Trst - Piazza Unita (Trg Enotnosti)

Sama sem v otroštvu s starši pogostokrat obiskala Opčine in Fernetiče ter občasno Trst, medtem ko je Jure s svojo družino bil bolj v okolici Stare Gorice. Iskreno naju Italija kaj dosti ne vleče, da bi jo raziskovala oz. si jo nekako bolj puščava, da jo raziščeva s kamperjem, ko bova starejša. Pa vendar kakšen enodnevni izlet le uspeva naredit tudi v Tržaški zaliv.

Kaj ti prvo pade na pamet, ko pomisliš na Trst? Ponterosso, espresso, aperol spritz, prometni kaos in divji italijanski vozniki…

Jaz na nakupovanje. Natančneje na nakupovanje čevljev, saj smo v Trstu vedno dobili modele, ki jih pri nas ni bilo, poleg tega pa so bili usnjeni čevlji vedno kvalitetni in cenovno bolj ugodni kot pri nas.

Danes pa Trst privablja nas Slovence, s tem ko si želimo pobegniti iz sive Ljubljane nekam na sonce, ob morje, na dobro kavo ali Aperol z razgledom. Definitivno se lahko tudi cel dan sprehajamo po ozkih ulicah in če le ni nedelja obiščemo ogromno trgovin takih bolj prestižnih, dražjih pa tudi takih za vsak žep. Trst ponuja vse.

Kako v Trst?

Trst je na našo srečo lahko dosegljiv. Avto je definitivno najlažja opcija, pa tudi vlak in avtobus vas bosta pripeljala v osrčje starega mestnega jedra.

Če tudi niste najboljši voznik, naj vas ne bo strah vožnje po Trstu, predvsem če ga obiščete v nedeljo, ko je nekoliko manj prometa, bo to za vas še toliko lažje. Drugače pa le pogumno, počasi in strpno. V kolikor se boste odpravili z avtom, verjamem, da vas skrbi parking, saj to običajno v mestih predstavlja problem, vendar v Trstu tega problema ni.

Zakaj sem bom razpisala v blogu: Kje parkirati v Trstu?, ki pride na blog v kratkem.

Obstaja pa tudi tramvaj, znan kot »Tram de Opcina«, ki pa trenutno ne obratuje. Zaključili so obnovo, vendar je proga še v fazi testiranja. Upajmo, da se čim prej vzpostavi nazaj linja.

Kaj si ogledati v Trstu?

Piazza Unita (Trg Enotnosti) je zagotovo najbolj znan trg, ki ga pogosto vidimo na fotografijah obiskovalcev Trsta. Na trgu je kavarna, s kjer imate razgled na eno stran na Tržaški zaliv, ostale strani pa obdajajo številne palača in javne zgradbe. Piazza Unita je lepa tako podnevi kot tudi ponoči, ko v soju luči pride še bolj do izraza vsa njena mogočnost.

Canale Grande (Velik kanal) je edini še ostal kanal, saj so vse ostale zasuli. Glavni namen tega kanala je bila ta, da so si olajšali nakladanje/razkladanje blaga iz sosednjih skladišč. Na tem mestu so bile nekoč soline, danes pa je to kanal samo z enim mostom Ponte Rosso (Rdeč most).

In če sem že v začetku omenila Ponterosso vas zagotovo zanima kaj se tukaj dogaja. Nekoč pa je bila Piazza del Ponterosso, kraj kjer se je dobilo vse od kavbojk, kave in ostalih dobrin, ki jih v socializmu ni bilo. Kupci so prihajali iz Slovenije, Hrvaške, celo Makedonije. Danes pa se tukaj dogaja bore malo ali nič. V času našega obiska je bila le ob kanalu manjši bolšjak.

Za sprehod ob obali izberite pomol Audace (molo Audace), nekdanji pomol San Carlo je eden najbolj priljubljenih krajev Tržačanov. V preteklosti je služil kot pristanišče za potnike in trgovske ladje, danes pa se tukaj vsako leto odvija Barcolana.

Če vam ni do posedanja po kavarnah in obiskovanja trgovin vam predlagam, da se odpravite na krajši vzpon na Colle San Giusto (Grič svetega Justa), kjer si boste lahko ogledali grad in katedralo.

Nekoliko ven iz centra mesta se lahko na poti domov ustavite še na ogled enega najlepših svetilnikov v Jadranu – Faro della Vittoria (Svetilnik zmage). Na vrhu kupole stoji bakren kip Krilate zmagovalke, pod svetilnikom pa je sidro rušilca ​​Audace , prve italijanske ladje, ki je leta 1918 pristala v tržaškem pristanišču in dala ime istoimenskega pomola Audace. Svetilnik je posvečen padlim pomorščakom v 1. svetovni vojni.

V neposredni bližini pa je tudi Castello di Miramare (Grad Miramar), ki se sedaj ga uporablja kot muzej z vstopnino. Če niste od muzejev pa se vam vseeno svetujem, da obiščete to mesto, saj grad obdaja razkošen 22 hektarjev velik park. V njem je veliko raznolikih rastlin, ki si jih je  nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan Habsburški sam izbral na svojih potovanjih po svetu kot admiral avstrijske mornarice.

By Published On: 6 aprila, 2023Categories: Enodnevni izleti, Italija0 komentarjev on Skok v Trst

Dodaj komentar