki se brezskrbno družijo na plaži…

Ko sva prišla iz Valencije sva naredila konkretne spremembe na poslovnem področju, ki so se za vse zdele nore, vendar midva sva verjela vase in v svoje odločitve, ki so izkazale za dobre.

Obišči Valencijo tudi ti. Verjameva, da ti ne bo žal.

Blog objava je napisana po lastni izkušnji in tako izraža mnenje avtorja, ki pa ni nujno, da je za vsakega bralca pravo. Vsak naj ravna in načrtuje svoje sanjsko potovanje na svoj način.

By Published On: 18 februarja, 2023Categories: Španija0 komentarjev on Potovanje v Valencijo

Dodaj komentar