“Na morju je zagotovo lepše vreme.” je velikokrat stavek, ki ga izrečemo tisti, ki živimo v Ljubljani. In tokrat je res bilo. Sonce se nama je sicer skrivalo in kazalo izza oblakov, vendar sva bila s tem zadovoljna, samo da ni dežja. In tako sva septembrsko soboto popoldne izkoristila za hiter sprehod po Rilkejevi poti vse do grada Devin.

Sprehod ob morju malo drugače

Ljubitelji morja, sprehodov, neskončnih razgledov, gradov, vitezov, bunkerjev iz 1. svetovne vojne … Sveže zaljubljeni pari, družine z otroci, ki že samostojno hodijo, starši, ki so svoje otroke pripravljeni nositi v nosilki 4 km, penzionisti… Zagotovo ste nekaj izmed tega, če še niste, pa še boste.

Pravkar ste izbrali idealen enodnevni izlet.

Če imate kamp prikolico ali avtodom pa še toliko bolje, saj lahko prenočite v kampu Kamp Mare Pineta in tako, podaljšate svoj izlet. Ne glede na vse, pa si lahko ta izlet naredite kot klasičen sprehod z razgledom ali pa pravo doživetje.

Kdaj je najbolj primeren čas za obisk Rilkejeve poti?

Na ta izlet se lahko odpravite katerikoli letni čas, vendar ne v dežju, pa tudi v najvišji poletni sezoni vam to odsvetujem, saj velik del poti ni v senci. Po najinem mnenju je obisk Rilkerjeve poti najbolj idealen spomladi in jeseni.

Rilkejeva pot – parking

Pot se začne v Sesljanu oz. po domače Sistianu natančneje pri Turistično informacijskem centru, ki sicer ima parking, vendar je manjši in hitro poln, zato lahko parkirate že prej ob cesti, seveda na označenih mestih. 

Dobrodošli na Rilkejevo pot

Rilkerjeva pot je dobila ime po pisatelju in pesniku Rainerju Marii Rilkeju, ki je bil v začetku 20. stoletja kot gost ustvarjal na Devinskem gradu. Pot je speljana tik ob robu visokih pečin nad Sesljanskim zalivom vse do Devina, je urejena in položna, le na določenih mestih so manjši vzponi, kjer iz peščene poti preide v kamnito. Ti deli niso primerni za kolesa, poganjalčke ali vozičke. Pot sama po sebi ni nevarna, določeni deli z razgledom na morje so lepo zavarovani z ograjo, pa vendar previdnost ni nikoli odveč.

Pot je dolga 2 km, no pa še povratek, torej skupaj boste prehodili 4km, in ni naporna, zato je po mojem mnenju primerna za otroke in tudi tiste, ki niso v najboljši fizični pripravljenosti.

Doživetje  

Lahko bi rekli, da gre za čisto običajno pešpot ob morju, vendar… Najprej vas pot vodi mimo avtokampa, vsake toliko imate klopico in razgledne točke s prečudovitim razgledom na morje vse do Trsta. Kaj kmalu se lahko okrepčate v lokalu Rifugio Rilke, midva se nisva ustavila, tako da vam težko poveva kaj ponujajo, vendar kot sva videla so obiskovalci uživali ob kavici. Takoj čez gozd pa pridemo do prvega čisto pravega doživetja, saj si lahko ogledate ostanke podzemnih bunkerjev in postojank iz 1. svetovne vojne, ki so služili za opazovanje napadalcev iz morja. Od tam naprej pa vas bo celo pot spremljal razgled na Devinski grad, ki bo morda celo služil kot motivacijo, da ste čim prej na cilju.

Devinski grad (italijansko Castello di Duino)

Devinski grad je nastal v 14. stoletju, v 17. stoletju je začel pridobivati ​​status kulturnega in humanističnega središča, ki ga ohranja še danes. Od 1875 leta je v lasti plemiške družine Thurn und Taxis, od leta 2003 pa je grad delno odprt za javnost, kar pomeni, da si lahko ogledate 18 dvoran, bunker iz 2. svetovne vojne, ki je služil kot obramba pomorske baze Sistiana pred morebitnim napadom zaveznikov in klasičen sredozemski park. 

Več o gradu in vstopnini pa najdete na tej povezavi: https://www.castellodiduino.it/en/

Zaključek izleta

Odvisno kako hitri boste, koliko se boste zadržali v gradu in uživali v razgledih ter se potokali po bunkerjih… vendar kot idejo lahko dan zaključite tako, da se ob povratku spustite z avtom v Sesljanski zaliv in se osvežite v morju, če je temperatura morja seveda prijetna. Lahko pa nadaljujete naprej do naselja Portopiccolo in okusite malo luksuza. Sama ga rada obiščeva v poletnih mesecih, vendar o tem v naslednji objavi.

Ne daleč stran od Sistiana pa je tudi slovencem ljubi Trst in če smo že pri gradovih Grad Miramar (oz. ital. Castello di Miramare), ki je s svojim cvetočim parkom, še posebej v pomladnih in jesenskih mesecih, prekrasen in vreden ogleda. Vstopnine v park ni, če si želite ogledati notranjost gradu, pa je, za vse starejše od 15 let. Več o njem sem spisala v tem članku: Skok v Trst.

Dodaj komentar